Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 2. 2008,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 2. 2008, 11.50

8 let

Rusič: V Romuniji so zelo kritični do napadalcev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dejan Rusič, ki si služi kruh v Romuniji, je na prijateljskem dvoboju z Dansko vpisal četrti reprezentančni nastop. Kaj meni o svojem klubu Politechnica Temišvar?

Petindvajsetletni Krčan si je ''ustvaril'' nogometno ime v Sloveniji v celjskem dresu. Lani je sredi jesenskega dela zapustil domovino in se pridružil nekdanjemu soigralcu Daretu Vršiču pri Politechnici iz Temišvarja. ''Dobro sem se odločil. V Romuniji se igra zelo dober nogomet. Tudi medijsko je odlično pokrit. Zadnjo tekmo smo odigrali na hudem mrazu, bilo je vsaj -4 stopinj, pa se je vseeno na našem štadionu zbralo 20.000 ljudi. To pove veliko. V Temišvarju je vse v najlepšem redu, edino kar v tem trenutku pogrešam, je vrnitev Vršiča. Če bi bila skupaj, bi mi bilo veliko lažje. Nazadnje mi je sporočil, da naj bi se vrnil nekje sredi marca. Upam da bo res tako. Pogrešam ga (smeh),'' je povedal za Sportal Dejan Rusič, ki se ga je na slovenskih zelenicah oprijel vzdevek ''Adriano s Krškega''.

Številni Slovenci v Romuniji

V spomladanskem delu še zdaleč ne bo edini Slovenec na romunskih zelenicah. Ob Jakatu Štromajerju (Lignitul Pandurii) mu bosta delala ''družbo'' tudi Andrej Pečnik in Dominik Beršnjak (oba Politechnica Iasi).

''Ko je Beršnjak prispel v Romunijo, je že prvi dan odigral prijateljsko tekmo prav proti nam. Takrat sem tudi dosegel zadetek. Povedal mi je, da je zelo zadovoljen. Kar ni mogel verjeti, kako je tu prijetno živeti. Ko sem sam prišel v Romunijo, je bil že v klubu Vršič, tako da sem že poprej dobil neke informacije. Hitro sem se privadil na Temišvar, ki je zelo lepo mesto. Ko dobimo prosti dan ali dva, grem rad do Beograda, ki je zelo blizu. Edina stvar, ki mi v Romuniji ni všeč, je ta, da so novinarji zelo kritični, posebej do napadalcev. Lahko dobro odigraš, a če ne daš gola, si najslabše ocenjen igralec. Če ga pa daš v zadnji minuti, pa dobiš najboljšo oceno in te častijo kot božanstvo. To je malce narobe. Napadalce v Romuniji, vsaj v psihološkem smislu, pričaka kar težaven poklic. Veliko bolj kot za branilce ali pa vezne igralce,'' je podal zanimivo ugotovitev nekdanji napadalec MIK CM Celja, s katerim je neuspešno naskakoval pokalno lovoriko.

Trener Uhrin nima srca

Po številnih poškodbah, ki so mu ponagajale v zadnjih letih, je sedaj začutil, da je v njegovi karieri ''zapihal'' svež veter. ''Tri leta nisem 'dal skozi' prave priprave. Končno sem dočakal prvo leto, ko sem jih lahko. Zdaj prihajam v tisto močno in zrelo obdobje. Upam da se mi bo povrnilo vse, kar sem v treh letih pretrpel v Sloveniji. S prvenstvom začnemo 23. februarja. Na reprezentančni zbor sem prispel neposredno s priprav na Cipru, kjer smo bili 12 dni. Pred Ciprom smo bili še pet dni na Madžarskem. Ker naš trener Čeh Dušan Uhrin nima srca in ne zna popuščati, sem kar utrujen (smeh),'' je po ''moško'' priznal štirikratni slovenski reprezentant, ki je že prejel ponudbi dveh romunskih klubov z vrha razpredelnice, Dinama in Rapida iz Bukarešte. ''Ni mi želja ostati v Romuniji. Temišvar je odskočna deska za drugam, najraje bi odšel na zahod. Trenutno smo na petem mestu. Če se uvrstimo v Evropo, bo to potem drugačna zgodba. Takrat bom še bolj na očeh 'skavtom', takrat se bo mnogo lažje dobro prodati,'' ni skrival ''načrta'' za novo poglavje v napadalčevi karieri.

Kdaj od prve minute?

Selektor Matjaž Kek ga je pred tekmo z Dansko znova vpoklical v reprezentanco. ''V izbrani vrsti naj je kar dosti kakovostnih napadalcev. Selektor veliko preizkuša in menja, kar je povsem razumljiva poteza, sam pa se trudim na vsaki tekmi in na vsakem treningu dokazati, da sem si zaslužil vpoklic. Težko je nekaj pokazati v 15 minutah, sploh ko prideš iz rezerve v igro in že vsem 'pade morala'. Drugače bi bilo začeti v prvi postavi, a ... Najprej je treba zabijati v svojem klubu in si s tem sploh prislužiti poziv v reprezentanco.''

V Romuniji se ga je oprijel ''enostaven'' nadimek ''Rusici''. Kako se bo izkazal v spomladanskem delu prvenstva? V jesenskem delu se je vpisal med strelec štirikrat ...

Ne spreglejte