Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 11. 2021,
9.17

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

Atalanta UEFA liga prvakov Zlatko Zahović Josip Iličić

Sreda, 3. 11. 2021, 9.17

1 leto

Slovenski strelci v ligi prvakov

Kraljestvo Josipa Iličića in slovenskega junaka, ki mu je rešil kariero

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Zlatko Zahović | Velikan slovenskega nogometa Zlatko Zahović je edini Slovenec, ki je v zgodovini lige prvakov dosegel dvomestno število zadetkov, a se njegova prednost iz sezone v sezono topi. Zlasti po zaslugi Josipa Iličića. | Foto Reuters

Velikan slovenskega nogometa Zlatko Zahović je edini Slovenec, ki je v zgodovini lige prvakov dosegel dvomestno število zadetkov, a se njegova prednost iz sezone v sezono topi. Zlasti po zaslugi Josipa Iličića.

Foto: Reuters

V zgodovini nogometne lige prvakov je v polno zadelo osem Slovencev. Skupno so dosegli 26 zadetkov, kralj slovenskih strelcev v največjem klubskem tekmovanju pa je že dalj časa Zlatko Zahović. Mariborčan se je podpisal pod 11 zadetkov. Edini, ki se mu je resneje približal, je Josip Iličić. Kranjčan je v torek zatresel mrežo Manchester Uniteda, se razveselil že sedmega zadetka v ligi prvakov in postal prvi Slovenec po Zlatku Zahoviću, ki se je na seznam strelcev vpisal v treh različnih sezonah lige prvakov.

Liverpool : Atletico Madrid, Jan Oblak
Sportal Oblak brez možnosti na Anfieldu, Handanović nasmejan v Moldaviji

Slovenski nogometaši so v ligi prvakov, ki se igra slaba tri desetletja, dosegli 26 zadetkov, pod večino pa sta se podpisala le dva nogometaša. To sta Zlatko Zahović (11) in Josip Iličić (7), ki se odlično poznata. Čeprav je Mariborčan veliko starejši in si nista v slovenski izbrani vrsti nikoli delila slačilnice, sta sodelovala v Ljudskem vrtu. Pred 11 leti sta stkala odkrito prijateljstvo.

Vsi zadetki Slovencev v ligi prvakov (kronološko):

Slovenski strelec v ligi prvakov Tekma Datum
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Rosenborg 3:0 - za 1:0 30. oktober 1996
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Olympiakos 2:2 - za 1:0 16. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Ajax : Porto 2:1 - za 1:1 30. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 2:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 3:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Olympiakos : Porto 2:1 - za 2:1 25. november 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 1:0 9. december 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 2:0 9. december 1998
Ante Šimundža (Maribor) Dinamo Kijev : Maribor 0:1 - za 0:1 14. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Olympiakos : Real Madrid 3:3 - za 3:2 15. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Molde : Olympiacos 3:2 - za 0:2  20. oktober 1999
Zlatko Zahović (Valencia) Valencia : Lyon 1:0 - za 1:0 27. september 2000
Milenko Ačimović (Lille) Lille : Manchester United 1:0 - za 1:0 2. november 2005
Valter Birsa (Auxerre) Ajax : Auxerre 2:1 - za 2:1 19. oktober 2010
Luka Zahović (Maribor) Maribor : Sporting Lizbona 1:1 - za 1:1 17. september 2014
Damjan Bohar (Maribor) Schalke : Maribor 1:1 - za 0:1 30. september 2014
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Bayer Leverkusen : Roma 4:4 - za 3:4 20. oktober 2015
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Tottenham : Bayer Leverkusen 0:1 - za 0:1 2. november 2016
Damjan Bohar (Maribor) Maribor : Spartak Moskva 1:1 - za 1:1 13. september 2017
Josip Iličić (Atalanta) Atalanta : Valencia 4:1 - za 2:0 19. februar 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 0:1 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 1:2 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 3:3 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 3:4 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Liverpool : Atalanta 0:2 - za 0:1 25. november 2020
Josip Iličić (Atalanta) Atalanta : Manchester United 2:2 - za 1:0 2. november 2021

Veselje Josipa Iličića po zadetku proti Manchester Unitedu. Takrat je povedel Atalanto v vodstvo z 1:0, na koncu je bilo 2:2. Iličić je postal drugi Slovenec, ki je v polno zadel vsaj v treh različnih sezonah lige prvakov. Zahoviću je to uspelo kar v štirih (v dveh se je vpisal med strelce pri Portu, v eni pa pri Olympiakosu oziroma Valencii). Kevinu Kamplu in Damjanu Boharju je to uspelo v dveh, preostalim štirim igralcem (Ante Šimundža, Milenko Ačimović, Valter Birsa in Luka Zahović) pa v eni. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veselje Josipa Iličića po zadetku proti Manchester Unitedu. Takrat je povedel Atalanto v vodstvo z 1:0, na koncu je bilo 2:2. Iličić je postal drugi Slovenec, ki je v polno zadel vsaj v treh različnih sezonah lige prvakov. Zahoviću je to uspelo kar v štirih (v dveh se je vpisal med strelce pri Portu, v eni pa pri Olympiakosu oziroma Valencii). Kevinu Kamplu in Damjanu Boharju je to uspelo v dveh, preostalim štirim igralcem (Ante Šimundža, Milenko Ačimović, Valter Birsa in Luka Zahović) pa v eni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ko je Kranjčan po manj uspešnih predstavah pri Interblocku in izpadu Ljubljančanov v drugo ligo že izgubljal motivacijo za igranje velikega nogometa, so se nanj spomnili v Mariboru. Športni direktor Zahović ga je pripeljal v Ljudski vrt, kjer je Gorenjec potreboval le nekaj tekem, da je pokazal razkošno znanje in navdušil občinstvo. Zanj so se ogreli italijanski snubci, odšel je v Palermo, napolnil blagajno Mariboru in začel italijansko avanturo, ki traja že dobro desetletje. Je edini tujec v serie A, ki se je vpisal med strelce v zadnjih 11 sezonah, odlično pa mu gre tudi v ligi prvakov. Odkar v njej nastopa z Atalanto, še ni bilo sezone, v kateri ne bi dosegel vsaj zadetka.

