Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
15. 9. 2013,
17.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valter Birsa Dare Vršič Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 15. 9. 2013, 17.06

7 let, 12 mesecev

Trije Slovenci bodo v vlogi gledalcev

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski nogomet tudi v tej sezoni lige prvakov, ki je pred vrati, ne bo igral pomembne vloge. Na seznamu klubov, ki so med elito, so sicer trije Slovenci.

Na slovenski klub v ligi prvakov čakamo že 14 let, medtem so bolj ali manj obrobne vloge igrali nekateri slovenski nogometaši. Le Zlatko Zahović, ki je bil pred več kot desetletjem najprej v dresu Porta med najboljšimi tega tekmovanja, potem pa z Valencio igral v velikem finalu, je tisti, ki je z igrami v sanjski evropski nogometni ligi pustil globok pečat. Med strelce so se sicer vpisali tudi Ante Šimundža, ki je zadel za edino zmago Maribora, ko je v Kijevu šokiral tamkajšnji Dinamo in ga premagal z 1:0, Mile Ačimović, ki je Lillu leta 2005 prinesel odmevno zmago nad Manchestrom Unitedom, in Valter Birsa, ki je pred tremi leti v dresu Auxerrja zatresel mrežo Ajaxa v Amsterdamu. Prav 27-letni reprezentant je eden izmed treh Slovencev, katerih klubi so v ligi prvakov tudi letos. In hkrati tisti, ki ima največ možnosti, da bo slast igranja v elitni evropski nogometni ligi tudi okusil. Čeprav je jasno, da bo, če že, dobival bolj malo priložnosti za igro. Je na seznamu igralcev Milana, ki so prijavljeni za tekmovanje. Na njem, zanimivo, ni mladega M'Baya Nianga, ki sodi med najbolj nadarjene evropske napadalce. Resda bo 19-letnik brez lige prvakov v tej sezoni ostal predvsem zaradi velike napake, ki so si jo privoščili pri Milanu, a vseeno. Šempetrčan ima možnost, da bo tudi na najvišjem evropskem nivoju nosil dres kluba, ki sodi med najboljše v ligi prvakov. Več evropskih naslovov od Milana, ki je na najvišji stopnički stal že sedemkrat, ima le madridski Real.

Oblak morda na klopi, Vršič na tribunah

Kdo sta preostala Slovenca, ki lahko – vsaj teoretično - , računata, da bosta stala na igrišču, ko bo iz zvočnikov donela znamenita himna angleškega skladatelja Tonyja Brittna? Prvi je Jan Oblak, ki je poleti razrešil spor z Benfico, in je eden izmed štirih vratarjev na seznamu Lizbončanov. Mladi, nadarjeni slovenski reprezentant upa, da morda izpolni sanje in stopi med vratnici največjega portugalskega kluba, a je na kaj takega, vsaj v ligi prvakov in v tej sezoni, verjetno utopično upati. Še manj možnosti ima za nastop Dare Vršič. Res je, da se je znašel na seznamu dunajske Austrie, ki se je tako zelo presenetljivo prebila med elito, a trener Dunajčanov Nenad Bjelica je nekoč najboljšemu posamezniku slovenske lige dal jasno vedeti, da nanj ne računa več. V nogometu se stvari spreminjajo iz dneva v dan, a bilo bi veliko presenečenje, če bi izkušeni slovenski vezist dobil priložnost.

Trije obstali pred vrati raja

Veliko pomembnejše vloge bi imeli trije slovenski nogometaši, ki so obstali na zadnji stopnički kvalifikacij za ligo prvakov. V prvi vrsti Tim Matavž, ki redno igra za PSV iz Eindhovna in je med drugim zatresel tudi mrežo Milana, proti katerem je nizozemski podprvak izpadel v kvalifikacijah. Tudi Roman Bezjak je pomemben člen bolgarskega Ludogorca, ki je pred vrati raja ostal po dveh porazih proti švicarskemu Baslu. Na plačilni listi varšavske Legie, ki je izpadla po hudem boju s Steauo iz Bukarešte (Romuni so napredovali zaradi zadetka več v gosteh), je izkušeni branilec Marko Šuler, ki je imel v zadnjem času nemalo težav s poškodbami, zato je igral bolj malo. Če bi bil zdrav, bi zagotovo kandidiral tudi za igro v najbolj pomembnem klubskem tekmovanju na svetu. Če bi se poljski prvak tja uvrstil, seveda.

Ne spreglejte