Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
30. 6. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Žan Žužek Jan Repas Liga Europa Flora Talin NK Domžale Simon Rožman

Petek, 30. 6. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

Intervju s trenerjem Domžal

Simon Rožman: To, kar govorimo, tudi delamo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Simon Rožman | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Domžalska nogometna pravljica se nadaljuje. Po osvojenem pokalu, prvi lovoriki, pod katero se je kot trener Domžal podpisal Simon Rožman, so se nogometaši v rumenih dresih izkazali še v Evropi. V uvodnem dejanju kvalifikacij za ligo Europa so premagali Floro iz Talina z 2:0. "Prednost je lepa, a želimo zmagati tudi v Estoniji," ne skriva cilja najmlajši strateg v 1. SNL.

Domžalčani so v četrtek v Areni Petrol, na nadomestnem prizorišču zaradi še nedokončane obnove travnate površine v Športnem parku ob Kamniški Bistrici, dolgo časa lomili odpor tekmeca, ki je v estonskem prvenstvu razred zase. V zadnjem delu srečanja so dosegli dva zadetka (2:0) in si zagotovili lepo prednost, s katero so z eno nogo že zakorakali v naslednji krog. Kako resno jemljejo evropski izziv, dokazuje tudi odločitev, da se bodo v Estonijo podali s čarterskim poletom.

V Talin se bodo odpravili v torek, del odprave pa bi lahko bil tudi Senijad Ibričić, nekdanji reprezentant BiH. V tej sezoni želi pomagati Domžalam, saj mu je všeč napadalni slog Rožmanove čete. Slovenskim pokalnim zmagovalcem se v Evropi nasmiha napredovanje. Z nekaj sreče bi lahko vsaj ponovili dosežek iz prejšnje sezone, ko je njihov evropskih pohod šele v 3. krogu kvalifikacij ustavil londonski West Ham. "Želimo iti po svoji poti," odgovarja mladi strateg, ponosen, da osrednjo moč kluba predstavljajo mladi in nadarjeni igralci, produkti mladinske šole. Ne nazadnje sta zadetka za zmago nad Floro, ki je v estonskem prvenstvu dobila kar 15 zaporednih tekem, dosegla otroka domžalskega kluba Jan Repas in Žan Žužek.


Domžalčani so si zagotovili dobro izhodišče pred povratno tekmo, ki bo prihodnji četrtek v Talinu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžalčani so si zagotovili dobro izhodišče pred povratno tekmo, ki bo prihodnji četrtek v Talinu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Evropski led je prebit. Domžale so upravičile vlogo favorita in premagale estonskega tekmeca z 2:0.
Čestitke fantom za prikazano, zaslužili smo si tako ugoden rezultat. Vesel sem, da smo si priigrali lepo izhodišče pred povratno tekmo. Naleteli smo na čvrstega tekmeca, a bili pri tem, ko smo iskali pot do gola, dovolj potrpežljivi. Dolgo smo lomili tekmeca, hkrati pa bili dovolj strpni, saj je Flora nevarna v protinapadih. Na to smo se dobro pripravili. Zadovoljen sem z igro, ritmom, vsebino na igrišču. Delovali smo zrelo. Žal mi je le za nekaj izrazitih priložnosti, ki so ostale neizkoriščene.

Kako bo na povratni tekmi v Talinu?
Prednost je lepa, a od fantov pričakujem, da na povratni tekmi ne bodo branili prednosti dveh zadetkov, ampak skušali še enkrat z dominantno igro premagati tekmeca. Z dominantno igro želimo tekmo pripeljati mirno do konca. Ničesar nočemo prepustiti naključju. Vemo, da nas čaka težka tekma in veliko igre Flore na preskok. Težko jih je napadati v konstantnem ritmu. Ko se odpreš, puščaš za seboj veliko prostora, a smo bili v tem segmentu igre zelo dobri. V Talinu bo marsikaj odvisno tudi od sodnika in tega, kakšen kriterij bo izbral. Moramo biti pripravljeni na vse.

Dvoboj v Celju si je ogledalo več sto navijačev Domžal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Dvoboj v Celju si je ogledalo več sto navijačev Domžal. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Če vam želi Flora prekrižati načrte, bo morala vsaj dvakrat zatresti mrežo, ki jo brani Dejan Milić. Če bodo zaigrali bolj napadalno, tako kot to počnejo v prvenstvu, kjer so nanizali kar 15 zaporednih zmag, bi bila to lahko voda na vaš mlin.

Taktika se bo na tej tekmi verjetno zamenjala. Ponavljam, da želimo biti dominantni tudi na tej tekmi. Na njihovo preskok igro, ki smo jo temeljito analizirali, smo navajeni. Ničesar nočemo prepustiti naključju, nikakor nočemo pasti v njihov mlin.

