Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Diego Simeone špansko prvenstvo

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Po 100. zmagi in 125. nedotaknjeni mreži v vratih Atletica

Številke Jana Oblaka, ob katerih marsikdo izbulji oči

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

4

Jan Oblak | Jan Oblak je v soboto dosegel 100. zmago v majici Atletica in še 125. zaklenil svoja vrata. | Foto Getty Images

Jan Oblak je v soboto dosegel 100. zmago v majici Atletica in še 125. zaklenil svoja vrata.

Foto: Getty Images

"Je zagotovo najboljši na svetu," je po novi sijajni predstavi Jana Oblaka pri sobotni zmagi nad Athleticom Bilbaom v španskem prvenstvu povedal Diego Simeone. S trenerjem Atletico Madrida se strinja vse več nogometnih navdušencev. Ob pogledu na številke, ki jih slovenski vratar pušča za sabo, ni čudno, da je tako.

"Najbolj podcenjen nogometaš na svetu," je eden izmed komentarjev, ki jih je o Janu Oblaku mogoče zaslediti na spletu. "Ko sem na seznamu nominirancev zagledal Huga Llorisa, na njem pa ni bilo Oblaka, sem nehal verjeti v to, da so nogometni izbori pravični," pa je komentar nekega drugega spletnega uporabnika. Ta se je obregnil ob to, da se je na seznamu 30 nominirancev za najprestižnejšo individualno nagrado v nogometnem svetu znašel francoski reprezentant in vratar Tottenhama (mimogrede, od vratarjev je na njem še Brazilec, ki brani za Liverpool, Alisson), na njem pa ni bilo prostora za zvezdnika Atletica in Slovenije.

Oblak se je, v družbi rojaka Samirja Handanovića, sicer znašel na seznamu desetih nominirancev za novoustanovljeno nagrado Leva Jašina. Podelili jo bodo 2. decembra, ko bo France Football razkril tudi dobitnika "jackpota", zlate žoge (glavni kandidati so Lionel Messi, Virgil van Dijk in Cristiano Ronaldo). Šla bo v roke najboljšega vratarja na svetu. Fifa, ki nagrade za najboljšega vratarja na svetu posebej podeljuje že od leta 2017, je Oblaka tudi letos, ko je imena najboljših razkrila v začetku septembra, spregledala. Škofjeločana, tako kot v letih 2017 (zmagal je Gianluigi Buffon) in 2018 (Thibaut Courtois), ni bilo niti med najboljšimi tremi.

Trener Atletica Diego Simeone je začuden in prepričan, da je bil njegov vratar večkrat spregledan. | Foto: Reuters Trener Atletica Diego Simeone je začuden in prepričan, da je bil njegov vratar večkrat spregledan. Foto: Reuters

Diego Simeone: Večkrat je bil spregledan. Upam, da ne bo več.

"Oblak je zagotovo najboljši vratar na svetu. O tem ni niti najmanjšega dvoma," je po sobotni pomembni zmagi nad Athleticom Bilbaom z 2:0 povedal njegov trener Diego Simeone. Oblak je na tej tekmi spet zaklenil vrata Atletica in potreboval vsega 76 sekund, da je spet navdušil nogometni svet, ko je spektakularno obranil strel Iniga Martineza. Do konca tekme je poskrbel za še nekaj obramb in ohranil nedotaknjeno mrežo. "Iz sezone v sezono se izboljšuje in ekipi pomaga do dobrih rezultatov. Na vsakem treningu, na vsaki tekmi dokazuje, da je najboljši. Od njega boljšega ni. Do zdaj je bil že večkrat spregledan. Upam, da bo v prihodnosti drugače," je o svojem vratarju še povedal Argentinec na klopi madridskega kluba.

Z Atleticom je do zdaj osvojil ligo Europa 2018, evropski superpokal 2018 in španski superpokal 2014, z njim pa zaigral tudi v finalu lige prvakov 2016, a izgubil. | Foto: Reuters Z Atleticom je do zdaj osvojil ligo Europa 2018, evropski superpokal 2018 in španski superpokal 2014, z njim pa zaigral tudi v finalu lige prvakov 2016, a izgubil. Foto: Reuters

Z njim se seveda strinjajo prav vsi navijači Atletica, vse več pa je tudi nevtralnih navdušencev nad nogometno igro, ki so prepričani, da je Oblak številka ena med številkami ena v nogometnem svetu. Tule je nekaj Oblakovih številk in dejstev, ki tako mislečim dajejo kar nekaj močnih argumentov:

  • V tej sezoni je v 13 nastopih v vseh tekmovanjih za Atletico na kar devetih tekmah ohranil nedotaknjeno mrežo.
  • Od zadnjih 19 strelov, ki so šli v njegova vrata, jih je obranil kar 18.
  • Gol med vratnicama Atletica v tej sezoni v povprečju prejme na vsakih 164 minut.
  • V 221 nastopih v vseh tekmovanjih za Atletico je na kar 125 tekmah ohranil nedotaknjeno mrežo in prejel vsega 145 golov.
  • V 163 nastopih v najboljši španski ligi je prejel vsega 99 golov. Na kar 95 tekmah je ohranil nedotaknjeno mrežo. Gol v povprečju prejme na več kot 147 minut.
  • Za 100. zmago v španskem prvenstvu v majici Atletica, ki jo je dočakal prav v soboto, je potreboval le 164 nastopov. Le trem nogometašem v zgodovini kluba je to uspelo hitreje, in sicer Saulu Niguezu (156), Antoinu Griezmannu (159) in Juanfranu (162).
  • Do zdaj je že štirikrat prejel nagrado zamora za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v najboljši španski ligi.
  • Leta 2014 je bil izbran tudi za najboljšega vratarja portugalske lige, leta 2018 pa je bil imenovan za najboljšega v ligi Europa.

Jan Oblak v dresu Atletico Madrida:

Je Jan Oblak najboljši nogometni vratar na svetu?

  • Da
    93,35 %
    1024 glasov
  • Ne
    6,65 %
    73 glasov
Oddanih 1097 glasov

V slovenskem dresu je velik dolžnik

Za Slovenijo za zdaj še zdaleč ni pokazal vsega, kar zna. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Za Slovenijo za zdaj še zdaleč ni pokazal vsega, kar zna. Foto: Morgan Kristan/Sportida O tem, da Oblak spada med najboljše, če ni kar najboljši vratar na svetu, ni dvoma, a o tem, da v dresu Slovenije za tako vrhunskega nogometaša, kot je on, še ni pokazal dovolj, prav tako ne. Tudi če pustimo ob strani to, da za Slovenijo eno leto ni hotel braniti, lahko že ob številkah ugotovimo, da njegove predstave v slovenskem dresu niso bile na tako visoki ravni, kot bi od enega najboljših na svetu pričakovali.

Do zdaj je za Slovenijo branil na 26 tekmah in prejel 20 golov. Na 11 tekmah je mrežo ohranil nedotaknjeno, osemkrat se je to zgodilo na 20 kvalifikacijskih tekmah, ki jih je odigral, a so bile to večinoma tekme, na katerih ni imel veliko dela. Dvakrat proti Malti in enkrat proti Litvi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, enkrat proti San Marinu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 in enkrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 proti Latviji.

Od velikih tekem, na katerih je zaklenil svoja vrata, se lahko spominjamo le zmage nad Slovaško v Stožicah (1:0) in remija na istem štadionu proti Angležem (0:0) v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, treba pa je priznati, da je na tekmah proti obema nasprotnikoma v istih kvalifikacijah odlično branil tudi v gosteh, a je Slovenija obakrat izgubila z 0:1. Ob ti dve veliki tekmi, na katerih ni prejel gola, gre razvrstiti še septembrsko zmago z 2:0 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 nad Poljsko v Stožicah, to pa je bolj ali manj vse. Dodati je treba, da so Poljaki na tej tekmi v njegova vrata sprožili vsega en strel.

Z učinkom v teh kvalifikacijah največji zvezdnik slovenskega nogometa zagotovo ne more biti zadovoljen. V osmih nastopih je le dvakrat ohranil mrežo nedotaknjeno, prejel pa je osem golov.

Ste zadovoljni s predstavami Jana Oblaka v dresu Slovenije?

  • Da
    73,56 %
    484 glasov
  • Ne
    26,44 %
    174 glasov
Oddanih 658 glasov
Josip Iličić
Sportal Po super nedelji miren slovenski ponedeljek
Jan Oblak
Sportal Real Sociedad po novem uspehu ujel Atletico #video
oblak handanović
Sportal Slovenska vratarja med kandidati za prestižno priznanje

 

Ne spreglejte