Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Ronald Koeman Everton angleško prvenstvo Srečko Katanec Barcelona

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 15.15

6 let, 6 mesecev

Ronald Koeman ni več trener Evertona

Mož, ki je Katancu uničil evropske sanje, dobil nogo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Ronald Koeman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nizozemski strateg Ronald Koeman se je po skromnem izkupičku Evertona v tej sezoni poslovil od trenerskega stolčka na Goodison Parku. Klub iz Liverpoola zaseda v angleškem prvenstvu komaj 18. mesto, v ligi Europa pa je v treh nastopih zbral le točko.

Nekdanji nizozemski reprezentant Ronald Koeman je v sezono 2017/18 vstopil z ogromnimi pričakovanji. Liverpoolski klub z bogato zgodovino je v poletnem prestopnem roku izgubil prvega strelca Romeluja Lukakuja (Manchester United), a odprl vrata številnim novincem, vrednim okrog 150 milijonov evrov, s katerimi je želel napadati vrh angleškega nogometa. V klub se je vrnil tudi nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Wayne Rooney.

Trener Evertona le dobro leto

Wayne Rooney se je vrnil na Goodison Park, a ne more biti zadovoljen z dosežki. | Foto: Reuters Wayne Rooney se je vrnil na Goodison Park, a ne more biti zadovoljen z dosežki. Foto: Reuters Nizozemec je imel visoke načrte, a še pred začetkom novembra ostal brez službe. Sodu je dno izbil visok domači poraz proti Arsenalu (2:5). Everton je na zadnjih 11 tekmah izgubil kar sedemkrat, s slabimi rezultati pa je paral živce navijačem tudi v Evropi. 54-letni Koeman je postal trener Evertona lansko poletje, a je na njegovi klopi zdržal le dobro leto.

V sezoni 2016/17 je osvojil sedmo mesto, po bolečem nedeljskem porazu proti topničarjem pa je navijačem poslal sporočilo, da še verjame v svetlo prihodnost moštva. Vodstvo kluba se je le dan pozneje odločilo, da mora zapustiti trenerski položaj.

Kako je Koeman Katančevi Sampdorii preprečil, da bi postala evropski prvak:

Koeman je eden najboljših branilcev v zgodovini nizozemskega nogometa. Navduševal je tudi v dresu Barcelone, kjer je leta 1992 z izjemnim strelom z razdalje v finalu nekdanjega pokala državnih prvakov Kataloncem prinesel težko pričakovani evropski naslov. Barcelona je v finalu na starem Wembleyju z 1:0 premagala Sampdorio, za katero je igral tudi donedavni slovenski selektor Srečko Katanec.

Koeman je v trenerski karieri vodil tudi Vitesse, Ajax, Benfico, PSV, Valencio, AZ Alkmaar, Feyenoord in Southampton. | Foto: Reuters Koeman je v trenerski karieri vodil tudi Vitesse, Ajax, Benfico, PSV, Valencio, AZ Alkmaar, Feyenoord in Southampton. Foto: Reuters

Everton je tretji klub, ki je v tej sezoni zamenjal trenerja. Pred njim sta to storila Crystal Palace (krajšo je potegnil Frank De Boer) in Leicester City (Craig Shakespeare). Nevarno je visel tudi Hrvat Slaven Bilić, ki vodi West Ham, a mu je vodstvo kluba dalo še eno priložnost.

Ne spreglejte