Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
7. 6. 2015,
15.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Xavi Hernandez Barcelona Juventus Lionel Messi Lionel Messi Luis Enrique Andres Iniesta

Nedelja, 7. 6. 2015, 15.06

7 let, 12 mesecev

Slovo kot iz najlepših sanj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Barcelone so novi evropski prvaki, pokal za najboljšega pa je prevzel Xavi Hernandez, ki je v Berlinu odigral zadnje srečanje v dresu katalonskega velikana. Slovo je bilo zelo čustveno.

"Boljše kot tako se je nemogoče posloviti. Kaj bi si lahko sploh še želel?" se je po berlinski rapsodiji, še enem prekrasnem večeru, ki so ga nogometaši Barcelone priredili navijačem in nogometnemu svetu, vprašal Xavi Hernandez. Od sobote je novi rekorder lige prvakov. V omenjenem tekmovanju je zbral že 151 nastopov.

Od najljubšega štadiona Camp Nou, kjer je doma Barcelona, se je čustveno poslovil že prejšnjo soboto. Katalonci so v finalu pokalnega tekmovanja nadigrali Athletic Bilbao, Xavi pa je še zadnjič pomahal navijačem, ki so mu zaželeli veliko sreče in zadovoljstva ob nadaljevanju kariere na Bližnjem vzhodu.

V Katar se ni odpravil le zaradi denarja. Njegova plača bo ogromna, znašala bo vsaj deset milijonov evrov na leto, Xavi pa je večkrat izpostavil, da želi ob sodelovanju z znamenito športno akademijo v Dohi izpopolniti še svoje trenersko poslanstvo in se kdaj v prihodnosti preizkusiti tudi kot strateg.

Zamenjal je Iniesto, ki mu je nadel kapetanski trak

V Berlinu je še zadnjič zaigral v dresu Barcelone. V igro je vstopil v 78. minuti in zamenjal velikega prijatelja Andresa Iniesto, s katerim sta pred leti skupaj sestavljala udarni dvojec dovršene "tikitake". Zdaj je zvezdniški veteran vstopil v igro namesto načetega 31-letnika, ki mu je ob menjavi predal kapetanski trak. To je pomenilo le eno.

Navijači so bili na nogah, saj so vedeli, da bo pokal, namenjen evropskemu prvaku, na sklepni slovesnosti na Olimpijskem štadionu prevzel prav Xavi. "Z besedami ne morem opisati tega, kar sem občutil. Kaj bi si sploh lahko še želel? Barcelono sem zapustil spektakularno. Postali smo evropski prvaki in osvojili trojno krono. To smo si zaslužili," je dejal Xavi, ki pa je iz minute v minuto po srečanju postajal bolj žalosten, saj je vedel, da ne bo nikoli več zaigral s fanti, s katerimi je v zadnjem desetletju sodeloval kar pri štirih evropskih naslovih.

"Že malce čutim nostalgijo. Presrečen sem zaradi tega, kar sem dosegel v karieri. Poslovil sem se na izjemen način," je dejal španski reprezentant.

Xavi: Messi je bil spet mož odločitve

Ko je vstopil v igro, je Barcelona vodila z 2:1, Juventus pa še ni rekel zadnje in pritiskal na zadnjo linijo katalonskega ponosa. "Ko je Juventus dosegel zadetek in izenačil, nam je porušil psihološko ravnotežje, a nam je nato Leo (Lionel Messi, op. p.) z eno izmed svojih značilnih akcij vlil svežo energijo. Ekipa se je odzvala senzacionalno, Messi pa je bil spet mož odločitve," je pohvalil vedno nevarnega Argentinca.

Messi se je pred drugim zadetkom Barcelone, ki ga je dosegel Urugvajec Luis Suarez, sprehodil do kazenskega prostora Juventusa. Z nevarnim strelom je namučil Gianluigija Buffona, ki je žogo odbil le do Suareza, ta pa je poskrbel za prelomno točko srečanja, novo vodstvo španskih prvakov.

Luis Enrique najbolj primeren za vodenje Barcelone

Xavi se je poslovil od soigralcev. Javnost je začudilo razmišljanje trofejnega trenerja Luisa Enriqueja, ki po tekmi še ni znal povedati, ali bo Barcelono vodil tudi v prihodnje ali ne. "Zasluži si mesto trenerja Barcelone. Je odličen vodja. Tako kot oseba in kot trener je najprimernejša oseba za vodenje Barcelone. Brez najmanjšega dvoma," je Xavi prepričan, da bo Enrique uslišal želje igralcev in ostal na vročem stolčku, na katerem je v zgodovinski sezoni 2014/15 osvojil kar tri lovorike. V prihodnji sezoni jih bo skušal ubraniti brez Xavija, ki je v Berlinu zaploskal svojemu nesojenemu nasledniku Ivanu Rakitiću. Kako pomembno mesto ima pri evropskem prvaku slovenski javnosti dobro znani Hrvat, se je videlo že v finalu, ko je že po nekaj minutah zatresel mrežo Juventusa …

Ne spreglejte