Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 9. 2018,
19.22

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

Natisni članek

top 10 Juventus Manchester United Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Četrtek, 20. 9. 2018, 19.22

5 let, 7 mesecev

Top 10: izključitve Cristiana Ronalda

Ronaldo brcal, udarjal tekmece in odrinil sodnika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06
Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je prepričan, da se mu je v sredo v Valencii godila krivica. | Foto Guliver/Getty Images

Cristiano Ronaldo je prepričan, da se mu je v sredo v Valencii godila krivica.

Foto: Guliver/Getty Images

Kontroverzni rdeči karton Cristiana Ronalda na gostovanju Juventusa pri Valencii je sprožil številna vprašanja. Zakaj si ga je prislužil, je bil sodnik prestrog, kako iskrene so bile njegove solze, zakaj Uefa v ligi prvakov ne uporablja sistema VAR, koliko tekem bo moral prisilno počivati? O tem in še čem se sprašuje nogometna javnost, mi pa smo se spomnili na njegove prejšnje izključitve. Do tekme na Mestalli je rdeči karton prejel natanko desetkrat. Dobrodošli v Top 10.

Cristiano Ronaldo
Sportal Besede Ronaldove sestre, ki bodo dale misliti Čeferinu

15. maj 2004, Aston Villa : Manchester United 0:2

Prvi rdeči karton je portugalski superzvezdnik prejel na Otoku. Star je bil 19 let. Počasi se je končevala prva sezona v dresu rdečih vragov, s katerim je osvojil pokal FA. V zadnjem krogu prvenstva je gostoval v Birminghamu pri Aston Villi. Na srečanju se je vpisal med strelce, a tudi prejel dva rumena kartona.

Cristiano Ronaldo je prejel rdeči karton pri 11:15:

Prvega zaradi simuliranja, saj naj bi hotel preslepiti sodnika, drugega pa zaradi zavlačevanja, ko je po dosojenem nedovoljenem položaju resda atraktivno, a brez dovoljenja zatresel mrežo gostiteljev. Ker pa so naknadno ugotovili, da je sodnik pri prvem rumenem kartonu storil napako, jo je Portugalec odnesel brez kazni nenastopanja na naslednji tekmi. Manchester United je končal sezono na tretjem mestu. Osvojil je 75 točk. Zaostal je za prvakom Arsenalom, znamenito generacijo neporaženih topničarjev (90 točk) in Chelseajem (79).

14. januar 2006, Manchester City : Manchester United 3:1

Če je Ronaldo leta 2004 v angleškem prvenstvu prejel rdeči karton zaradi dveh rumenih, pa je dve leti pozneje prvič na Otoku "videl rdeče". Sodnik mu je v 66. minuti - takrat je Manchester City že vodil z 2:0 - pokazal neposredni rdeči karton zaradi brutalnega prekrška nad Andyjem Colom.

Tako je angleški sodnik Steve Bennett na manchestrskem derbiju pokazal rdeči karton Cristianu Ronaldu. | Foto: Reuters Tako je angleški sodnik Steve Bennett na manchestrskem derbiju pokazal rdeči karton Cristianu Ronaldu. Foto: Reuters

Proti nekdanjemu napadalcu Uniteda, ki je pred 12 leti branil barve mestnega tekmeca Cityja, je zamudil v štartu in prejel rdeči karton. Cole je izkusil slabo voljo in jezo Ronalda, ki ga je pred tem na srečanju razburil oster prekršek Stephena Jordana.

15. avgust 2007, Portsmouth : Manchester United 1:1

Slabo leto po tem, ko je Milan Mandarić zapustil predsedniški položaj pri Portsmouthu, sta se na Fratton Parku srečala Portsmouth in Manchester United.

