Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 1. 2008,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2008, 22.29

8 let

Zahovič: Največja želja? Zmaga Maribora

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Junak slovenskih src v času nepozabne reprezentančne nogometne pravljice, ki opravlja vlogo športnega direktorja NK Maribor, bo danes na rojstnodnevni torti upihnil 37 svečk.

Nogometaši Maribora so se med tednom potili na kratkih pripravah v Poreču, v dopoldanskih petkovih urah pa se bodo vrnili v štajersko prestolnico. ''V Mariboru sem že nekaj dni, trener pa me je vseskozi obveščal, da poteka v Istri vse po načrtih,'' je v uvodu dejal za Sportal Zlatko Zahovič.

V predbožičnem času je napovedal številne spremembe pri igralskem kadru. Konec januarja se je napoved izkazala za resnično, saj je vrste sedemkratnih državnih prvakov zapustilo sedem igralcev (Makriev, Čadikovski, Kolsi, Mujakovič, Pečnik, Panikvar in Brulc), novega lastnika (Nilton, Pavlovič, Volaš, Filekovič, Tavares in Šaraba) pa se je razveselilo šest ''vijoličastih'' dresov.

V pogonu 24 ur na dan

''Naša želja je bila, da prevetrimo ekipo in jo dvignemo na večji nivo. Tudi Vladislavu Lunguju smo našli klub, a ponudbe žal ni sprejel. Tako zaenkrat ostaja pri nas. Pripeljali smo tiste okrepitve, ki smo si jih v tem trenutku zaželeli, zagotovo pa ostajajo še nekatere rezerve,'' je zaupal športni direktor ''vijolic'', ki se je zelo resno lotil nove vloge v klubu z Ljudskega vrta. Mu preostane sploh še kaj časa in energije za počitek? ''Prav nič (smeh). V pogonu sem 24 ur na dan. To je zame povsem nova vloga. Še vedno se privajam nanjo. Moram priznati, da je veliko bolj zahtevna naloga kot da bi bil nogometaš. Takrat razmišljaš le o sebi, tu pa o celotni ekipi in z njo preživljaš dobre in slabe trenutke''. Pri slednjih znameniti ''ZZ Top'' še do danes ni prebolel jesenske krize, ki je s trenerskega stolčka odpeljala njegovega prijatelja Milka Djurovskega. ''Še vedno menim, da ni bilo razloga za vse skupaj. A ... Sedaj smo se odločili voditi racionalno politiko. V prihodnosti se moramo pač nadejati, da se kaj takega ne bo več ponovilo.''

Mariborčani nam zaupajo

Več nasmehov bo na lice najboljšega strelca slovenske izbrane vrste vseh časov zagotovo prinesel petek. Na koledarju se bo namreč ''zapisal'' 1. februar. Čas za praznovanje rojstnega dneva. Kakšne bodo želje slavljenca? ''Praktično bodo v duhu moje službe. Ali ostaja še kakšna večja kot pa želja po zmagi NK Maribor? Moramo povzdigniti klub na večji nivo. Na žalost je bil klub v prejšnem prestopnem roku postavljen v situacijo, ki naj se ne bi dogodila. Moje mnenje je, da bi moral biti klub vedno nad interesi posameznikov. Prejšnji športni direktor ni bil istega mnenja. Kar je naredil upravni odbor dosedaj v smislu sanacije za klub, je fantastično. Ljudje pač tega ne vedo. Sem se pa na lastne oči prepričal, da se trudi po najboljših močeh. Pomaga, da klub preživi in se končno reši rdečih številk,'' je pohvalil upravni odbor zdaj že 37-letni Štajerec, ki se zaveda dobrega nogometnega vzdušja v Mariboru. ''Živimo pač v specifičnem mestu, kjer želijo ljudje klubu vse najboljše. Pozitivno je, da pripadajo tej inštituciji, še bolj pa, da nam zaupajo. Vse skupaj nam dodaja tisto prepotrebno energijo, hkrati pa vemo, da smo na pravi poti.'' Petkovo slavje kani nekdanji nogometaš Kovinarja, Partizana, Proleterja, Vitorie Guimaraes, Porta, Olympiakosa, Valencie in Benfice proslaviti v krogu družine in prijateljev.

Še ni luči v tunelu

Le pet dni po njegovem rojstnem dnevu se bo prvič v letu 2008 predstavila slovenskemu občinstvu članska reprezentanca. Zahoviča najverjetneje ne bo v Novo Gorico. ''Odkar sem 'nehal' z reprezentanco, moram priznati, da še nisem bil osebno prisoten na tekmi. Ko sem nehal igrati, sem si rekel, da bom njen navijač in to tudi sem. Na tekmo pa bom odšel, ko bom videl, da se je pojavila 'luč v tunelu'. Trenutno je še ni,'' je prepričan rekorder po številu državnih nastopov na sončni strani Alp. Državni dres je oblekel kar 80-krat. Med drugim tudi trikrat proti Danski ... ''Na žalost je sedaj reprezentanca v taki fazi, da mora tudi prijateljske tekme jemati resno. Ugled, ne vem če ga je sploh še kaj ostalo, je že precej razmajan, sedaj pa si ne smejo več dovoliti tega luksuza, ki smo si ga mi. Takrat smo namreč lahko odigrali prijateljske tekme brez rezultatskega pritiska, sedaj pa je povsem obratno.''

Podcenjevanja NZS

Morda si bo pa strelec 35 zadetkov, ki je nazadnje branil barve domovine 28. aprila 2004 proti Švici, v živo ogledal prijateljsko tekmo s Hrvaško 23. maja, ko naj bi vzhodni sosedje gostovali na prenovljenem Ljudskem vrtu. Vprašanje, kdo bo prvi ''krstil'' zelenico novega mariborskega lepotca, klub ali izbrana vrsta, je dvignil med štajerskimi ljubitelji ''žogobrca'' kar nekaj prahu ... ''Sam sem vedno rekel, vsaj kar se tiče NK Maribor, da so vrata reprezentanci odprta. Reprezentanca je le nad klubskim nogometom. Prav je, da so se tako odločili, saj si Maribor zasluži reprezentančnega nogometa. Tudi gledalci so pripravljeni odpustiti vsa podcenjevanja, ki so prihajala in še vedno prihajajo iz NZS,'' je s ''povišanim'' glasom ''potarnal'' petkov slavljenec. V želji, da bo v novih vlogah v svetu nogometa vsaj polovično tako uspešen kot je bil v igralski karieri, mu želi vse najboljše za 37. rojstni dan tudi Sportal.

Ne spreglejte