Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 4. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

italijansko prvenstvo Edin Džeko Roma

Torek, 4. 4. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Edin Džeko

Slepec, ki je v enem letu postal diamant

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Edin Džeko je bil še pred letom dni predmet posmeha navijačev Rome. Danes je njihov velik junak in rekorder, ki je v zgodovino poslal mejnik rimljanskega nogometnega božanstva Francesca Tottija. Kaj se je v zadnjih 12 mesecih zgodilo z bosanskim golgeterjem?

Edin Džeko. Nogometni diamant, ki ga slavijo v Rimu. | Foto: Reuters Edin Džeko. Nogometni diamant, ki ga slavijo v Rimu. Foto: Reuters

Ko ga je v soboto nekdanji kapetan Olimpije Miha Zajc s klopi Empolija spremljal, kako v 56. minuti zabija drugi gol na tekmi, zadel je za 2:0 in Romi dokončno zagotovil nove tri točke, je Edin dosegel že 33. gol za Rimljane v tej sezoni v vseh tekmovanjih. Poskrbel je za nov rekord. Kaj takega do zdaj v Rimu ni uspelo še nikomur.

Ne legendarnemu Argentincu Gabrielu Batistuti, najboljšemu strelcu Rome ob njenem zadnjem naslovu leta 2001, ne Francescu Tottiju. Živi legendi Rome, ki v njenem dresu gole zabija že od leta 1993, čeprav je star že 40 let. Prav on je imel do sobotnega večera v rokah prejšnji rekord, v sezoni 2006/07 je dosegel 32 zadetkov.

Rekli so, da je to novi Marco van Basten

Francesca Tottija je pahnil v pozabo. | Foto: Getty Images Francesca Tottija je pahnil v pozabo. Foto: Getty Images Ko je Džeko januarja 2011 iz Wolfsburga, zanj je v 111 prvenstvenih nastopih dosegel kar 66 golov in ga popeljal do naslova nemškega prvaka, za kar 37 milijonov evrov prestopil v bogati Manchester City, so ga otoški mediji označili za nogometaša, ki bo postal novi Marco van Basten. Nizozemec, ki je navduševal v dresu Milana in z njim osvojil vse, kar je osvojiti dalo.

Takrat je bil star 24 let, številni so bili prepričani, da bo samo še boljši. Ni bil slab, daleč od tega. V Manchestru je osvojil dva naslova angleškega prvaka, igral precej dobro, a 72 golov v štirih letih in pol, kolikor jih je dosegel v sinjemodrem dresu, je bilo manj od pričakovanj.

V Manchestru za njim niso jokali

Ko so ga bogati Angleži poleti 2015 posodili v Romo in Italijanom ponudili možnost, da ga po enem letu odkupijo, za Džekom niso jokali. Prej nasprotno. Upali so, da se bo izšlo in bodo z njim čez eno leto povrnili vsaj del bogate odškodnine, ki so jo zanj pred leti nakazali v Nemčijo.

V Manchester Cityju je dosegel nekaj pomembnih golov,  a ni povsem izpolnil pričakovanj. | Foto: Reuters V Manchester Cityju je dosegel nekaj pomembnih golov, a ni povsem izpolnil pričakovanj. Foto: Reuters

Po nekaj mesecih so se verjetno bali, da se ne bo izšlo. Džeko se na začetku ni obnesel. Vsega deset golov na 39 tekmah je v prvi sezoni dosegel v Italiji. Navijači v Rimu so ga hitro vzeli na piko. Ko je bil med novembrom 2015 in februarjem 2016 skoraj 12 ur brez gola, so se iz njega začeli celo norčevati.

Zabijal je povsod, kjer je bil

Džeko je produkt sarajevskega Željezničarja, a je rodno državo zapustil že kot zelo mlad. Ko je bil star 19 let, se je preselil na Češko. Za tamkajšnje Teplice je na 25 tekmah zabil sedem golov.

V Wolfsburgu je na 142 tekmah dosegel 85 golov. Za Manchester City ob 189 nastopih 72. V Romi je pri 43 golih v 82 nastopih.

