Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
15.56

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Thomas Partey Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Diego Simeone

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 15.56

3 leta, 12 mesecev

Vzhajajoča afriška zvezda, ki se druži z Janom Oblakom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V soboto se je Atletico z Janom Oblakom v vratih dolgo časa mučil z zadnjeuvrščenim Levantejem. Vse do trenutka, ko je vse v svoje roke vzel mladi Afričan Thomas Partey.

Potem ko je Barcelona na prvi tekmi španskega prvenstva v letošnjem letu na mestnem derbiju z Espanyolom v soboto remizirala brez zadetkov, je imel Atletico prvovrstno priložnost. Pred domačimi navijači je gostil zadnjeuvrščeni Levante. Ob zmagi bi, resda s tekmo več, skočil pred zvezdniške Katalonce ter z vrha lestvice gledal na preostalih 19 konkurentov v najboljši španski in za mnoge tudi najboljši nogometni ligi na svetu.

Vsi so bili prepričani, da bo majhen klub iz Valencie padel brez težav, a nekaj več kot 43 tisoč gledalcev na štadionu Vicenteja Calderona, večina je pesti seveda stiskala za nogometaše v rdeče-belih dresih, je bilo dolgo časa na trnih. Vrat Jana Oblaka gostje sicer niso ogrožali, Škofjeločan je moral posredovati le enkrat, a tudi v nasprotnikovem kazenskem prostoru je bilo presenetljivo mirno. Koke je zatresel vratnico, to pa je bilo tudi vse.

Spomnil je na Tino Maze

Tako je bilo do 81. minute, ko je stvari v svoje roke vzel Thomas Partey. Mladi Afričan, ki je na igrišče prišel le osem minut pred tem, je med branilci Levanteja v kazenski prostor stekel v slogu najboljše slovenske smučarke vseh časov Tine Maze v sezoni 2012/13, ko ji na svetu ni bilo para, udaril po žogi in, tudi ob nespretnem posredovanju Diega Marina v vratih gostov, dosegel gol, vreden pomembnih treh točk.

Igralec sredine igrišča, doseganje golov ni njegova glavna naloga, je Madridčanom podaril gol, ki jih je postavil na vrh španskega nogometa, česar ob zvezdniških Barceloni in Realu ni pričakoval nihče.

"Neverjetno srečen sem," je bil po tekmi ves iz sebe 22-letnik, ki ga je v javnosti pohvalil tudi njegov trener Diego Simeone. Argentinec je dejal, da ga Ganec ni navdušil samo z golom, ampak tudi z igro in pristopom. Prepričan je, da je v vsega 20 minutah igre spremenil podobo Atletica. "Zadovoljen sem s tem, kako se stvari odvijajo. Vesel sem tudi lepih besed, ki so prišle iz trenerjevih ust, a ostajam trdno na realnih tleh. Moram se še veliko naučiti," je ponižno dejal 185 centimetrov visoki nogometaš.

Mladenič, rojen v majhnem mestu Odumase Krobu v Gani, je najstarejši izmed osmih sinov v družini, iz katere prihaja. Z nogometom se je začel ukvarjati, ko je bil star devet let. V lokalnem klubu, ki ga še danes vodi njegov oče. Hitro so ga opazili pri ekipi Tema Youth, ki je takrat igrala v drugi ganski ligi, in ga zvabili k sebi. Tam je kljub mladosti navduševal. Ko so se s soigralci prebili v prvo ligo, je bil že v zapisnikih skavtov in eden izmed njih ga je priporočil Atleticu.

Leta 2011 je odšel v Madrid in le en trening je bil dovolj, da je prepričal. "Ostal bo tukaj," so v en glas povedali trenerji Atletica. Sprva je bil priključen ekipi do 18. leta starosti, po štirih mesecih je šel stopničko višje in zaigral s fanti, starimi največ 19 let. Že naslednjo sezono je nastopal za drugo ekipo slovitega Atletica. Igral je redno in dobro, nekajkrat je bil priključen tudi prvi ekipi, sedel na klopi, a priložnosti za igro ni dobil, saj je bilo jasno, da še ni dovolj zrel.

Po sezoni v prvi in drugi ligi je prepričal

V sezoni 2013/14 so ga zato posodili nekam, kjer je igral. Mallorca, ki je nastopala v drugi ligi, se je izkazala za pravo izbiro. Odigral je kar 37 prvenstvenih tekem in zabil pet golov, predvsem pa zelo napredoval.

Leto pozneje je naredil nov korak. Posodili so ga v prvo ligo, tokrat k Almerii, za katero je odigral 31 prvenstvenih tekem in se štirikrat vpisal med strelce.

"Zdaj pa je počasi čas zate," so pred začetkom zdajšnje sezone, ko jih je prepričal tudi na pripravah, dejali pri Atleticu in znašel se je na seznamu nogometašev, ki so vstopili v zdajšnjo sezono.

Začelo se je konec lanskega novembra

Vrata so se Gancu odprla po zlomu noge soigralca Tiaga konec novembra. Na prvo priložnost je čakal 12 prvenstvenih krogov, ko je pri domači zmagi nad Espanyolom z 1:0 le debitiral v majici Atletica. Zaigral je v zadnjih 33 minutah.

Že v naslednjem krogu, pri zmagi v Granadi z 2:0, je spet zaigral v zadnjem delu tekme, vmes je bil v pokalnem tekmovanju proti Reus Deportiu na igrišču od prve do zadnje minute in pomagal do zmage.

Na povratni tekmi proti temu nižjeligašu, spet je igral 90 minut, je dočakal tudi prvi gol. Poskrbel je za zmago z 1:0 in napredovanje v nadaljnje tekmovanje. S prvencem v majici Atletica se je tudi začel njegov vzpon.

Zdaj so vrata na široko odprta

Na naslednji prvenstveni tekmi, v gosteh pri Malagi je dobil 26 minut, se sicer ni izšlo najbolje, Atletico je presenetljivo izgubil, a v zadnji tekmi lanskega leta je bilo veliko bolje. Madridčani so gostovali pri skromnem Rayu Vallecanu in se dolgo časa mučili. Na semaforju je bil rezultat 0:0, potem pa je Partey, ki je po dobri uri igre na zelenico stopil namesto ljubljenca navijačev Fernanda Torresa, poskrbel za akcijo, ki je prinesla gol v 88. minuti. V zadnjem delu tekme je zadel še Francoz Antoine Griezmann in zmaga je bila tu.

Jasno je bilo, da bo agilni Afričan po takšni predstavi v prihodnosti dobil še več priložnosti, in prav to se je tudi zgodilo. Po sobotni predstavi, v kateri je spet navdušil, kot pribito drži tudi to, da bo v prihodnosti teh priložnosti še veliko več.

Če bo nadaljeval v podobnem slogu, bo kmalu vskočil tudi med prvokategornike kluba, ki se v zadnjih letih enakopravno bori z obema velikanoma španskega nogometa. V Oblakovi družbi se očitno rojeva še ena zvezda afriškega nogometa.

Ne spreglejte