Cristiano Ronaldo je prejel rdeči karton pri 6:19:

Dvoboj se je končal brez zmagovalca (1:1), pet minut pred koncem, ko je bil že dosežen končni rezultat, pa si je Ronaldo privoščil neumnost. S čelom je ne preveč močno, a vsekakor namerno skušal udariti zveznega igralca Portsmoutha Richarda Hughesa. Zaradi te izključitve so mu prepovedali nastop na treh tekmah.

30. november 2008, Manchester City : Manchester United 0:1

Portugalec je še enkrat prejel rdeči karton na mestnem derbiju z Manchester Cityjem, tokrat pa je bil lahko v nasprotju s tistim iz leta 2006 bolj zadovoljen z rezultatom.

Rdeči vragi so konec novembra zmagali z 1:0, junak srečanja pa je postal Wayne Rooney. Na 150. mestnem derbiju je dosegel stoti gol za Manchester United.

Portugalca je na mestnem derbiju izključil Howard Webb. | Foto: Guliverimage/Getty Images Portugalca je na mestnem derbiju izključil Howard Webb. Foto: Guliverimage/Getty Images

Portugalec je prejel rdeči karton v 68. minuti. Prvi rumeni karton je dobil zaradi prekrška nad Shaunom Wrightom-Phillipsom, nato pa zaradi igranja z roko.

To je bila zadnja sezona Ronalda na Old Traffordu, poleti 2009 se je preselil v Madrid in nadaljeval kariero pri belih baletnikih.

5. december 2009, Real Madrid : Almeria 4:2

Na prvo izključitev v dresu Reala je bilo treba počakati pet mesecev. Na srečanju z Almerio, ki je postreglo z veliko dramo, saj so gostje na štadionu Santiago Bernabeu nepričakovano vodili z 2:1, je prispeval enega od treh zadetkov za preobrat Madridčanov.

Kako je Cristiano Ronaldo prejel prvi rdeči karton v dresu Reala?

V izdihljajih srečanja, na katerem je zapravil strel z bele točke, je prejel dva rumena kartona. Oba zaradi prekrška, pri drugem je namerno brez žoge brcnil tekmeca v nogo.

24. januar 2010, Real Madrid : Malaga 2:0

Le dober mesec pozneje je moral Ronaldo ponovno predčasno pod prho. Tokrat je prejel neposredni rdeči karton, ko je s komolcem udaril v obraz zveznega igralca Malage in nekdanjega danskega reprezentanta Patricka Mtiligo. Skandinavec je padel na tla kot pokošen, sodnik pa je brez oklevanja izvlekel karton rdeče barve in spravil ob živce navijače Reala.

Kako je Cristiano Ronaldo prejel drugi rdeči karton v dresu Reala?

Na njihovo srečo je Portugalec v prvem polčasu dosegel dva zadetka (v 35. in 39. minuti), rdeči karton pa mu je sodnik pokazal 20 minut pred koncem, tako da so beli baletniki zadržali prednost.

17. maj 2013, Real Madrid : Atletico Madrid 1:2

Ko je Ronaldo navduševal v Angliji, je kar dva rdeča kartona prejel na mestnem derbiju v Manchestru. Prvo izključitev na velikem madridskem spopadu z Atleticom je izkusil sredi maja 2013. To je bil večer, ki je srca privržencev Reala napolnil z žalostjo. Real je prvič po 14 letih izgubil proti gorečemu tekmecu v rdeče-belih dresih, ki se mu je leto dni pozneje pridružil Jan Oblak. Igrali so finale španskega pokalnega tekmovanja, začelo pa se je po željah Reala.

Kako je Cristiano Ronaldo prejel tretji rdeči karton v dresu Reala?

Ronaldo je v 14. minuti z glavo popeljal galaktike v vodstvo, a sta nato Diego Costa in Miranda, ki je v polno zadel v 99. minuti, poskrbela za preobrat. Ronaldo si je pri zaostanku z 1:2 v podaljšku dovolil preveč. Z nogometnim čevljem je nevarno švignil proti obrazu kapetana Atletica Gabija in ga poškodoval. Pred Ronaldom je bil izključen že njegov trener Jose Mourinho, Atletico, pri katerem je blestel zdajšnji vratar Reala Thibaut Courtois, pa se je veselil jubilejnega desetega pokalnega naslova.

2. februar 2014, Athletic Bilbao : Real Madrid 1:1

Ko je Real Madrid v začetku februarja 2014 gostoval v Baskiji in se na vedno vročem San Mamesu pomeril z Athleticom iz Bilbaa, je Cristiano Ronaldo prejel enega najbolj kontroverznih rdečih kartonov. Portugalec se še dolgo ni mogel sprijazniti z odločitvijo sodnika, zaradi katere je moral pozneje prisilno počivati kar tri tekme. Kaj se je zgodilo?

Kako je Cristiano Ronaldo prejel četrti rdeči karton v dresu Reala?

Ronaldo je v 75. minuti prejel žogo na robu kazenskega prostora, jo podal, nato pa signaliziral sodnikom, da je zadela v roko Carlosa Gurpegija. Nato je krenil proti branilcu Athletica, zamahnil s komolcem in ga rahlo plosknil z dlanjo po obrazu, Bask pa je padel na tla. Nastala je gneča, v trenutku se je zaiskrilo med vsemi, sodnik pa je Ronaldu pokazal rdeči karton. Gurpegi jo je odnesel z rumenim.

24. januar 2015, Cordoba : Real Madrid 1:2

Real je na gostovanju v Cordobi le izvlekel zmago, a jo je dosegel težje, kot je to pričakovala javnost. V 82. minuti so se Madridčani znašli v težavah. Bilo je 1:1, Ronaldo pa je izgubil živce in v enem izmed neuspešnih napadov brcnil branilca Edimarja.

Kako je Cristiano Ronaldo prejel peti rdeči karton v dresu Reala?

Sodnik mu je takoj pokazal rdeči karton, Portugalec pa je ob žvižgih domačega občinstva odkorakal mirno proti klopi. Pet minut pozneje je brez igralca ostala tudi Cordoba, v predzadnji minuti pa je Real prek Garetha Bala, ki je zadel z bele točke, le dočakal zmago (2:1).

13. avgust 2017, Barcelona : Real Madrid 1:3

Okroglo deseto izključitev je Ronaldo dočakal na prvi tekmi španskega superpokala. Prvi polčas el clasica se je na Camp Nouu sredi vročega avgusta končal brez zadetkov, v nadaljevanju pa so ljubitelji zadetkov prišli na svoj račun. V 80. minuti je Portugalec povedel Real v vodstvo z 2:1. Pri proslavljanju zadetka si je slekel dres in pokazal občinstvu v Barceloni svoje skrbno in marljivo izklesane mišice. Prejel je rumeni karton, kar se je izkazalo za usodno, saj je le dve minuti pozneje prejel še drugega.

Kako je Cristiano Ronaldo prejel šesti rdeči karton v dresu Reala?

Po mnenju sodnika je hotel ob prodoru, ko ga je oviral Samuel Umtiti, izsiliti prekršek za najstrožjo kazen, delivec pravice pa je presodil, da je simuliral, in mu pokazal rumeni karton. To je tako razkurilo najboljšega strelca Reala, da se je za trenutek spozabil in celo odrinil sodnika. Real je na koncu zmagal s 3:1, Barceloni je pokvaril večer še zadetek Marca Asensia, Ronaldo pa je prejel strogo kazen, saj se je moral zaradi odrivanja sodnika hladiti kar na petih tekmah.

Nato ni prejel rdečega kartona dobro leto, vse do sredinega gostovanja Juventusa na Mestalli.

Cristiano Ronaldo
Sportal Juventus brez izključenega Ronalda zmagal, mladi Slovenec ob debiju iztržil točko

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte