Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 3. 2016,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Blessing Eleke

Četrtek, 10. 3. 2016, 21.25

8 let

Rekorder 1. SNL je jezen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Mladi Nigerijec Blessing Eleke se je vpisal v zgodovino 1. SNL kot najdražja okrepitev vseh časov. Olimpija ga je od Gorice kupila za 800 tisoč evrov, on pa je prepričan, da bo upravičil zaupanje.

Ko je pozimi zmajevo gnezdo zapustil najboljši strelec in kapetan Andraž Šporar, se je vodstvo Olimpije znašlo pred zahtevno nalogo. Iskalo je najbolj primernega kandidata, ki bi lahko v konici napada nadomestil izgubo 23-letnega Ljubljančana. Odzvalo se je hitro in kot prvega kandidata izpostavilo mladega Nigerijca Blessinga Elekeja.

Izbor je bil logičen. Razkrival ga je že pogled na lestvico najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije, kjer je bil Afričan najbližji zasledovalec Šporarja. Dobre igre pri Gorici je v jesenskem delu kronal z 12 zadetki. Branilcem slovenskih klubov je zadal ogromno težav, zato se vodstvo Olimpije pri sklenitvi posla ni obotavljalo. Po dolgih in napornih pregovarjanjih z igralcem, njegovim posrednikom in novogoriškim klubom je bil dosežen dogovor.

Temnopolti najstnik se je preselil v Ljubljano kot novopečeni rekorder 1. SNL, saj ni še noben klub na sončni strani Alp za novinca iz žepa potegnil 800 tisoč evrov. Olimpija jih je. Del zaslužka, ki ga je ustvarila s prodajo Šporarja v Švico, je vložila v nakup obetavnega napadalca in poslala jasno sporočilo, da jo v boju za prvaka Slovenije zanimajo le najboljši.

Ne obremenjuje se s statistiko

Eleke je v Ljubljano prišel z namenom, da trese mreže in z zadetki pomaga klubu do točk, s katerimi zmaji naskakujejo prvi državni naslov po sušnih 20 letih. V uvodnih dveh nastopih se Nigerijec ni vpisal med strelce, a to ni preveč zmotilo navijačev, saj je ekipa dosegla zadovoljiva rezultata. Najprej je z 2:0 odpravila samozavestne Koprčane, nato pa se v večnem derbiju v skoraj razprodanem Ljudskem vrtu razšla z Mariborčani brez zadetkov, tako da je ohranila prednost šestih točk pred vijolicami.

Eleke si je na omenjenih tekmah pripravil nekaj priložnosti, a se je zaman spogledoval s strelskim prvencev v zeleno-belem dresu, saj so bili njegovi zaključni streli netočni. Trenutek, ko bi si lahko dal duška in zadetek proslavljal z vedno številčnejšimi navijači, je prestavil za nedoločen čas. Morda se mu posreči v nedeljo, ko bodo v Stožicah gostovali Celjani in bo obveljal pregovor o tem, kako se mu je naposled izšlo v tretje.

"Z božjo pomočjo verjamem, da ga bom kmalu dočakal. Tekma proti Celju je velik izziv. Morda pa bom dosegel zadetek, čeprav se ne obremenjujem s statistiko," nam je povedal pred četrtkovim treningom na štadionu ŽAK.

 

Kako velika razlika vlada med Olimpijo in Celjem?

V prekrasnem sončnem vremenu ni skrival sreče s tem, kako se mu je življenje po nogometni plati po prihodu v Ljubljani obrnilo na bolje, saj se je znašel v ekipi, polni kakovostnih soigralcev. "Od starejših soigralcev se lahko naučim veliko koristnega. Odlično treniramo in se trudimo, da bi bili vsak dan boljši," je vesel slehernega trenutka, ki ga preživi na treningih.

Celjanov, ki so v uvodnem letošnjem krogu v štajerskem spopadu šokirali Mariborčane v gosteh in s tem razveselili ljubljanski tabor, ne podcenjuje. V četrtek so si pozorno ogledali posnetek srečanja v Ljudskem vrtu, ki je presenetil slovensko javnost, in podčrtali celjske vrline, a tudi slabosti. Zaveda se, da bodo zelo zahteven tekmec, saj predstavlja vodilna Olimpija vsem razlog za dodatno motivacijo.

"Celje je zmagalo v Mariboru. Tako izenačen je pač slovenski nogomet, take stvari se dogajajo. Verjamem pa v naše sposobnosti. Vsi dobro delamo, tako trener kot soigralci, in na igrišču bi lahko dokazali, da med nami in Celjem vlada velika razlika."

Jezen je, če ne dosega zadetkov

Navijačem Olimpije sporoča, da jim še ni pokazal vsega, kar zna. "Moram nadaljevati s trdim delom in prizadevnostjo. Trud se mi bo obrestoval. Najboljše, kar zmorem, še prihaja. Vsi vedo, da sem jezen, če ne dosegam zadetkov," si je v smehu očital, da se letos na prvenstvenih srečanjih še ni vpisal med strelce. Sooča se s pritiskom, ki ga pri Gorici, s katero je nekaj tednov prebil tudi na vodilnem mestu, ni bil vajen.

"Veliko se pričakuje od mene. Čutim pritisk, čas pa bo pokazal, kako se bom znal z njim kosati. Rad bi upravičil zaupanje trenerja in kluba. Najbolj je pomembno, da dobro delaš in si pripravljen na izzive. Če bo tako, bom lahko dodana vrednost ekipi. Kar pa se tiče naslova, imamo zelo dobro ekipo. Prepričan sem, da lahko z božjo pomočjo postanemo prvaki. Moramo narediti nekaj, da osrečimo ljudi," se je spomnil še na navijače, ki jih želi obdariti s težko pričakovanim naslovom.

Ne spreglejte