SiolNET. Sportal Nogomet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
nogomet, fifa

SP na dve leti nasprotuje tudi evropska komisija

0,01

termometer

Evropska komisija, EU, zastava |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija je v četrtek izrazila zaskrbljenost zaradi načrta Mednarodne nogometne zveze (Fifa), da bi svetovno prvenstvo v nogometu postalo dvoletni dogodek. Podpredsednik Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas je podprl predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina v sporu s Fifo.

"Popolnoma se strinjam z dvomi nacionalnih evropskih nogometnih zvez o možnosti, da bi SP v nogometu izvajali na dve leti," je dejal Schinas, poroča portal Politico. "Evropa je svetovni epicenter nogometa in dolžni smo ohraniti model, ki spoštuje interese navijačev, dobro počutje igralcev in splošno logiko svetovnega športnega koledarja, ne le komercialnih interesov," je bil v svojem stališču jasen podpredsednik Evropske komisije. Fifa pripravlja študijo izvedljivosti za oceno vplivov ciklusa svetovnega prvenstva na dve leti, namesto sedanjega modela, ko je največji reprezentančni nogometni turnir vsaka štiri leta.

Za zdaj kaže, da načrte predsednika Fife Giannija Infantina in nekdanjega trenerja Arsenala Arsena Wengerja, vodje tehnične svetovalne skupine Fife, ki pripravlja reformo tekmovalnega koledarja, ne podpirajo evropske nacionalne zveze ter krovna federacije za nogomet na stari celini, skupaj s predsednikom Uefe Slovencem Čeferinom.

Uefa je v sredo ponovila resne pomisleke ter načrte Fife označila za veliko nevarnost za nogomet, ker bi šlo za razvrednotenje svetovnega prvenstva. Načrti za mundial na dve leti po mnenju evropskega združenja lahko potencialno škodijo igralcem, ogrozijo njihovo zdravje in imajo negativen vpliv tudi na ostale turnirje, v denimo ženskih in mlajših konkurencah.

Dvoletnemu ciklusu svetovnih prvenstev nasprotujejo tudi v južnoameriški nogometni zvezi, predsednik Uefe Čeferin pa je celo omenil možnost bojkota, če bi se Fifa odločila za samovoljno uvedbo SP na dve leti, kar bi že na začetku pomenilo, da bi bilo takšno dvoletno prvenstvo mrtvo.

Arsene Wenger je eden izmed pobudnikov predloga
 | Foto: Getty Images Arsene Wenger je eden izmed pobudnikov predloga Foto: Getty Images

Wenger: Menim, da je to dobro za igro

Oglasil se je tudi idejni oče načrtov "bienala", Wenger, ki je odklonilne odzive na sporni predlog označil za "pretirano čustvene", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Predlog dajem samo zato, ker menim, da je to dobro za igro," je Wenger povedal v športnem podkastu britanske radiotelevizije BBC. Wenger nasprotovanje predlogu pripisuje nepoznavanju koncepta. O načrtih se po njegovem mnenju sodi le na podlagi predlaganega dvoletnega ciklusa.

"Gre za čustven odziv, saj smo vsi skupaj odrasli v tem štiriletnem ciklu. Ta koncept je seveda smiseln le, če vidite celoten predlog in če nanj gledate tudi z upoštevanjem spremembe kvalifikacij," pravi Wenger. Predsednik Fife Infantino bo razpoloženje preveril na spletnem vrhu, ki ga je sklical za 30. septembra. Na to zasedanje je povabil vse deležnike v tem športu.

Aleksander Čeferin Sportal Čeferinova Uefa znova kritizirala Fifo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin