Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 10. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Luka Modrić FIFA Neymar Lionel Messi Lionel Messi Zlatan Ibrahimović Manuel Neuer Gianluigi Buffon Toni Kroos Srečko Katanec Boštjan Cesar

Torek, 24. 10. 2017, 11.05

6 let, 6 mesecev

Kako so glasovali?

Kralj svetovnega nogometa najbolj ceni Hrvata

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Luka Modrić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V glasovanju za nogometaša leta, ki je v ponedeljek v Londonu prejel nagrado Fifa Best, so sodelovali tudi kapetani in selektorji izbranih vrst. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je razkrila, kako so glasovali. Najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo je kot kapetan Portugalske največ točk podaril soigralcu Luki Modriću. Portugalca sta na prvo mesto uvrstila tudi Boštjan Cesar in Srečko Katanec.

Zmagovalec Cristiano Ronaldo je bil eden izmed redkih privilegirancev, ki je lahko glasoval za najboljšega nogometaša na svetu. Glasovali so kapetani in selektorji vseh nogometnih reprezentanc na svetu razen Kuvajta in Gvatemale, ki sta zaradi nespoštovanja pravil Mednarodne nogometne zveze (Fifa) do nadaljnjega suspendirana. Fifa je upoštevala tudi glasove novinarjev, prisluhnila pa je tudi glasu ljudstva, zajetem v anketi na uradni spletni strani.

Cristiano Ronaldo je bil za najboljšega nogometaša na svetu s strani Fife izbran že petič. | Foto: Getty Images Cristiano Ronaldo je bil za najboljšega nogometaša na svetu s strani Fife izbran že petič. Foto: Getty Images Vsota vseh glasov je za kralja svetovnega nogometa razglasila superzvezdnika madridskega Reala. Ronaldo je kot kapetan Portugalske podaril glasove trem klubskim soigralcem. Največ točk je podelil Hrvatu Luki Modriću, ki ga neizmerno ceni, na drugo mesto je postavil srčnega kapetana belih baletnikov Sergia Ramosa, na tretje pa Brazilca Marcela.

Ronaldo je bil eden redkih kapetanov, ki so pri glasovanju za najboljšega nogometaša na svetu pozabili na napadalce. Pozabil je tudi na glavna tekmeca v boju za svetovno krono, Argentinca Lionela Messija in Brazilca Neymarja. Portugalec ni edini, ki je Modrića postavil na vrh. Tako se je odločil tudi kapetan atraktivne otoške državice Mauritius.

Ronaldo pozabil na Messija, Messi pa na Ronalda

Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta se znašla skupaj v najboljši enajsterici leta FiFPro XI. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta se znašla skupaj v najboljši enajsterici leta FiFPro XI. Foto: Reuters Podoben način kot Ronaldo je ubral tudi Messi. Opredelil se je za (nekdanje) soigralce pri Barceloni. Najbolj je izpostavil odlike partnerja v konici napada, južnoameriškega soseda Luisa Suareza, pohvalil pa je tudi kapetana Barcelone Andresa Iniesto in nekdanjega soigralca Neymarja, ki od poletja navdušuje v francoski prestolnici.

Neymar ni kapetan Brazilije, tako da ni mogel podeliti glasov. Barve njegove reprezentance je branil kapetan Daniel Alves, še kako zaslužen za to, da se je Neymar preselil na Park princev. Izkušeni branilec je pričakovano največ točk dal prijatelju Neymarju, na drugo mesto je uvrstil nekdanjega soigralca pri Barceloni Messija, šele na tretje mesto pa zmagovalca Ronalda.

Slovenski rekorder Boštjan Cesar je točke namenil Ronaldu, Buffonu in Neymarju. Argentinca Messija ni uvrstil med tri najboljše na svetu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski rekorder Boštjan Cesar je točke namenil Ronaldu, Buffonu in Neymarju. Argentinca Messija ni uvrstil med tri najboljše na svetu. Foto: Vid Ponikvar Glasoval je tudi najboljši vratar leta 2017. Italijanski mladostni veteran Gianluigi Buffon je izbral raznoliko družbo. Na vrh je postavil Ronalda, ki ga je nadigral v finalu lige prvakov, na drugo argentinskega soigralca pri Juventusu Paula Dybalo, na tretje pa Hrvata Modrića. Buffon je bil v očeh nekaterih kapetanov najboljši nogometaša na svetu v letu 2017. Tako sta se odločila kapetana Maroka in Palestine.

