Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 5. 2017,
13.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Real Madrid Atletico Madrid UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Alvaro Morata Bayern München Diego Simeone

Torek, 9. 5. 2017, 13.05

1 leto

Real se lahko izenači z Bayernom

Usoda evropskega rekorda v rokah Jana Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Cristiano Ronaldo Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

V španski prestolnici se dviga napetost pred povratnim dvobojem polfinala lige prvakov med Atleticom in Realom. Beli baletniki bodo na Vicente Calderonu branili visoko prednost (3:0), poleg finala pa bodo lovili tudi evropski rekord, za katerega pa bodo morali vsaj enkrat zatresti mrežo Jana Oblaka.

Kraljevski klub je z visoko zmago s 3:0 na prvi polfinalni tekmi, pri kateri je izstopal trikratni strelec Cristiano Ronaldo, jeziček na tehtnici krepko nagnil na svojo stran. Z eno nogo in pol je že zakorakal v finale lige prvakov, ki bo 3. junija v Cardiffu.

Bayernov rekord v veliki nevarnosti

Jupp Heynckes je leta 2013 popeljal Bayern do evropskega naslova. | Foto: Reuters Jupp Heynckes je leta 2013 popeljal Bayern do evropskega naslova. Foto: Reuters Če bo v sredo na povratnem srečanju, polnem čustev, saj se bo Atletico v Evropi poslovil od znamenitega štadiona Vicente Calderon, ubranil prednost, se bo približal velikemu podvigu. V 25-letni zgodovini lige prvakov se še ni primerilo, da bi prvak ubranil naslov. Real je od prestižnega dejanja oddaljen le še dva koraka.

V sredo pa pri rdeče-belih ne bo naskakoval le preboja v evropski finale, ampak bo skušal popraviti tudi rekord, ki si ga lasti Bayern. Bavarski velikan je v sezonah 2012/13 in 2013/14, ko sta Münchenčane vodila Jupp Heynckes in Josep Guardiola, v vseh tekmovanjih nanizal 61 tekem, na katerih je vedno dosegel vsaj en gol.

Ronaldo in Morata najboljša

Cristiano Ronaldo in Alvaro Morata sta na zadnjih 60 tekmah Reala poskrbela za 59 zadetkov. | Foto: Getty Images Cristiano Ronaldo in Alvaro Morata sta na zadnjih 60 tekmah Reala poskrbela za 59 zadetkov. Foto: Getty Images Real, ki se v tej sezoni spogleduje tudi z naslovom španskega prvaka, je na dobri poti, da v sredo izenači Bayernov rekord. Nazadnje so njegovi nogometaši streljali s praznimi naboji pred dobrim letom. Takrat so v prvi polfinalni tekmi lige prvakov remizirali pri Manchester Cityju (0:0). Čeprav so bili nevarnejši tekmec in proti vratom Joa Harta sprožili 11 strelov, se mreža bogatega angleškega kluba ni zatresla.

Sledilo je plodno obdobje, v katerem so izbranci Zinedina Zidana kar tekmovali med seboj, kdo se bo vpisal med strelce. Nanizali so 60 tekem, v katerih se po zadnjem sodnikovem žvižgu na semaforjih poleg imena Real ni izpisala ničla. Na teh srečanjih so po poročanju španskega portala 90min dosegli 165 zadetkov, v polno pa je zadelo 28 različnih strelcev.

Najbolj učinkovit je bil kdo drug kot Ronaldo, ki je zbral 39 zadetkov, na drugem mestu pa je nekoliko presenetljivo španski reprezentančni napadalec Alvaro Morata, ki mu Zidane na najpomembnejših tekmah namenja le drobtinice, tako da ne skriva nezadovoljstva s klubskim statusom.

Oblaku se nasmiha nova lovorika

Če bodo nogometaši Reala v sredo vsaj enkrat spravili žogo izza hrbta Jana Oblaka, bodo tako izenačili rekordni dosežek petkratnih zaporednih nemških prvakov.

Bayern je letos že izkusil bolečo izkušnjo z Realom. V napetem četrtfinalu lige prvakov je ostal praznih rok. Zdaj lahko ostane še brez evropskega rekorda. Navijači Bayerna bodo zato stiskali pesti za 24-letnega slovenskega vratarja, da v sodelovanju z obrambo Atletica pokvari načrte zvezdnikom Reala in ohrani mrežo nedotaknjeno.

Škofjeločan Jan Oblak bo skušal z Atleticom v sredo nadoknaditi visok zaostanek s prve tekme proti madridskemu Realu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločan Jan Oblak bo skušal z Atleticom v sredo nadoknaditi visok zaostanek s prve tekme proti madridskemu Realu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zadnja vrsta Simeonejeve čete je v tej sezoni prejela najmanj zadetkov v španskem prvenstvu, tako da se Oblaku nasmiha druga zaporedna nagrada Zamora, namenjena vratarjem španskih prvoligaških klubov z najmanjšim številom prejetih zadetkov (pogoje je, da morajo v eni sezoni zbrati vsaj 28 nastopov).

Prijeten spomin na 27. februar 2016

Oblak je tudi zadnji vratar, ki je ostal nepremagan na gostovanju pri Realu. Ko je Atletico 27. februarja 2016 v derbiju španskega prvenstva na Bernabeuu premagal bele baletnike (1:0), je bilo to zadnje srečanje, v katerem so nogometaši Reala na svojem štadionu ostali brez zadetka.

Dvoboj med Atleticom in Realom se bo začel v sredo ob 20.45.
Ne spreglejte