Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 9. 2008,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 9. 2008, 9.47

8 let

Stevanovič: Nov izziv v mojem življenju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dalibor Stevanovič je v soboto praznoval 24. rojstni dan s prešernim nasmehom. Po treh mesecih je znova stopil na igrišče. V dresu novega kluba Maccabi Petach Tikva.

Konec avgusta, ko so se v večini evropskih držav v pospešenem ritmu zaključevali prestopi, se mu je izjalovila možnost, da bi kariero nadaljeval v Turčiji. Navkljub uradnemu koncu prestopnega roka je imel v ognju še eno žezlo in ga izkoristil. V Izraelu namreč traja prestopni rok do 25. septembra. ''Vesel sem, da sem rešil status. V petek sem prišel v Izrael, opravil popoldanski trening, v soboto pa sem proti Ramat Ganu že zaigral zadnjih 30 minut. Na lastne oči sem se prepričal, da se v Izraelu igra zelo kakovosten in agresiven nogomet, igralci pa so dobro podkovani. Tako tehnično kot fizično. Zdaj je pomembno, da pridem nazaj v ritem,'' je povedal za Sportal Dalibor Stevanovič, ki uradnega dvoboja ni odigral že tri mesece. Za njegov prihod v ''mestece'' Petach Tikva, ki je od Tel Aviva oddaljeno le pet minut vožnje, je najbolj zaslužen trener Maccabija. ''Guy Azuri je bil tisti, ki je najbolj vztrajal. V Izrael me niti ni kaj preveč vleklo, a sem si konec koncev le dejal, zakaj pa ne bi poizkusil … To je nov izziv v mojem življenju. Podpisal sem enoletno pogodbo z možnostjo še enoletnega podaljšanja.''

Nič od Ankaragucuja

Nekdanji nogometaš Olimpije, Domžal, Reala Sociedad in Alavesa si je lahko po podpisu za izraelski klub (v minuli sezoni je v prvenstvu osvojil 10. mesto) pošteno oddahnil. Drama ob koncu prestopnega roka se je vendarle končala.

''Stvar se je nepričakovano zapletla. Pred 31. avgustom bi moral biti že v turškem klubu Ankaragucu, a so določeni ljudje speljali prestop drugače, kot bi morali. Gledali so žal le v svojo korist. To me je potrlo. Seveda sem bil šokiran, saj sem bil s klubom že domenjen o vseh pogojih. Pričakoval sem, da je 80 odstotkov dela že končanega in da me čaka le še zdravniški pregled, a sem se motil,'' je dejal slovenski reprezentant, ki je nazadnje barve domovine branil konec maja na prijateljski tekmi s Švedsko. Priznal je, da ga je turško prvenstvo zelo mikalo. Vseeno je zadržal stike z Izraelci. Navsezadnje se je zavedal, da se v ''sveti'' deželi prestopni rok izteče šele 25. septembra. ''Storil sem dobro potezo. Imamo dobro ekipo, naš cilj pa je uvrstitev v pokal UEFA. Prišlo je nekaj kakovostnih tujcev, domači igralci pa so zelo dobri. Imamo tako izkušene kot tudi nadarjene mlade igralce. Vse kar potrebuje ekipa.'' V moštvu Maccabi Petach Tikva, ki je po štirih krogih uvrščen na četrto mesto, si ''Dado'' ob domačinih deli slačilnico z Argentincem, Francozom, Rusom in Makedoncem. Zaradi ''jezikovnih'' okoliščin se je najprej spoznal z ''gavčom'' Pablom Bastianinijem ter Makedoncem Bobanom Grnčanovom, ki je v minuli sezoni nosil dres begijskega Genta. Skupaj z Zlatanom Ljubijankičem in Markom Šulerjem.

Vrnitev v reprezentanco?

Kakšna pa je kaj njegova tekmovalna forma? ''Ni težav. Zaradi tega se nisem nikoli bal. Čeprav nisem zaigral že tri mesece, sem vseskozi dobro treniral. Veliko sem se pripravljal individualno. Zelo pomembno je tudi, da ne čutim nobenih težav z zdravjem,'' je poudaril zvezni igralec, ki si je v minuli sezoni nevšečno natrgal stegensko mišico. Selektor Matjaž Kek ga po podpisu pogodbe za novega delodajalca še ni poklical. ''Se bo že sam odločil. Ne bom se spuščal v njegove odločitve. Naj kliče tistega, katerega hoče. Sam verjamem, da v reprezentanci še nisem rekel zadnje besede,'' je povedal devetkratni reprezentant ob omembi članske izbrane vrste, ki bo 11. oktobra gostila Severno Irsko v razprodanem Ljudskem vrtu. V San Sebastianu se je s klubskimi možmi razšel na prijateljski način. ''Še vedno sem dobrodošel v klubu. Pomembno je, da so bili z menoj v dveh letih in pol zadovoljni. Ostali smo v stikih, nenazadnje imam tam tudi stanovanje, tako da se bom v Baskijo zagotovo še vračal. Vseeno ostaja grenak priokus, saj bi lahko dosegel še več. Izpad kluba iz prve lige je zelo poslabšal stanje, predvsem kar se tiče financ. Če bi Real Sociedad ostal v prvi ligi, bi bila zgodba povsem drugačna in se ne bi menjali predsedniki ter trenerji. In seveda, če me ne bi spremljale poškodbe ...''

Varno življenje v Izraelu

Nekdanji slovenski legionar na španskih tleh je v treh letih izkusil kar devet različnih trenerjev, zelo pa si bo zapomnil tudi poškodbo ahilove pete, zaradi katere je počival dolgih sedem mesecev in izpustil zajeten delež nastopov v znameniti ''primeri''.

''To je žal sestavni del športa. Pred menoj so sedaj novi cilji. Nov klub in nova dokazovanja,'' je dejal Ljubljančan, ki je bil v obdobju, ko je v Baskiji živel v ''nemilosti'', tudi v stikih z Interblockom, a je bilo po njegovih besedah vse skupaj zelo daleč od končnega prestopa. Odločil se je za Izrael, kjer se počuti zelo varno. ''Ko sem prihajal sem, sem mislil, da bo to zelo nevarna država, a je povsem obratno. Na ulicah je tako mirno, da ne moreš verjeti. Ko greš v trgovino, je sicer tako, kot da bi šel na letališče, saj si deležen številnih pregledov. To je nenavadno, a se vzame v zakup. Športniki se lahko v Izraelu počutimo zares varni,'' je zaupal član enega izmed številnih izraelskih prvoligaških klubov z imenom Maccabi. V soboto komaj čaka ''derbi'' proti soimenjaku iz Haife, največji dvoboj za prestiž pa bo zagotovo predstavljal mestni dvoboj s Hapoelom. Bo Dalibor v ''modrem'' dresu ujel pravi ritem in se vrnil v slovensko člansko reprezentanco?

Ne spreglejte