SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se reprezentanca vrača h koreninam?

2

termometer

Slovenska nogometna reprezentanca je sprva igrala v rdeče-belo-modri kombinaciji dresov, vmes je dolgo časa prevladovala zeleno-bela, ki jo bo morda znova zamenjala barva zastave.

Slovenija je prvo uradno tekmo odigrala 3. junija leta 1992 proti Estoniji v Talinu. Prijateljski obračun se je končal z 1:1, slovenski reprezentanti pa so takrat nastopali v rdeče-belo-modri kombinaciji. Podobno je bilo tudi na preostalih neuradnih tekmah od leta 1990. Tako je bilo do leta 1994, ko je v domeno prišla še vedno aktualna zeleno-bela oprava. Zanimivo je, da so takrat z dresov odstranili tudi državni grb in ga znova dodali šele čez 13 let. V zeleno-beli kombinaciji je Slovenija prvič igrala na evropskem prvenstvu leta 2000 in dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu. Takrat je bil prvič na majicah tudi simbol Triglava. Tudi na SP 2010 pa bo slovenska oprema deležna rahlih "kozmetičnih" popravkov.

Predsednik za spremembo barv

Morda pa se bo barvna prepoznavnost slovenskih nogometašev na igrišču znova h koreninam vrnila po 18 letih. Glavni pobudnik tega je predsednik nogometne zveze (NZS) Ivan Simič, ki že vse od volitev naprej poudarja pomembnost po spremembah dresov. Sprva je hotel le svetlomodro, ki ponazarja morje in nebo ali belo s sinonimom za sneg in gorovje, vendar ta barva ni več aktualna. Po njegovem mnenju trenutna zeleno-bela ne ponazarja nacionalnih simbolov. Ker ima NZS z opremljevalcem Nike sklenjeno štiriletno pogodbo, se dresi ne bodo spreminjali do leta 2012.

Kakšne barve bodo od leta 2012 krasile slovensko nogometno reprezentanco, bo jasno po četrtkovem zasedanju NZS na Brdu pri Kranju. Zmagal bo tisti predlog, ki bo prejel večino glasov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin