Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Beckham PSG Manchester United LA Galaxy

Četrtek, 16. 5. 2013, 16.44

8 let

VIDEO: Beckham končuje kariero: Uresničil sem sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
David Beckham se je pri 38-letih odločil, da bo prenehal z aktivnim igranjem nogometa. "Sedaj je pravi čas, da preneham," je povedal eden najbolj, če ne celo najbolj sloviti nogometaš vseh časov.

David Beckham se je nedavno še nagibal v smeri, da za eno sezono še podaljša kariero, vendar se je odločil, da ima dovolj. Paris St. Germain je bil očitno njegov zadnji klub, kjer pa je vso svojo petmesečno plačo namenil v dobrodelne namene. "Hvaležen sem PSG-ju za ponujeno priložnost, da lahko nadaljujem, vendar zdi se mi pravi trenutek za zaključek nogometne kariere na najvišjem nivoju," je dejal Beckham.

Anglež je zbral kar 115 tekem za izbrano vrsto in dosegel 17 golov, s čimer je drugi na večni lestvici po številu obračunov za svojo domovino. Prvi je Peter Shilton, ki je zbral 125 tekem. Za Anglijo je debitiral leta 1996 proti Moldaviji, kapetanski trak pa je nosil med letoma 2000 in 2006. Nazadnje je državni dres nosil leta 2009 na tekmi z Belorusijo. Kariera enega najbolj markantnih nogometašev se je profesionalno začela leta 1993 pri Manchester Unitedu, kjer je ostal kar 10 let. Odigral je 398 tekem, bil šestkrat angleški prvak, med drugim pa je v sezoni 1998/99 v Barceloni stopil tudi na evropski prestol po zmagi nad Bayernom.

Igral je še za Real Madrid, LA Galaxy, Milan in PSG. Skupno je osvojil kar 19 lovorik, nazadnje tudi francosko prvenstvo. V 20-letni karieri je postal edini Anglež, ki je osvojil naslove prvaka v štirih državah. "Če bi mi kot otroku dejali, da bom igral in osvajal naslove pri mojem najljubšem klubu iz otroštva Manchester Unitedu, ponosno nosil kapetanski trak svoje domovine in odigral več kot 100 tekem, in ob tem zaigral še za nekaj slovitih klubov, potem bi vam dejal, da so to fantazije. Počaščen sem, ker sem uresničil te sanje," je dejal Becks, ki se je leta 2003 podal v Real Madrid, kjer je igral z Zinedinom Zidanom, Ronaldom, Luisom Figom, Raulom in ostalimi zvezdniki ter osvojil španski naslov.

Leta 2007 se je presenetljivo odločil za odhod v Kalifornijo in v ameriško ligo. Igral je za Los Angeles Galaxy, s katerim je bil tudi prvak v ZDA, vmes pa kot posojen igral tudi za Milan. Po končani karieri v francoskem prvenstvu pa pravi: "Nič ne bo zamenjalo igre, ki jo imam rad. Zdi pa se mi, da začenjam novo poglavje in zelo sem radoveden, kaj je pred mano. Ponudilo se mi je veliko priložnosti v karieri in sedaj bom skušal to vračati," je povedal.

Pred koncem kariere ga čakata še dve tekmi, zadnja 26. maja proti Lorientu.

Ne spreglejte