Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
14.02

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Švedska Anglija Avstralija Španija SP v nogometu za ženske 2023

Sreda, 16. 8. 2023, 14.02

8 mesecev, 2 tedna

SP V NOGOMETU ZA ŽENSKE, POLFINALE

Angležinje spravile v solze Avstralke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Anglija Avstralija | Angležinje so v drugem polfinalu premagale Avstralijo s 3:1. | Foto Reuters

Angležinje so v drugem polfinalu premagale Avstralijo s 3:1.

Foto: Reuters

Angleška ženska nogometna reprezentanca je v Sydneyju strla srca domačih ljubiteljev nogometa. "Levinje" so s 3:1 v drugem polfinalnem dvoboju svetovnega prvenstva v nogometu premagale Avstralijo (3:1) in se prvič v zgodovini uvrstile v sklepno dejanje največjega tekmovanja na svetu, v katerem se bodo v nedeljo pomerile s Špankami.

Avstralija, SP v nogometu 2023
Sportal Gostiteljice po srhljivki spisale zgodovino, napredovale še Angležinje

V taborih Avstralije in Anglije je v sredo vladala prav posebna energija, saj sta obe izbrani vrsti lovili zgodovinski dosežek. Nobeni izmed omenjenih reprezentanc se na svetovnem prvenstvu še ni uspelo uvrstiti v finale. Sogostiteljice največjega nogometnega dogodka, ki so računale na prednost domačega igrišča, na stadionu Australia v Sydneyju se je namreč stiskalo 81 tisoč gledalcev, so za razliko od Angležinj sploh prvič nastopale v polfinalu svetovnega prvenstva.

Anglijo je v 36. minuti z atraktivnim zadetkom popeljala v vodstvo Ella Toone. | Foto: Reuters Anglijo je v 36. minuti z atraktivnim zadetkom popeljala v vodstvo Ella Toone. Foto: Reuters

Angležinje so upravičile vlogo favoritinj. Na svetovni jakostni lestvici zasedajo četrto mesto, Avstralke pa so desete. Anglija se je po odmevnem uspehu nogometašic na seznamu držav, ki se lahko pohvalijo tako s finalisti kot finalistkami svetovnega prvenstva, pridružila Braziliji, Nemčiji, Nizozemski, Španiji in Švedski.

Če bi Avstralke preskočile angleško oviro, bi postale prva (so)gostiteljica SP v tem stoletju, ki bi zaigrala v sklepnem dejanju največjega tekmovanja. Nazadnje je to uspelo Američankam leta 1999.

Španke preskočile švedsko oviro

Španske nogometašice so prve finalistke svetovnega prvenstva, ki poteka v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V prvem polfinalu so na stadionu Eden Park v Aucklandu pred 43.217 gledalci z 2:1 premagale Švedinje in se sploh prvič prebile v finale SP.

Veselje Špank, ki se bodo v nedeljo potegovale za prvi svetovni naslov. | Foto: Guliverimage Veselje Špank, ki se bodo v nedeljo potegovale za prvi svetovni naslov. Foto: Guliverimage

Za drugo finalno vstopnico tega mundiala se bodo v sredo v Sydneyju pomerile domačinke in Angležinje. V napetih zadnjih minutah tekme je prva zadela Španija, ko je v 81. minuti gol dosegla komaj 19-letna napadalka Barcelone, Salma Paralluelo.

V igro je vstopila v drugem polčasu, ko je v 57. minuti zamenjala dvakratno najboljšo nogometašico na svetu in klubsko kolegico pri Barceloni, Alexio Putellas. Ta sicer še ni stoodstotna po hudi poškodbi, ki jo je staknila dan pred začetkom zadnjega evropskega prvenstva.

Španska ženska nogometna reprezentanca | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Ko se je že zdelo, da bodo Španke tekmo mirno pripeljale do konca, pa je zanje sledil šok. Švedinje so namreč prek Rebecke Blomqvist v 88. minuti izenačile. A nogometašice furije se niso predale, saj je dve minuti pozneje zadela še branilka Real Madrida, kapetanka Olga Carmona Garcia, ki je izkoristila podajo klubske kolegice Terese Abelleira Duenas.

SP v nogometu za ženske, polfinale:

Torek, 15. avgust:

Sreda, 16. avgust:

 

Ne spreglejte