Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 3. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija naj gol Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 10. 3. 2017, 10.13

6 let, 7 mesecev

Slovenski reprezentanti v 1. SNL (infografika)

Maribor stavi na izkušnje, Olimpija malce manj #infografika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Milivoje Novaković | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Prvi ligi Telekom Slovenije nastopa 18 nogometašev, ki so že nosili dres slovenske članske izbrane vrste. Največ jih brani barve Maribora, ki zelo zaupa nekdanjim slovenskim reprezentantom. To dokazuje tudi število minut, namenjenih nekdanjim reprezentantom. Pri Olimpiji je nekoliko drugače …

Izkušnje igrajo v nogometu pomembno vlogo. Ni ga stratega, ki se ne bi razveselil izbranca z bogatimi izkušnjami, s katerimi lahko pomaga ekipi do boljšega rezultata. Starejšim igralcem, ki so se že poslovili od državnega dresa, pridejo izkušnje v 1. SNL še kako prav, podobno velja za aktualne reprezentante, na katere v zadnjem obdobju računa selektor Srečko Katanec.

Polovica vseh igra v Ljudskem vrtu

Nekdanji napadalec Olimpije Etien Velikonja se je pozimi preselil v Turčijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekdanji napadalec Olimpije Etien Velikonja se je pozimi preselil v Turčijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V spomladanskem delu Prve lige Telekom Slovenije se za točke poteguje 18 nekdanjih in zdajšnjih reprezentantov, kar polovica pa si služi kruh v Mariboru. Štirje so v Ljubljani, trije v Domžalah, po enega pa imata Gorica in Celje. Naključje ali ne, reprezentanti igrajo le v klubih iz zgornje polovice razpredelnice.

Pri Olimpiji bi jih bilo bistveno več, če se vodstvo kluba v zimskem prestopnem roku ne bi odločilo za občutne kadrovske spremembe. Stožice je zapustilo ogromno reprezentantov (Miha Zajc, Antonio Delamea Mlinar, Dejan Kelhar in Etien Velikonja), prišlo pa je ogromno mladih novincev, na katerih želijo zmaji graditi "šampionsko" prihodnost.

 

Bogate izkušnje Šulerja, Novakovića in Vršiča

Marko Šuler je najbolj izkušeni branilec vodilnega prvoligaškega kluba. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marko Šuler je najbolj izkušeni branilec vodilnega prvoligaškega kluba. Foto: Grega Valančič/Sportida Devet reprezentančnih vijolic, ki se pripravljajo na sobotno srečanje v Ljudskem vrtu z Aluminijem, je skupaj zbralo 161 nastopov za izbrano vrsto. Izstopa mladostni veteran Milivoje Novaković, ki je na zadnji tekmi v Novi Gorici navduševal s podajami in kar trikrat omogočil soigralcu lažjo pot do zadetka. Dvakrat je poslal v ogenj Dareta Vršiča, enkrat pa prvega strelca 1. SNL Luko Zahovića. Izkušeni Ljubljančan, ki bo čez dva meseca dopolnil že 38 let, je zbral 79 nastopov za člansko izbrano vrsto.

S polovico manj (39) se lahko pohvali Marko Šuler, ki je v torek odlično sodeloval z Novakovićem. Tudi v akcijah, ki sta se v prvem polčasu končali z zadetkom Maribora. Vedno je ta padel po istem kopitu. Najprej je bradati Korošec podal Novakoviću, ta pa je zaposlil dvakratnega strelca Vršiča.

Pušnik: Maribor ima veliko izkušenj

Andraž Kirm ima največ reprezentančnih izkušenj v taboru Olimpije. Tako se je veselil zgodovinskega zadetka na tekmi SP 2010 proti Alžiriji, ki ga je dosegel Robert Koren. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andraž Kirm ima največ reprezentančnih izkušenj v taboru Olimpije. Tako se je veselil zgodovinskega zadetka na tekmi SP 2010 proti Alžiriji, ki ga je dosegel Robert Koren. Foto: Guliverimage/Getty Images Maribor pod taktirko Darka Milaniča (tudi) v spomladanskem delu prisega na igro, v kateri so pomembne vloge razdeljene reprezentantom. Tudi nekdanjim. O tem je v četrtek, ko se je predstavil kot novi trener Olimpije, govoril tudi Marijan Pušnik.

"Olimpija je državni prvak in ima dobro moštvo, Maribor pa ji beži za šest točk. Maribor ima veliko izkušenj in zelo dobro moštvo," je dejal 56-letni koroški strateg, ki bi rad na igrišče vrnil Roka Kronavetra, edinega aktualnega članskega reprezentanta Slovenije, ki še vztraja pri državnih prvakih. Preostali trije, ki so tudi nosili državni dres, so nekdanji reprezentanti.

V uvodnih spomladanskih krogih je vonj zelenice na tekmah okusil le Branko Ilić, njegov dolgoletni soigralec v reprezentanci Andraž Kirm, ki je za reprezentanco odigral 71 tekem, pa ni dočakal priložnosti. Morda jo bo v nedeljo, ko bo Olimpija v derbiju 24. kroga gostovala v Domžalah.

Najlepši zadetki 23. kroga:



 
Ne spreglejte