Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 9. 2013,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca navijači Stožice Albanija

Sobota, 7. 9. 2013, 12.51

7 let, 12 mesecev

Sprva ni bilo občutka, da igrajo doma

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko so se slovenski nogometaši ogrevali pred petkovo tekmo in stopili na zelenico v Stožicah, so s težkim srcem ugotovili, da na tribunah poteka albanska veselica. A domači navijači se niso dali ...

Uvodni prizor kvalifikacijskega srečanja med Slovenijo in Albanijo ni prinesel prednosti domačega občinstva Katančevi četi. Gostujočih privržencev, odetih v rdeče zastave z dvoglavnim orlom, ni manjkalo na nobenih tribunah. Sploh na južni, namenjeni le njim, ki je predstavljala središče albanske veselice v Stožicah. Prišli so iz vse Evrope, največ iz sosednjih držav. Ker se je na štadionu po podatkih prirediteljev zbralo skoraj 14 tisoč gledalcev, je okoren pogled po tribunah razkrival, da sta dve tretjini stiskali pesti za goste. A manj številčni slovenski privrženci niso vrgli puške v koruzo. Dokazali so, da v teh dneh v Sloveniji poteka športna evforija (po zaslugi košarkarjev) in se viteško spustili v dvoboj decibelov z gosti. In ga na koncu tudi dobili, kar je osrečilo srca nogometašev.

Nogometaši videli, koliko je ura, ko so se peljali proti štadionu

Tega niso prezrli Katančevi bojevniki. Drug za drugim so izpostavljali, da bi veliko težje zadržali albanske napade, če jim v najbolj občutljivih trenutkih ne bi pomagali navijači. "Že ko smo se peljali proti štadionu, smo videli, da bodo imeli Albanci zelo močno podporo s tribun. Konec koncev igramo v Sloveniji, doma in hoteli smo pokazati, da bi bili tudi naši navijači glasni. Sprva ni bilo občutka, kot da igramo doma. To je res, a nato se je fantastično poklopilo," je po tesni, a toliko bolj dragoceni zmagi nad Albanijo zbiral vtise Dejan Kelhar.

Podobno je razmišljal tudi njegov stanovski kolega v osrednjem delu obrambe, Branko Ilić: "Kaj reči … Na nek način smo bili spet gostje, a ne glede na to so naši navijači v drugem delu dokazali, da so pravi. Čutilo se je, kako so se postavili za nas. Rad bi jim čestital, zadnjih 20 minut so nam ogromno pomagali. Seveda smo jih slišali, hvala jim še enkrat," je privržence, ki so se v Stožice odpravili s triglavskimi trobojnicami, pohvalil Ljubljančan.

Navijače lahko vrneš le z zmagami

Na začetku srečanja je najbolj zabolel otožen pogled na severno tribuno, ki bi morala biti prepolna združenih navijačev Slovenije, a ni bilo tako. Preveč je bilo praznih sedežev, da bi lahko govorili o zasidranem pojavu zvestobe, izostali so predvsem ljubljanski navijači, ki bi morali predstavljati ogrodje navijaškega gibanja, a jih sodeč po izostanku transparentov sploh ni bilo v Stožicah. "Na ogrevanju smo videli, da je več albanskih navijačev, na koncu pa so bili navijači kar enakomerni. Na koncu smo zasluženo dobili aplavz navijačev, kar je lepo in dobro. To tudi potrebujemo. Samo z rezultati lahko to pridobimo nazaj. Navijače potrebujemo in z zmagami jih bomo vrnili na štadione. V tem trenutku je vse odvisno od nas," razmišlja Milivoje Novaković, ki je naznanil, da bi v primeru novega slovenskega uspeha, torkove zmage na Cipru, Norvežane oktobra v Ljudskem vrtu pričakalo fantastično vzdušje.

Ukor tistim, ki so ostali doma in dovolili albansko prevlado

Takšno, ki ga v Mariboru pripravijo takrat, ko največje evropske tekme igrajo vijoličasti. Tega se dobro zaveda eden izmed mariborskih reprezentantov, Aleš Mertelj, ki je priznal, da si slovenski navijači v Stožicah zaslužijo čestitke, saj so preglasili veliko številčnejše Albance. "Kakor je bilo pestro na igrišču, je bilo tudi na tribunah. Vsa čast navijačem, da so prišli v takem številu. Vzdušje je bilo krasno, mi pa smo tudi med igro slišali svoje navijače," je povedal Kranjčan.

Petek je tako prinesel dvojno slovensko zmago. Katančeva zasedba je s pomočjo dobrih vil preprečila albanski, da bi Ljubljano zapustila neporažena, navijači v zeleno-belih odpravah pa so pokazali izjemen značaj, saj so se spustili v nehvaležno bitko z gostujočimi in jo na koncu tudi dobili. Trud je bil poplačan, saj so proslavljalipomembne tri slovenske točke. Drugi navijači, ki so ostali doma in s tem preprečili, da bi bili domači privrženci v večini, pa si zaslužijo ukor. Čeprav … Nogometaši omenjeni pojav, ki pride v Ljubljani veliko prej do izraza kot v Mariboru, po svoje kar razumejo. Izkušeni napadalski lisjak Novaković je prepričan, da bo drugače, ko se bodo nizale slovenske zmage. Pa srečno na Cipru, nato pa slovenska veselica v Ljudskem vrtu!

Ne spreglejte