Dnevi, ko je bil Edin Cieco

V Rimu je preživljal težke čase. | Foto: Getty Images V Rimu je preživljal težke čase. Foto: Getty Images Edin Cieco (cieco v italijanskem jeziku pomeni slep, op.p.) so ga klicali. Ko je 21. februarja lani na tekmi proti Palermu zgrešil nemogoče, z nekaj metrov je zgrešil nebranjeno mrežo, se je iz njega norčeval ves svet.

"Ni mi lahko, saj sem v novi državi, v novem klubu in v novem tekmovanju. Dajte mi čas in videli boste, kdo in kaj sem," je takrat sporočil Bosanec, ki je iz vojnega Sarajeva prehodil pot do zvezd.

Ljudje v klubu so mu vseskozi stali ob strani, tudi trener Luciano Spalletti ga je vseskozi hvalil in govoril podobno, da potrebuje čas. Splačalo se je. Po koncu sezone je Roma v Manchester nakazala 11 milijonov evrov, ga k sebi privezala do leta 2020 in Džeko je v Rimu začel pisati pravljico.

Lani poleti se je začel vzpon

Čeprav se ni začelo dobro. Roma je avgusta lani v kvalifikacijah za ligo prvakov, izpadla proti Portu in ostala brez tekmovanja, ki prinaša veliko denarja. Džeko je na obeh tekmah ostal brez gola, kritik seveda ni manjkalo. Potem se je začelo.

Visokorasli napadalec je v prvih desetih prvenstvenih tekmah dosegel kar deset golov in prispeval še štiri podaje. Potem se je malce ustavil, a nato spet začel. V letu 2017 je na 12 prvenstvenih tekmah zabil deset golov in dodal še nekaj podaj. Zdaj je že pri 23 golih, čeprav je do konca prvenstva še osem tekem.

Zelo učinkovit je bil tudi v Evropi. V ligi Europa, od katere se je Roma poslovila v osmini finala, je zadel kar osemkrat. Dva gola je pristavil tudi v pokalu.

V Italiji je začel zadevati in postal najbolj vroč napadalec na tamkajšnjih zelenicah. | Foto: Getty Images V Italiji je začel zadevati in postal najbolj vroč napadalec na tamkajšnjih zelenicah. Foto: Getty Images

V Rimu so spet začeli verjeti v naslov

Predvsem po njegovi zaslugi so Rimljani spet začeli verjeti v naslov prvaka, ki v Italiji pomeni največ. V tej sezoni verjetno še ne. Šest točk zaostanka za bogatim Juventusom se kljub vsemu zdi preveč, a v naslednji prav gotovo. Z Radjo Nainggolanom, Mohamedom Salahom in še kom lahko sanjajo. Predvsem zaradi Džeka, ki je spet postal to, kar je bil nekoč. Pravi nogometni diamant.

"Džeko, diamant!" se je med tekmami Bosne in Hercegovine že večkrat drl legendarni bosanski televizijski komentator Marijan Mijajlović. Zdaj podobno histerijo vse pogosteje zganjajo tudi v večnem mestu.

Z naskokom najboljši strelec v zgodovini

Že dolgo časa je ponos BiH. | Foto: Reuters Že dolgo časa je ponos BiH. Foto: Reuters Džeko je največji zvezdnik nogometa Bosne in Hercegovine. Za reprezentanco, katere kapetan je v zadnjem času, igra neprekinjeno deset let. V tem času je na 84 tekmah zabil kar 50 golov. Je z naskokom najboljši strelec v zgodovini izbrane vrste. Na drugem mestu je Vedad Ibišević, ki je pri 28 golih.

Z Bosno je nastopil tudi na njenem prvem velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu 2014. V kvalifikacijah je zabil kar deset golov in bil najbolj zaslužen za veliko nogometno evforijo, ki je v njegovi domovini vladala pred tremi leti. Enkrat se je med strelce vpisal tudi v Braziliji. Zadel je ob zmagi nad Iranom s 3:1, po kateri so se Bosanci kljub trem točkam poslovili po predtekmovanju. Proti Argentini in Nigeriji so namreč izgubili.

Ne spreglejte