O tem, kako so Domžalčani namučili tekmeca iz estonskega glavnega mesta, priča tudi izjava trenerja Flore Arna Pijpersa. "To je bila za nas izjemno zahtevna tekma. Hitrost igre, ki so jo zastavile Domžale, je bila za nas preprosto prevelika. Nismo mogli razviti svoje igre. Bilo je prehitro, tako da se nismo znašli," je po dvoboju priznal Nizozemec.

Dolgoletni nogometaš Domžal Žan Žužek se je vpisal med strelce v zadnji minuti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Dolgoletni nogometaš Domžal Žan Žužek se je vpisal med strelce v zadnji minuti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med strelce sta se vpisala mlada igralca Jan Repas in Žan Žužek, ki branita barve domžalskega kluba že od mladih nog. Le malo klubov se lahko v uvodnih krogih evropskih tekmovanjih pohvali, da so jih tako razveselili igralci iz lastnega podmladka.
Vesel sem, da je tako in da sta v Evropi nase opozorila otroka domžalskega kluba, če se lahko tako izrazim. Nista pa igrala le onadva. Celotna ekipa se je trudila in garala, da smo delovali kompaktno, čvrsto in z izjemno željo. Ni kaj, za nami je dober prvi polčas.

Vsi domači fantje so v naših načrtih, od njih pa je odvisno, kakšno minutažo si bodo izborili. Zgodbo, ki smo jo začeli, peljemo po tej poti. Mlajši igralci imajo v starejših soigralcih dobre mentorje. Ekipa je konkurenčna na vseh položajih. Kdor bo lahko sledil našemu ritmu, bo lahko tudi igral.

Ste s konkurenčnostjo na vseh igralnih položajih vrgli rokavico tudi preostalim slovenskim klubom?
Vsak ima svojo pot. Mi se svoje držimo. To, kar govorimo, tudi delamo. To se mi zdi zelo pomembno.

Ko je Jan Repas zadel v polno v 77. minuti, so si Domžalčani oddahnili. Do takrat so zapravili veliko priložnosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je Jan Repas zadel v polno v 77. minuti, so si Domžalčani oddahnili. Do takrat so zapravili veliko priložnosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kako je bilo voditi Domžale na štadionu, ki predstavlja pomemben del vaše kariere?
Na celjskem štadionu me res prevevajo posebni občutki. Tukaj sem zrasel. Moja naloga je bila, da na fante prenesem pozitivno energijo. Mislim, da mi je uspelo, saj so delovali zelo dinamično. Kar zadeva mene, je bilo več kot zadovoljivo.

Ničesar nismo prepustili naključju. Celjski štadion smo dobro spoznali. Prejšnji teden smo odigrali prijateljsko tekmo na tem štadionu. To je bila svojevrstna generalka za to tekmo. Spoznali smo igrišče, okolico, vzdušje. To nam je bilo v pomoč.

V vaši ekipi ne manjka mladih igralcev. So se evropske tekme lotili z drugačnim pristopom kot sicer?
Za fante to, da se je igrala kvalifikacijska tekma v evropski ligi, ni bilo dodatno breme. Razlika je v tem, da je to tekmovanje, v katerem nastopamo z neko ambicijo, ne pa le nagrada za preteklo delo. Postavljamo si visoke cilje, ki jih lahko mlada ekipa doseže. Mladi dobro trenirajo. V tem trenutku so v dobri, zavidljivi formi, kar me navdaja z optimizmom.

Formo ste stopnjevali tudi z zgoščenim ritmom pripravljalnih tekem. Ni ga slovenskega prvoligaša, ki bi v tako kratkem obdobju odigral toliko tekem.
Po koncu prejšnje sezone in zelo kratkem premoru, ki je trajal le deset dni, smo zastavili delo malce drugače kot v prejšnjih letih. Začeli smo tam, kjer smo končali. Nismo šli ponovno od začetka. Po desetih dneh smo tako nekatere osnovne stvari spravili v tekmovalni ritem, kar je bila dobra poteza, saj danes dobro delujemo na igrišču.

Slovenski reprezentant Žan Majer je pred dnevi zapustil Domžale in se pridružil ruskemu prvoligašu Rostovu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski reprezentant Žan Majer je pred dnevi zapustil Domžale in se pridružil ruskemu prvoligašu Rostovu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Letošnji poletni prestopni rok je v domžalskem klubu poskrbel za številne spremembe. Vaši najboljši nogometaši so deležni ponudb iz tujine. Bi lahko po Žanu Majerju izgubili še kakšnega prvokategornika?
Bomo videli. Za to delamo. Za to delajo tudi fantje. Imajo kratke kariere in treba jih je nagraditi, ko pridejo za njih prave ponudbe. Tega pa ne smemo početi na silo, nikakor. Nobenemu se nikamor ne mudi. Vsi so mladi, razumni, inteligentni fantje.

Ko bodo zadeve razvite do te mere, da bodo nagrajeni z vstopom v boljši klub, Domžale ne bodo nikomur delale večjih težav. Če bo ponudba prava. Ekipa za zdaj ostaja enaka. V tej zasedbi bo odigrala povratno tekmo, potem pa bomo videli, kako naprej.

Ne spreglejte