Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Jasmin Handanović Rok Vodišek Darko Milanič Luka Zahović Marko Šuler Marcos Tavares Dare Vršič NK Maribor NK Maribor naj gol NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 7. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Novi rekorder NK Maribor

Ko ti Handanović ukrade rekord, o katerem se ti ne sanja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Jasmin Handanović | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

''Sploh ne vem, o čem govorite,'' je bil zmeden 45-letni Mladen Dabanović, ko smo ga vprašali, kako se počuti brez rekorda NK Maribor. Takrat še ni vedel, da ga je Jasmin Handanović preskočil na lestvici vratarjev, ki so v 1. SNL ostali nepremagani največ zaporednih minut.

Ko je dobil pojasnilo, da ga je v soboto na večni lestvici NK Maribor prehitel Jasmin Handanović, se mu je malce posvetilo, ko pa smo omenili še dolžino nepremaganosti med vratnicama, je končno doumel.

Sploh ni vedel za rekord, ki je zdržal 25 let

Mladen Dabanović čestita nekdanjemu reprezentančnemu soigralcu Darku Milaniču za dobre rezultate NK Maribor. | Foto: Vid Ponikvar Mladen Dabanović čestita nekdanjemu reprezentančnemu soigralcu Darku Milaniču za dobre rezultate NK Maribor. Foto: Vid Ponikvar ''Veste, o tem rekordu ne vem prav nič,'' se je nasmehnil nekdanji vratar Maribora Mladen Dabanović, ki je v sezoni 1991/92, še kako zgodovinski za slovenski nogomet, saj je prvič minila v samostojni državi, zdržal nepremagan 622 minut. Bilo je v spomladanskem delu, takrat zelo mladi Štajerec se je dokazoval na vratih Maribora in bil za svoja leta uspešen.

''Spomnim se le, da je bila to sezona, v kateri je nastopalo 21 klubov in da smo doživeli marsikaj. Prav mogoče, da sem ostal tako dolgo nepremagan. Nisem vedel za rekord, a mi po drugi strani statistika ni bila nikoli domača ali pa pomembna,'' je pojasnjeval nekdanji reprezentančni vratar, ki se je v soboto poslovil od rekorda.

Občuduje ga, da najde dovolj motivacije za trening

Nekdanji reprezentančni vratar je zadnji zadetek v tej sezoni prejel 15. oktobra na večnem derbiju v Ljubljani, ko je Maribor zmagal s 3:1. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji reprezentančni vratar je zadnji zadetek v tej sezoni prejel 15. oktobra na večnem derbiju v Ljubljani, ko je Maribor zmagal s 3:1. Foto: Vid Ponikvar Mladostni veteran na vratih Maribora Handanović je ostal nepremagan tudi proti velenjskemu Rudarju (1:0). S tem je niz nepremaganosti podaljšal na 634 minut in popravil 25-letni Dabanovićev rekord.

Absolutni rekord 1. SNL, ki ga je v prejšnji sezoni postavil trenutno poškodovani vratar Olimpije Nejc Vidmar (1.003 minute), je še daleč. Je pa starejši bratranec zvezdnika Interja Samirja Handanovića vendarle poskrbel, da je postal klubski rekorder 13-kratnega slovenskega prvaka. In to pri skoraj 39 letih, kar ni mačji kašelj.

''Občudujem Jasmina, kako še najde dovolj motivacije za trening. Za tekme ni težav, prevladajo izkušnje, vse drugo pa je skrb za telo. Pri tem moraš veliko nadomestiti s pravilnim delom. Če nimaš kake kronične poškodbe ali obrabe in vseskozi treniraš, ni težav. Če pa dolgo počivaš in te mučijo gležnji ali kolena, potem je težko zdržati do takšne starosti. Ko sem bil sam v teh letih, sem imel že tako poškodovano koleno, da sem se le še mučil. Če pa si zdrav in so sklepi ter mišice na svojem mestu, potem je to načeloma še v redu. Čestitke Jasminu,'' se klanja enemu izmed sobotnih junakov NK Maribor.

Najdaljši niz nepremaganosti vratarjev NK Maribor v 1. SNL:

1. Jasmin Handanović 634 minut* (sezona 2016/17)
2. Mladen Dabanović 622 minut (sezona 1991/92)
3. Matej Radan 540 minut (sezona 2010/11)

* Niz še traja.

Le malo vratarjev bi lahko to ubranilo

Če je po dvoboju največ medijske pozornosti prejel strelec odločilnega zadetka Luka Zahović, ki v zadnjih tednih z izjemnim podajalcem Daretom Vršičem in neumornim lovcem na strelske rekorde, kapetanom Marcosom Tavaresom, sestavlja udarni trojec nepremagljivih vijolic, je je bil Handanović deležen veliko manj.

''Zame si je zaslužil naziv igralca tekme. Sploh po tisti obrambi, ko je ubranil popoln Babićev strel z 18 metrov. Tisto je bilo vrhunsko. Upam si trditi, da jih je v 1. SNL malo vratarjev, ki bi lahko to ubranili,'' ga je navdušilo posredovanje v 64. minuti, ko je po zelo natančnem strelu Hrvata Stjepana Babića žogo s skrajnimi močmi odbil v kot in preprečil evrogol knapov.

Zaradi njega ima Maribor točko prednosti

Handanović je eden izmed stebrov vijolic. | Foto: Vid Ponikvar Handanović je eden izmed stebrov vijolic. Foto: Vid Ponikvar Sobotni dvoboj je spremljal podrobno, saj je bil strokovni komentator v studijskem televizijskem delu. Takrat se mu ni niti najmanj svitalo, da je prisostvoval srečanju, na katerem je izgubil klubski rekord. Jasminu ga zelo privošči.

