Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 9. 2013,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Zavrč

Torek, 24. 9. 2013, 12.16

8 let

Tudi Rastoderja zanima, kako uspeva Zavrču

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometni palček iz ene najmanjših slovenskih občin piše pravljico. Na lestvici se oklepa drugega mesta, na domačem štadionu, ki poka po šivih, je po Olimpiji padel še Maribor. Kako je to mogoče?

"To, da lahko tak kraj s tako majhnim vložkom uspe v prvi nogometni ligi, ni običajno. A izkoristili smo žalostno podobo Slovenije," brez dlake na jeziku sporoča Roman Vuk, dolgoletni predsednik Zavrča, največje nogometne senzacije na tem delu Evrope. A le za tiste, ki ne poznajo celotne zgodbe. Ko je pred 15 leti na noge postavljal domači nogometni klub, so ga prijatelji zbadali, da bo že tretja liga predstavljala preveliko oviro, s katero se bo lahko začel propad završkih ambicij. A ni odnehal, trmasto je nadaljeval in s pomočjo družinskega podjetja RM Vuk Holding, ki ga vodi z bratom Miranom, završkim županom, dočakal sanjske trenutke nogometne pravljice. Naslove prvakov je osvajal v vseh ligah razen v prvi, v kateri nastopa prvič. In ne manjka mu dosti, da bi po desetih krogih stal celo na najvišji stopnički. "Zdaj smo v prvi ligi in čutim, da je to za nas pravo okolje. Delujemo kot uspešno podjetje. Če uspešno gradiš in imaš sposobne ljudi, ti gre. Nimamo tako razširjenega sistema kot drugi prvoligaši. Pri nas je vse na amaterski ravni. Na pomoč pokličemo sposobne ljudi, ki so kos nalogam, a niti eden ni zaposlen. Smo najmanjši kraj, mladine tukaj praktično ni, a ga imamo radi. Lahko si samo zamislim, kaj bi šele bilo, če bi imeli zaledje, kot ga imajo nekatera večja mesta. Pa ne govorim o največjih, ampak npr. Ormožu," razmišlja eden najbogatejših Slovencev.

Prvoligaški prostor od Maribora do Koprivnice je ostal prazen

V nedeljo se mu je smejalo, dobre volje ni skrival niti dva dni kasneje, ko smo se z njim pogovarjali o završkem čudežu. Sanjski teden je dopolnila zmaga nad Mariborčani. Vijolice so prvič v tej sezoni naletele na boljšega tekmeca, po srečanju so iz gostujočega tabora deževale čestitke na račun zaslužene zmage Zavrča. Donedavnega palčka slovenskega nogometa, ki se je utaboril tik pod vrhom. Če bi se prvenstvo končalo po prvi četrtini, bi Zavrčani zaigrali celo v Evropi! ''Olimpija in Maribor sta vsekakor naša dva največja skalpa. Oba smo dosegli skoraj v enem tednu. Pred začetkom sezone je bilo praktično nemogoče pričakovati, da bomo drugi. Eni se trudijo leta in leta, a tega ne zmorejo, nam je uspelo z izborom dobrih igralcev in malce sreče, saj smo izkoristili zaton nekaterih okoliških klubov, izpostavil bi predvsem Varteks iz Varaždina. Prvoligaški prostor od Maribora do Koprivnice je pač ostal prazen,'' nam je skušal predstaviti dejavnike, ki so pomagali k temu, da ima zaselek z zgolj 81 prebivalci (po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, čeprav nam je sogovornik dejal, da je še ta številka pretirana) v tem trenutku drugi najboljši nogometni klub v državi. In bil ponosen, da je dvoboj v Zavrču spremljajo okrog 2000 navijačev. Več kot na drugih štirih prvoligaških prizoriščih skupaj.

O skrivnostnem receptu, s katerim v zadnjih sezonah razvajajo zveste navijače (na tekmi z Mariborom jih je bilo vsaj dva tisoč, kar je krepko več od celotnega prebivalstva v občini Zavrč), se sprašujejo mnogi tekmeci. Tudi ljubljanska Olimpija, ki je pred sezono ciljala vsaj na drugo mesto, tam pa jo je pričakovala tudi slovenska javnost. "Predsednik Olimpije Izet Rastoder je ravno včeraj poklical mojega brata Mirana in ga spraševal o formuli za uspeh," nam je postregel z zanimivostjo, se na kratko zamislil in nadaljeval: "Ne vem, kaj drugi komplicirajo, saj je vse zelo preprosto. Pač, izbereš bazo, dodaš tisto, kar potrebuješ, vsekakor še malce kakovosti, in to je to. Mi smo imeli srečo, saj smo izkoristili to, da so se drugim pojavile težave. Delujemo kot družina, vse je na prijateljski bazi," je postregel s primerom, da se na treninge ter tekme najdlje vozijo tisti nogometaši, ki so doma v Mariboru. Hrvaški nogometaši, v Zavrču si jih nogometni kruh služi skoraj deset, so zelo blizu družin, saj so od štadiona oddaljeni največ 15 kilometrov. Zaradi tega poskrbijo, da pride iz njihovih krajev za Zavrč stiskat pesti veliko Hrvatov. "Seveda ne bomo nikoli Real ali pa Bayern, a imamo občutek, da delamo pravilno. Delujemo urejeno. Dokler bo podjetje dobro delalo, dokler bo na tržišču dovolj dela, bomo v tej zgodbi. Drugače bomo morali tisto, kar najmanj potrebujemo, dati stran. Prvoligaški nogomet je postal tak, da bi bilo naše podjetje, kakršno je bilo pred desetimi leti, premajhno za pomoč klubu, zdaj pa zadošča."

Zahović je dejal, da bi imel s takšnim Zavrčem težave tudi Real

Zavrč je na drugem mestu, a pravi, da to ni običajno niti realno. Ocenjuje, da imajo staroselci v 1. SNL več izkušenj, tik pod vrhom vidi predvsem Olimpijo in Domžale. "Mi imamo 22, drugi imajo 30 igralcev. Vse je na minimumu, igralci pa dobijo vse, kar smo se dogovorili. Večina jih dela v službah, slovenska liga je idealna za tak model, v kakšni drugi bolj profesionalni ligi se tega ne bi mogli iti. A če odigraš s srcem, se ti vse vrne. Še pomnim Zahovićeve besede, ko je dejal, da bi s takim Zavrčem imel težave tudi Real," se je obregnil ob malce ožje igrišče ter bližino gledalcev, ki stojijo skoraj neposredno ob liniji avta. Nekateri na to niso navajeni, a po drugi strani tudi Zavrčani niso na širša igrišča, ki jih čakajo na gostovanjih. Za večje ugodje bo v spomladanskem delu poskrbela nova tribuna. Začetna dela so že stekla. Tisto, kar brata Vuk obljubita, se tudi uresniči. Zato je treba razumeti, da sta o željah po igranju v Evropi bolj previdna.

Ne spreglejte