Končni vrstni red:

Najboljši nogometaš:
Cristiano Ronaldo 43,16 odstotka
Lionel Messi 19,25
Neymar 6,97

Najboljši trener:
Zinedine Zidane 46,22
Antonio Conte 11,62
Massimiliano Allegri 8,78

Najboljši vratar:
Gianluigi Buffon 42,42
Manuel Neuer 32,32
Keylor Navas 10,10

N'Golo navdušil belgijskega kapetana

Harry Kane N'Golo Kante | Foto: Reuters Foto: Reuters Večina kapetanov je na prvo mesto postavila Ronalda, Messija in Neymarja, manjkali pa niso niti tisti, ki so se odločili za francoskega legionarja v dresu Chelseaja. Kante N'Golo, marljivi delavec v zvezni vrsti, je najbolj prepričal belgijskega kapetana Edena Hazarda, s katerim si deli slačilnico pri modrih iz Londona.

Za temnopoltega Francoza, ki je lani popeljal Leicester City na angleški vrh, sta se odločila tudi kapetana dveh karibskih državic, Bahamov in Dominike. Kapetan galskih petelinov Hugo Lloris je pozabil na rojaka N'Gola. Izbral je Ronalda, Ramosa in angleškega napadalca Harryja Kana. Nikakor brez razloga, saj skupaj branita barve Tottenhama.

Kdo je za vas najboljši nogometaš leta na svetu?

  • Cristiano Ronaldo
    44,17 %
    273 glasov
  • Lionel Messi
    49,35 %
    305 glasov
  • Neymar
    1,13 %
    7 glasov
  • Nihče izmed naštetih
    5,34 %
    33 glasov
Oddanih 618 glasov

V nekaterih taborih so kapetani na prvo mesto postavili svoje rojake. Kapetan Kostarike je tako izbral vratarja Reala Keylorja Navasa, nemški kapetan Manuel Neuer je prepričan, da je bil najboljši Toni Kroos, švedski kapetan pa ni pozabil na zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki se je lani poslovil od državnega dresa. Uvrstil ga je na drugo mesto.

Čeprav je že dalj časa poškodovan, se je kar nekaj kapetanov izbranih vrst spomnilo na Zlatana Ibrahimovića. | Foto: Reuters Čeprav je že dalj časa poškodovan, se je kar nekaj kapetanov izbranih vrst spomnilo na Zlatana Ibrahimovića. Foto: Reuters

Še višje se je 36-letni napadalec, ki okreva po hudi poškodbi kolena, a še ne namerava vreči puške v koruzo, tako da bo nadaljeval kariero, znašel na lestvici kapetanov Kitajskega Tajpeja in Nepala. Postavila sta ga na prvo mesto, tudi pred Ronalda in Messija.

Slovence najbolj navdušil Ronaldo

Donedavni slovenski selektor Srečko Katanec je predvidel končni vrstni red. | Foto: Vid Ponikvar Donedavni slovenski selektor Srečko Katanec je predvidel končni vrstni red. Foto: Vid Ponikvar Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je največ točk dodelil Ronaldu, na drugo mesto je uvrstil starega znanca iz serie A Buffona, na tretje pa Neymarja. Tako je Ljubljančan, ki je pred kratkim vknjižil jubilejni 100. nastop za reprezentanco, pozabil na Messija.

Na Argentinca, ki je v letošnjem točkovanju gledal v hrbet le Portugalcu, pa ni pozabil Cesarjev donedavni selektor. Srečko Katanec, ki bo kmalu dobil naslednika, je izbral najboljše igralce v natanko takšnem vrstnem redu, kot je obveljal na koncu. Ronaldo, Messi in Neymar.

Slovenske barve je pri glasovalcih zastopal tudi novinar Primorskih novic Denis Sabadin. Njegov izbor je spominjal na Cesarjevega, razlikoval se je le po tretjem mestu. Izbral je Ronalda, Buffona in Modrića. 

Ne spreglejte