Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
15.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Josip Šimunić ustaški pozdrav Hrvaška

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 15.38

8 let, 3 mesece

Šimunić zaradi ustaškega pozdrava dokončno brez SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mednarodno športno razsodišče v Lozani je potrdilo kazen hrvaškemu nogometnemu reprezentantu Josipu Šimuniću in pritrdilo Fifi, ki je Šimunića kaznovala z desetimi tekmami prepovedi nastopanja.

To pomeni, da bo izkušeni hrvaški branilec, rojen v Avstraliji, ob nastop na svetovnem prvenstvu, s 105 nastopi pa bo končal reprezentančno kariero. Josip Šimunić si je prislužil prepoved igranja na desetih tekmah SP, prav tako na teh tekmah ne bo imel vstopa na štadione v Braziliji, za nameček pa bo moral v blagajno Fife vplačati še 30 tisoč švicarskih frankov.

Fifa je že marca zavrnila njegovo pritožbo na kazen, Šimunić pa se je nato obrnil še na arbitražno sodišče Cas, ki je danes prav tako zavrnilo njegova prizadevanja in potrdilo Fifino kazen. Šimunić je na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji 19. novembra lani v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na SP, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Gre za ustaški pozdrav, ki so ga hrvaški fašisti, zavezniki nacistične Nemčije, uporabljali med drugo svetovno vojno.

Disciplinska komisija je ugotovila, da je takšen pozdrav diskriminatoren, zato je nogometašu izrekla visoko kazen, ki bo začela veljati na prvi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva. Šestintridesetletnega Šimunića je s 25 tisoč kunami (3.200 evrov) že kaznovalo tudi hrvaško tožilstvo, ki je potrdilo, da se je nogometaš dobro zavedal, kaj pomeni pozdrav in kdo ga je uporabljal.

Hrvaška bo na SP 2014 igrala v skupini A proti gostiteljici Braziliji – pripadla ji je čast uvodne tekme prvenstva 12. junija v Sao Paulu –, Kamerunu in Mehiki.

Ne spreglejte