Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 5. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

Natisni članek

Atletico Madrid špansko prvenstvo Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 16. 5. 2017, 9.50

6 let, 6 mesecev

Nagrada Zamora

Oblak poskrbel, da Atletico ne bo ostal brez lovorike

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90
Jan Oblak | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Atletico bo končal sezono brez moštvene lovorike. V prvenstvu bo tretji, v ligi prvakov in španskem pokalu je izpadel v polfinalu. Ne bodo pa rdeče-beli končali sezone brez nagrade. Za individualno bo poskrbel slovenski reprezentant Jan Oblak, saj bo ponovno osvojil nagrado Zamora, ki jo prejme vratar španskega prvenstva z najmanjšim številom prejetih zadetkov.

Obeta se nov presežek v karieri 24-letnega Škofjeločana, ki bo dvakrat zapored osvojil prestižno nagrado, željo vsakega vratarja, ki ima sklenjeno pogodbo s španskim klubom. Jan Oblak, najdražji vratar, kar si ga je kdajkoli privoščil član primere division (Atletico je zanj pred tremi leti odštel Benfici 16 milijonov evrov), se je med sezono znašel v težavah, zaradi katerih bi lahko ostal brez nagrade.

V soboto izpolnil kriterij

Jan Oblak je nagrado Zamora prejel že lani. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak je nagrado Zamora prejel že lani. Foto: Twitter - Voranc Do nagrade Zamora, poimenovane po legendarnem vratarju Reala, Barcelone in Espanyola Ricardu Zamori, ki je navduševal v obdobju pred drugo svetovno vojno, so upravičeni le čuvaji mreže z 28 nastopi, na katerih so med vratnicama na posamezni tekmi stali vsaj 60 minut. Slovenski reprezentant je zaradi okrevanja po operaciji rame preskočil kar nekaj prvenstvenih tekem. Med vratnici Atletica je takrat stopil Miguel Angel Moya, Oblak, ki je manjkal dobra dva meseca, pa se je moral zadovoljiti z vlogo gledalca.

Ko se je vrnil, se je zavedal, da si lahko prilasti nagrado le še v primeru, če bo ostal zdrav oziroma nekaznovan do zadnjih krogov. Lotil se je zahtevnega izziva in ga na sobotnem gostovanju Atletica pri Betisu v Sevilli, ko je branil vso tekmo, končal z odliko.

Njegov klub je osvojil točko, s katero se je zasidral na tretjem mestu, Oblak pa je zbral potrebno število nastopov. Ohranil je izvrstno razmerje prejetih zadetkov na tekmo. Ima daleč najboljšega na Pirenejskem polotoku. Njegovi stanovski kolegi, tudi tisti pri boljših klubih (Real in Barcelona) imajo neprimerno slabšega, tako da ni več neznank.

Najboljši vratarji v tej sezoni v izboru za nagrado Zamora:

Vratar (klub) Zadetki Tekme Povprečje
Jan Oblak (Atletico) 20 28 0,71
Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona) 31 35 0,89
Diego Lopez (Espanyol) 36 32 1,13

Oblak bi ostal brez nagrade le v primeru, če bi v tekmi zadnjega kroga, ko bo Atletico na zadnji prvenstveni tekmi in novem čustvenem slovesu od štadiona Vicente Calderon, proti Athleticu iz Bilbaa prejel pet ali več zadetkov. Toliko jih v karieri, odkar igra v Madridu, na posamezni tekmi ni prejel še nikoli.

Zanj se zanimata dva velikana

Nagrada Zamora, ki jo španski športni dnevnik Marca podeljuje od leta 1958, bo ponovno romala v roke Oblaka, slovenski nogomet pa bo deležen novega priznanja. Vprašanje je le, ali bo Oblak kandidiral za tretjo zaporedno osvojitev nagrade.

Bo Škofjeločan v prihodnji sezoni še nastopal v španskem prvenstvu in se za naslov prvaka kosal z zvezdnikom Reala Cristianom Ronaldom? | Foto: Reuters Bo Škofjeločan v prihodnji sezoni še nastopal v španskem prvenstvu in se za naslov prvaka kosal z zvezdnikom Reala Cristianom Ronaldom? Foto: Reuters

Otoški mediji že dalj časa poročajo o velikem zanimanju Manchester Uniteda, njegov agent Miha Mlakar je namignil, da se za nakup nekdanjega vratarja Olimpije zanimata dva zelo resna snubca, ki imata veliko pod palcem. Eden prihaja z Otoka. Drugi bi lahko iz Francije, saj je vedno več francoskih medijev, ki poročajo o zanimanju bogatega pariškega kluba Paris St. Germain, podprtega s katarskimi milijoni.

Odkupna klavzula Oblaka znaša vrtoglavih 100 milijonov evrov. Če bi jo Atletico in kupec upoštevala pri kupčiji, bi se lahko Slovenija pohvalila z najdražjim vratarskim prestopom vseh časov. Za začetek se bo lahko že konec tedna pohvalila z dvakratnim dobitnikom nagrade Zamora!

Zadnjih deset dobitnikov nagrade Zamora:

Vratar (klub) Država Povprečje
Jan Oblak (Atletico) Slovenija 0,47
Claudio Bravo (Barcelona) Čile 0,51
Thibaut Courtois (Atletico) Belgija 0,65
Thibaut Courtois (Atletico) Belgija 0,78
Victor Valdes (Barcelona) Španija 0,80
Victor Valdes (Barcelona) Španija 0,50
Victor Valdes (Barcelona) Španija 0,63
Victor Valdes (Barcelona) Španija 0,89
Iker Casillas (Real) Španija 0,89
Roberto Abbondanzieri (Getafe) Argentina 0,81

Med prestopi vratarjev pripada rekord Italijanu Gianluigiju Buffonu. Zanj je Juventus leta 2001 odštel Parmi 52,88 milijona evrov.

Ne spreglejte