Slovenski strelci v ligi prvakov:

11 - Zlatko Zahović
7 - Josip Iličić
2 - Damjan Bohar, Kevin Kampl,
1 - Milenko Ačimović, Valter Birsa, Ante Šimundža, Luka Zahović

Prednost Zlatka Zahovića se topi

Mrežo rdečih vragov je izmed Slovencev v ligi prvakov zatresel tudi Milenko Ačimović, zdajšnji selektor mlade izbrane vrste. | Foto: Reuters Mrežo rdečih vragov je izmed Slovencev v ligi prvakov zatresel tudi Milenko Ačimović, zdajšnji selektor mlade izbrane vrste. Foto: Reuters V nepozabni sezoni 2019/20 je na gostovanju na Mestalli spravil žogo izza hrbta vratarja Valencie kar štirikrat, v prejšnji sezoni se je veselil na kultnem Anfieldu, ki ga spoštuje do te mere, da si je na račun Liverpoola osmislil tudi posebno tetovažo na nogi, v tej sezoni pa je zatresel še mrežo največjih tekmecev rdečih. Postal je prvi Slovenec po Milenku Ačimoviću, ki je v ligi prvakov dosegel zadetek proti Manchester Unitedu, skupno število zadetkov v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu pa povišal na sedem. 

Tako je vedno bližje slovenskemu rekordu, ki je že dolgo v rokah Zlatka Zahovića. Prednost 50-letnega Mariborčana se topi, pred Jojotom ima še štiri zadetke prednosti, po zaslugi izkušenega slovenskega reprezentanta, ki je v zadnjem obdobju v odlični strelski formi, saj zadeva tako v klubskem kot državnem dresu, pa je na prav posebni lestvici Atalante vse bližje prvemu mestu.

Za kateri klub so Slovenci dali največ zadetkov v ligi prvakov?

8 - Porto (Z. Zahović 8)
7 - Atalanta (Iličić 7)
4 - Maribor (Bohar 2, Šimundža, L. Zahović)
2 - Bayer Leverkusen (Kampl 2), Olympiakos  (Z. Zahović 2)
1 – Valencia (Z. Zahović), Lille (Ačimović), Auxerre (Birsa)

Josip Iličić je vseh sedem zadetkov v ligi prvakov dosegel za Atalanto, Zlatko Zahović pa je edini Slovenec, ki se je v tem tekmovanju vpisal med strelce v dresih različnih klubov.  | Foto: Reuters Josip Iličić je vseh sedem zadetkov v ligi prvakov dosegel za Atalanto, Zlatko Zahović pa je edini Slovenec, ki se je v tem tekmovanju vpisal med strelce v dresih različnih klubov. Foto: Reuters

Klub iz Bergama bi lahko namreč kmalu prehitel Porto in postal klub, za katerega so Slovenci v ligi prvakov dosegli največ zadetkov. Zanimivo je, da je na tej lestvici Maribor na tretjem mestu, a z zgolj štirimi zadetki, ker so preostale gole v ligi prvakov dosegli tuji nogometaši (Stipe Balajić, Agim Ibraimi, Jasmin Mešanović, Marcos Tavares in avtogol Jeffersona v Lizboni).

Na lestvici klubov, proti katerim so Slovenci dosegli največ zadetkov, po zaslugi Iličića in znamenitih nastopov v osmini finala leta 2019 ostaja Valencia, na drugem mestu pa je Ajax, katerega mrežo sta v preteklosti tresla tako Zlatko Zahović kot tudi Valter Birsa.

Proti kateremu klubu so dali največ zadetkov?

5 – Valencia (Iličić 5)
4 – Ajax (Z. Zahović 3 in Birsa)
2 - Dinamo Zagreb (Z. Zahović), Olympiakos (Z. Zahović), Manchester United (Ačimović in Iličić)
1 - Rosenborg (Z. Zahović), Dinamo Kijev (Šimundža), Real Madrid (Z. Zahović), Molde (Z. Zahović), Lyon (Z. Zahović), Sporting Lizbona (L. Zahović), Schalke (Bohar), Roma (Kampl), Tottenham (Kampl), Spartak Moskva (Bohar), Liverpool (Iličić)

Ne spreglejte