Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 5. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 Valter Birsa Boštjan Cesar Miral Samardžić Kevin Kampl

Četrtek, 25. 5. 2017, 12.05

6 let, 6 mesecev

Seznam slovenske reprezentance za tekmo proti Malti

Katanec izbral 27 kandidatov za Malto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Srečko Katanec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Selektor slovenske nogometne izbrane vrste Srečko Katanec je razkril seznam kandidatov za kvalifikacijsko tekmo SP 2018 proti Malti. Katančeva četa se bo z najslabšo reprezentanco v kvalifikacijski skupini pomerila 10. junija v Stožicah. Na seznamu ni večjih presenečenj. Vpoklicanih je 27 igralcev. Zaradi kartonov manjkajo kapetan Boštjan Cesar, Valter Birsa in Miral Samardžić, zaradi poškodbe Kevin Kampl.

Slovenska reprezentanca vstopa v drugo polovico kvalifikacijskega ciklusa za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija. Po petih srečanjih, v katerih je osvojila osem točk, zaseda tretje mesto.

Na lestvici zaostaja za vodilno in še vedno neporaženo Anglijo (13 točk) ter Slovaško (9 točk), tik za njo pa je s sedmimi točkami Škotska, ki je konec marca Slovenijo premagala v Glasgowu (1:0) in ujela priključek s kandidati za nastop na SP 2018.

Malte se ne sme jemati z levo roko

Ko sta se Malta in Slovenija pomerili v jesenskem delu kvalifikacij za SP 2018, je zmago gostom priigral Benjamin Verbič. | Foto: Reuters Ko sta se Malta in Slovenija pomerili v jesenskem delu kvalifikacij za SP 2018, je zmago gostom priigral Benjamin Verbič. Foto: Reuters "Kristalno jasno je, da moramo tekmo proti Malti dobiti. Morali bomo igrati dinamično, biti igrivi in preigravati tekmece. Skušali bomo čim prej zabiti gol," je izpostavil selektor Srečko Katanec vodilo, ki ga bo spremljalo na devetdnevnih pripravah za kvalifikacijsko tekmo z Malto.

Na papirju bo to najlažja tekma za Katančevo četo, saj prihaja v Ljubljano reprezentanca, ki se je brez točk zasidrala na dnu lestvice. Slovenski selektor vseeno opozarja, da njegovi izbranci ne smejo vzeti izziva preveč lahkomiselno. "Ni več lahkih tekem za reprezentanco. Dobro, ena ali dve so še, ta z Malto pa zagotovo ne. Ne smeš jemati Malte z levo roko. Na zadnji tekmi so jih premagali Slovaki. Prvi gol so dali v prvi minuti, potem pa je sledil enakovreden boj. Slovaki so jih malce podcenjevali in naleteli na določene težave," je označil tekmo z Malto za še kako resno in napovedal, da bodo morali slovenski reprezentanti za izpolnitev začrtanega cilja, novih treh točk, vložiti kar nekaj napora. 

Ko so jeseni gostovali na Malti, so zmagali z 1:0, odločilni zadetek pa je po atraktivnem strelu s peto dosegel Benjamin Verbič.

S kom se bo Slovenija pomerila do konca kvalifikacij za SP 2018?

10. junij 2017: Slovenija – Malta (Ljubljana)
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva (Maribor)
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska (Maribor)

Brez treh kaznovanih prvokategornikov in poškodovanega Kampla

Boštjan Cesar bo zaradi kazni rumenih kartonov izpustil dvoboj z Malto. | Foto: Reuters Boštjan Cesar bo zaradi kazni rumenih kartonov izpustil dvoboj z Malto. Foto: Reuters Selektor Srečko Katanec zaradi kazni kartonov proti avtsajderju skupine F, ki v petih nastopih ni zbral niti točke, ne bo mogel računati na štiri pomembne člene.

Desetega junija v Stožicah ne bo kapetana Boštjana Cesarja, njegovega soigralca v ožjem delu obrambe v udarni enajsterici Mirala Samardžića, v zvezni vrsti pa Valterja Birse.

Zaradi zdravstvenih težav je odpadel Kevin Kampl, ki je izpustil zadnje tekme Bayerja v nemškem prvenstvu. "Kevin je poškodovan. Zdravstvene težave je imel skozi celotno sezono. Ali se bo odločil za operacijo ali ne, je njegova odločitev. Upam, da bo ozdravel in bo pripravljen za naslednjo sezono. Potem bo imela tudi reprezentanca od njega koristi," je selektor izrazil željo, da zvezni igralec lekarnarjev iz Leverkusna kmalu odpravi bolečine, ki jih čuti v stopalu.

Boljše kot pred tekmo s Škotsko

Aljaž Struna bo zamudil na priprave reprezentance. Morda jih bo celo izpustil, saj ga s Carpijem čakajo  dodatne kvalifikacije za nastop v serie A. Carpi se bo v polfinalu dvakrat pomeril s Krajnčevim Frosinonejem. | Foto: Vid Ponikvar Aljaž Struna bo zamudil na priprave reprezentance. Morda jih bo celo izpustil, saj ga s Carpijem čakajo dodatne kvalifikacije za nastop v serie A. Carpi se bo v polfinalu dvakrat pomeril s Krajnčevim Frosinonejem. Foto: Vid Ponikvar Katanec je večkrat poudaril, da si med kvalifikacijskim ciklusom ne bo privoščil večjih kadrovskih eksperimentov. Danes, ko je razkril kandidate za srečanje z Malto, na seznamu ni bilo večjih presenečenj. 

"Vpoklical sem večje število igralcev zaradi posebne situacije. Carpi (Vid Belec in Aljaž Struna) in Frosinone (Luka Krajnc) igrata dodatne tekme končnice za serie A, Olimpija in Domžale imata finale pokala, tako da so še možnosti poškodb. Upam, da jih ne bo," si želi nekdanji jugoslovanski in slovenski reprezentant čim boljšega zdravstvenega stanja kandidatov, ko bodo prispeli na zbor reprezentance na Brdo pri Kranju.

"Stanje kandidatov je boljše kot pred tekmo s Škotsko," je izrazil zadovoljstvo ter trenutno formo ter pripravljenost reprezentantov označil za boljšo kot pred tekmo v Glasgowu, kjer je nato doživel boleč poraz, prvi v tem kvalifkacijskem ciklusu.

Seznam Slovenije za tekmo z Malto (27 igralcev):

Vratarji: Vid Belec (Carpi, Italija), Jan Koprivec (Anorthosis Famagusta, Ciper), Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), Gregor Sorčan (Gorica)

Branilci: Jure Balkovec (Domžale), Miha Blažič (Domžale), Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution, ZDA), Bojan Jokić (Ufa, Rusija), Luka Krajnc (Frosinone, Italija), Miha Mevlja (Rostov, Rusija), Nemanja Mitrović (Olimpija), Matej Palčič (Maribor), Gregor Sikošek (Brondby, Danska), Aljaž Struna (Carpi, Italija), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Matija Širok (Domžale)

Zvezni igralci: Rene Krhin (Granada, Španija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Žan Majer (Domžale), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig, Nemčija), Rajko Rotman (Kayserispor, Turčija), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska), Miha Zajc (Empoli, Italija)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Francija), Roman Bezjak (Rijeka, Hrvaška), Josip Iličić (Fiorentina, Italija), Milivoje Novaković (Maribor)

Ne spreglejte