Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2012,
18.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Anglija

Nedelja, 17. 6. 2012, 18.05

7 let, 12 mesecev

Rooney potrdil angleško pot v četrtfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angleška nogometna reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem v Donjecku premagala Ukrajino z 1:0 (0:0) in si zagotovila četrtfinale.

Angleški nogometaši so za potrditev napredovanja v četrtfinale proti Ukrajini potrebovali le še točko, a so na koncu vknjižili nove tri. A so se za te morali pošteno potruditi. Ukrajinci so si ustvarili številne priložnosti, ki jih niso znali izkoristiti, je pa napako ukrajinske obrambe v 48. minuti izkoristil Wayne Rooney in dosegel edini zadetek na današnji tekmi.

Angleški selektor Roy Hodgson je v primerjavi s prejšnjo tekmo proti Švedski opravil le eno spremembo. Namesto Andyja Carrolla je v začetno enajsterico postavil Wayna Rooneyja, ki je odslužil kazen neigranja na dveh tekmah zaradi udarca na zadnji tekmi kvalifikacij za Euro 2012 proti Črni gori. Na drugi strani je v ukrajinski udarni enajsterici manjkal poškodovani kapetan Andrij Ševčenko, ki ga je zamenjal Marko Dević, domači strateg Oleg Blohin pa je na klopi pustil Tarasa Mihalika, Sergija Nazarenka in Andrija Voronina, namesto njih pa je od prve minute na igrišče poslal Jaroslava Rakickija, Denisa Garmaša ter Artema Milevskija.

Ukrajinci so v uvodu pritisnili na tekmece in imeli žogo nekoliko več v svojih nogah, preko Jevgenija Konopljanke, Garmaša in Marka Devića so sprožili prve strele, a noben ni resneje ogrozil angleškega gola. V 18. minuti je na robu kazenskega prostora do žoge prišel Konopljanka, ki je streljal proti Joeju Hartu, njegov poizkus je blokiral John Terry, do odbite žoge pa je prišel Antolij Timoščuk, ampak tudi on ni žoge zadel tako, kot jo je želel. Še bližje je bil štiri minute kasneje Oleg Gusev, njegov strel pa je zletel nekoliko previsoko.

Angleži so do prve "priložnosti" prišli v 24. minuti, ko je z razdalje s prostega strela podal Steven Gerrard, ki je s podajo presenetil ukrajinsko obrambo in vratarja Andrija Pjatova. Ta je žogo odbil v kot. Štiri minute kasneje je v kazenski prostor lepo podal Ashley Cole, Rooney pa je slabo odreagiral in z glavo streljal mimo gola. Ukrajinci so hitro vrnili, tokrat preko Andrija Jarmolenka, na pravem mestu pa je bil Hart.

Po dobrih dveh minutah drugega polčasa so Angleži le prišli do vodstva. Gerrard je podal iz kota, ukrajinska obramba je žogo sprva odbila, a se je ta znova znašla pri angleškem kapetanu, ki je na desni strani lepo preigral Jarmolenka, podal v kazenski prostor, kjer je slabo posredoval Pjatov, na pravem mestu pa je bil na drugi vratnici Rooney in zatresel ukrajinsko mrežo.

V 54. minuti je po prestreženi žogi v nov napad za Angleže krenil Rooney, na robu kazenskega prostora ga je dohitel Jarmolenko, napadalec Manchester Uniteda je žogo vrnil Jamesu Milnerju, a je ta zadel Rakickija. Po uri igre je do strela z glavo prišel Milevskij, ob slabem pokrivanju angleške obrambe pa je s petih metrov Ukrajinec sprožil preko gola. Do še lepše priložnosti je prišel dve minuti kasneje Dević. Ta je že premagal angleškega čuvaja mreže, žoga je prečkala golovo črto, a jo je odbil Terry, glavni sodnik pa zadetka ni priznal. V 67. minuti je po podaji Milnerja poizkusil Cole - na današnji tekmi je zabeležil rekordni, 21. nastop za angleško reprezentanco na EP -, njegov strel pa je v kot odbil Pjatov.

Sogostitelji turnirja stare celine so skušali do konca tekme na vsak način žogo spraviti za hrbet Harta, proti njegovemu golu je dvakrat meril Konopljanka, nato še Nazarenko, za zadnji strel Ukrajincev na letošnjem EP pa je poskrbel Jarmolenko, a je rezultat ostal nespremenjen.

Ne spreglejte