Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 2. 2016,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Barcelona Luis Suarez Lionel Messi Lionel Messi Neymar Luis Enrique

Četrtek, 11. 2. 2016, 10.16

8 let

Tega v 116 letih še ni doživela

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaši Barcelone so v sredo remizirali pri Valencii in niz neporaženosti podaljšali na 29 tekem. Poskrbeli so za nov klubski rekord, ki pa mu trener Luis Enrique ne posveča velike pozornosti.

Navijači aktualnega španskega, evropskega in svetovnega prvaka Barcelone so se v 116-letni klubski zgodovini nagledali imenitnih dosežkov in rekordov. Osvajale so se razne lovorike, dres katalonskega ponosa so nosili največji nogometni zvezdniki na svetu, mogočni štadion Camp Nou je ponosno pozdravljal junake.

Vse do srede pa ga ni bilo trenerja, ki bi se lahko podpisal pod tako izdaten niz neporaženosti. Po novem znaša 29 tekem, konec tedna pa bi lahko dočakal nadaljevanje in vstopil v klub 30.

Če loviš rekord, se "splača" izgubiti v Sevilli

Rekordni dosežek je dosegel Luis Enrique. "Lucho" je z izbranci nazadnje izgubil 3. oktobra 2015. Izgubil je na gostovanju v Sevilli, kar bi lahko bil vse prej kot nepomemben podatek. Poraz na Sanchez Pizjuanu (1:2) je bil zadnji, ki si ga je Barcelona privoščila v tej sezoni, nato pa je v štirih mesecih nanizala rekord, podprt s 23 zmagami in šestimi remiji.

Sevilla je tudi zadnji klub, ki je spravil na kolena Juventus. Italijanski velikan je v prestolnici Andaluzije izgubil zadnje srečanje lige prvakov (0:1), nato pa prestavil v višje obrate, tako da se lahko po novem pohvali že s 15 zaporednimi zmagami.

Afriški najstnik rešil Barcelono

Enrique je popravil rekord, ki si ga je prej lastil Josep Guardiola. Barcelona je v sezoni 2010/11 pod njegovim vodstvom ostala neporažena na 28 tekmah, niz pa se je končal prav v Sevilli! Ne na dvorišču istoimenskega prvoligaša Sevilla, pač pa na štadionu Betisa. Barcelona je pred šestimi leti dobila prvo pokalno tekmo s 5:0, nato pa na gostovanje v Andaluzijo odpotovala z oslabljeno zasedbo. To se ji je maščevalo. Betis je zmagal s 3:1 in prekinil veličastni niz neporaženosti.

Zdajšnji trener Barcelone bi si skoraj privoščil enako napako. Ko je pred tednom dni v prvi polfinalni tekmi pomendral Valencio kar s 7:0, Luis Suarez (štiri) in Lionel Messi (tri) pa sta dosegla vseh sedem zadetkov, si je zagotovil tako veliko prednost, da je na Mestallo odpotoval s skoraj rezervno zasedbo.

Dolgo časa je kazalo, da bo po dolgem času izgubil. Še šest minut pred koncem je Barcelona izgubljala z 0:1, nato pa se je izkazal Wilfried Kaptoum. Najstnik iz Kameruna je vstopil v igro šele v 82. minuti, nato pa ob prvem stiku z žogo zatresel mrežo Valencie. Priigral je remi in poskrbel, da se niz neporaženosti njegovega kluba nadaljuje.

To so le številke

Trener Enrique novemu rekordu ne pripisuje velike pomembnosti. Bolj ga je razveselil podatek, da se je Barcelona ponovno uvrstila v sklepno dejanje španskega pokalnega tekmovanja, kjer tudi brani naslov.

"Vesel sem, da smo se spet prebili v finale. Naše navijače smo na to že navadili, a je težko vedno znova priti tako daleč. To veliko pove o klubu," je po remiju na Mestalli poudaril trener Barcelone. Katalonci bodo v velikem finalu kraljevega pokala zaigrali že šestič v zadnjih osmih letih.

45-letni strokovnjak iz Gijona je z novim rekordom prehitel dosežek Josepa Guardiole iz sezone 2010/11. "To so le številke. Videli bomo, ali bodo ob koncu sezone prinesle tudi lovorike," opozarja nekdanji nogometaš Barcelone in Reala, ki ga v nedeljo čaka prvenstvena tekma s Celto.

Preden se je preselil na trenerski stolček na Camp Nou, je treniral prav Celto, jeseni pa je v Vigu doživel enega izmed redkih prvenstvenih porazov.

Razlogov za maščevanje je ogromno, po sredi se je pridružil še eden, saj lahko Barcelona z novim uspehom niz neporaženosti podaljša že na okroglih 30 tekem.

Rakitić odigral največ tekem

Barcelona je rekorden niz neporaženosti začela 17. oktobra 2015, ko je doma s 5:2 odpihnila Rayo Vallecano. Nato je dočakala še 22 zmag in šest remijev, rubrika porazov pa še vedno ostaja povsem prazna. V tem obdobju je dres Barcelone največkrat oblekel Hrvat Ivan Rakitić (25 nastopov).

Odigral je tudi srečanje v Valencii in po dvoboju spregovoril o rekordu: "Prejšnji rekord Barcelone, postavljen pod vodstvom Guardiole, sem spremljal kot zunanji opazovalec. Lahko povem, da je veliko zabavneje, če ga doživiš kot nogometaš kluba. Najpomembneje je, da smo se uvrstili v finale," je v mikrofon televizijske postaje Movistar dejal hrvaškim reprezentant.

Urugvajec prispeval kar 30 zadetkov

Barcelona je na 29 zaporednih srečanjih brez poraza dosegla kar 87 zadetkov, prejela pa jih je le 15, torej le 0,5 gola na srečanje. Na seznam strelcev se je vpisalo 11 nogometašev, izstopa pa Luis Suarez.

Razigrani Urugvajec, ki je izpustil povratno polfinalno pokalno srečanje, je dosegel 30 zadetkov. Zanimivo je, da je vse dosegel po strelih v kazenskem prostoru.

Suarez je dosegel skoraj toliko zadetkov kot Lionel Messi (18) in Neymar (16) skupaj. Treba pa je dodati, da je Argentinec zaradi poškodbe kar nekaj srečanj izpustil, Brazilec pa se je izkazal kot podajalec. Zbral je kar 16 podaj, največ v dresu Barcelone.

Real Sociedad, Milan in Steaua še daleč

Če bi Barcelona neporažena ostala še nekaj tednov, bi lahko popravila klubski rekord glavnega tekmeca, madridskega Reala, ki je bil v sezoni 1988/89 nepremagljiv na 34 zaporednih srečanjih. V španskem prvenstvu Barcelono do absolutnega rekorda čaka še ogromno tekem. Neporažena je na 16 zaporednih srečanjih, rekord pa si lasti Real Sociedad, ki je v sezoni 1979/80 ostal neporažen na kar 38 tekmah.

Izmed petih največjih nogometnih lig, kar jih obstaja v Evropi, ima rekord AC Milan. Italijanski velikan je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja (od leta 1991 do 1993) brez poraza zdržal kar 58 tekem, z izjemno prevlado pa se lahko pohvali Steaua. Romunski klub, ki se je povzpel tudi na evropski prestol, je bil nepremagljiv od leta 1986 do 1989. Izgubil ni na kar 106 tekmah! Barceloni do česa podobnega manjka le še 77 tekem.

Ne spreglejte