''Odlikujeta ga psihološka moč in trdnost. Moramo vedeti, da je Maribor v zadnjih letih doživljal vzpone in padce, Jasmin pa je prenesel vse. Ne le to. Poleg Zahovića, Vršiča, Tavaresa, omenil bi tudi branilca Šulerja, ki ga ne smemo pozabiti, je postal steber ekipe. Postal je tisti, zaradi katerega ima Maribor točko prednosti na lestvici,'' je pojasnil in dodal, da se mu zdi primerjava o vratarjih in vinu, ki se dotika kakovosti v povezavi s starostjo, še kar posrečena.

Povprečje je pomembnejše od rekordov

V soboto ga čaka zahtevno gostovanje, derbi 21. kroga v Domžalah. | Foto: Vid Ponikvar V soboto ga čaka zahtevno gostovanje, derbi 21. kroga v Domžalah. Foto: Vid Ponikvar Handanović ni prejel zadetka že več kot sedem tekem zapored. Knapi so ga nekajkrat nevarno ogrozili, a je zaklenil svoja vrata. Vprašanje je, ali bi ostal nepremagan, če bi sodnik dosodil kazenski udarec za goste. Velenjčani so ga zahtevali dvakrat, a je delivec pravice Roman Glažar le odmahnil z roko.

''To je že sodniško področje. Pri vseh rekordih, pa naj gre za prvo špansko, slovensko ali pa kakšno nižjo ligo, je tako, da moraš najprej imeti samozavestno ekipo, na pomoč na tekmah pa ti mora priskočiti tudi sreča. Dobro vem, da pridejo tudi kakšne lažje tekme, na katerih prejmeš neubranljivi gol. Zato mi več pomeni, če v polovici sezone prejmeš malo zadetkov, kot pa da postaviš rekord, potem pa ti na kateri od tekem napolnijo mrežo. Pomembno je povprečje. Maribor po zaslugi Handanovića težko prejema zadetke,'' je še enkrat pojasnil, zakaj nikoli ni bil pretiran občudovalec rekordov.

Zimska bitka Zahovića in Stojića

Kdo bo v Ljudskem vrtu nasledil izkušenega Ljubljančana, ko se bo odločil za konec kariere? | Foto: Vid Ponikvar Kdo bo v Ljudskem vrtu nasledil izkušenega Ljubljančana, ko se bo odločil za konec kariere? Foto: Vid Ponikvar Maribor ima na lestvici točko prednosti pred Olimpijo. Dabanović napoveduje izjemno izenačen boj za naslov.

''Vprašanje je, kdo je sploh favorit. Veliko bo odvisno od zadnje tekme jesenskega dela, kjer vijolicam ne bo lahko. Saj igrajo v Domžalah, kajne? To bo pravi preizkus za Maribor,'' napoveduje Milaničevi četi zelo zahtevno izkušnjo v Športnem parku, kjer bo Maribor v soboto sklenil jesenski del in končal letošnje nastope.

''O tem, kdo bo prvak, bo najbolj odločalo to, kaj se bo zgodilo z ekipo v zimskem premoru,'' je prepričan, da bosta pomembno vlogo v boju za državno krono odigrala tudi športna direktorja Zlatko Zahović in Ranko Stojić.

Vesel za dragulja na vratih Olimpije

Vesel je tako za predstave "veterana" Handanovića kot tudi "mladinca" Vodiška, ki je v ponedeljek praznoval 18. rojstni dan. | Foto: Vid Ponikvar Vesel je tako za predstave "veterana" Handanovića kot tudi "mladinca" Vodiška, ki je v ponedeljek praznoval 18. rojstni dan. Foto: Vid Ponikvar Zanimivo je, da bi bila lahko prva vratarja največjih slovenskih tekmecev, Maribora in Olimpije, v tem trenutku oče in sin. Handanović, ki je sovrstnik slovitega italijanskega zvezdnika Gianluigija Buffona, bo kmalu dopolnil 39 let, prvi vratar ljubljanske ekipe Rok Vodišek pa je šele v ponedeljek prestopil prag polnoletnosti. Starostna razlika znaša dve desetletji.

''Tudi Vodišek je bil dolgo časa nepremagan. Vesel sem vsakega mladega vratarja, ki mu uspe preboj v prvo ligo. Vratar je specifičen, saj v velikem klubu težko pride do številke ena. Resnično mora imeti srečo ali pa mora izkoristiti smolo drugega, da dobi priložnost. Takrat odloča hrabrost trenerja. Elsner se je lažje odločil njemu v prid, ker že nekaj let brani v mlajši reprezentanci z etiketo ogromnega potenciala. Bo pa zanimivo, kaj se bo zgodilo, ko se vrne Vidmar,'' se je zasmejal Dabanović, ko si je zamislil, na kako močno vratarsko zasedbo bo računal Luka Elsner (poleg Vodiška in Vidmarja še Aleksander Šeliga in Darko Brljak).

Pri Mariboru ne bo tako sladkih skrbi trenerja Darka Milaniča. Sploh v primeru, če se nekdanji slovenski reprezentant, poln izkušenj, poškoduje.

''Ker je dobro pripravljen, lahko brez težav brani vsaj še nekaj sezon. Pri Mariboru pa morajo razmišljati, kako mu poiskati dostojnega naslednika. Zdaj v klubu nimajo rezervnega vratarja njegovega kalibra. Pri Mariboru pa ima vratar vedno zelo specifično vlogo, zato je zelo pomemben,'' ni pozabil omeniti Dabanović. Od sobote nekdanji rekorder Maribora.


Najlepši zadetki 20. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte