Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 5. 2015,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Real Madrid Juventus Barcelona

Torek, 19. 5. 2015, 10.21

8 let

Real Madrid izgubil mesto med elito

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Desetkratni evropski prvak Real Madrid je doživel novo razočaranje. Po izpadu v polfinalu lige prvakov in zapravljeni priložnosti, da postane španski prvak, je izgubil še mesto med prvimi nosilci.

Na žrebu skupinskega dela lige prvakov za sezono 2015/16 bo 28. avgusta v mondenem Monte Carlu zbrana evropska klubska smetana. Prisluhnila bo pomembni novosti, ki bo vplivala na žreb skupin. Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odločila, da bo pri sestavljanju najvišje jakostne skupine dala večji poudarek državnim prvakom kot pa klubom z najvišjimi koeficienti. V elitni prvi boben, ki ga sestavlja osem klubov, je tako uvrstila prvake sedmih držav z najvišjim koeficientom uspešnosti v evropskih tekmovanjih, dodati pa jim je nameravala še evropskega prvaka. Ker pa se bosta 6. junija v Berlinu za evropsko krono pomerila Barcelona in Juventus, ki sta si že zagotovila državni naslov in sta bila zaradi tega že uvrščena v skupino prvih nosilcev, je povabilo za članstvo v prvem bobnu prejel še prvak Nizozemske, PSV Eindhoven.

Nekateri evropski klubski velikani, navajeni na elito, so zaradi upoštevanja novega pravila ostali brez prvega bobna. Med njimi najbolj izstopa primer desetkratnega evropskega prvaka. Madridski Real ne bo med najvišjimi nosilci, ampak šele v drugem bobnu. Čeprav ima višji klubski koeficient od večine tekmecev iz prvega bobna, bo moral zaradi tega, ker ni prvak svoje države, evropsko pot začeti iz druge skupine.

Maribor mora za uresničitev sanj preskočiti tri ovire

Znanih je že 15 izmed 22 udeležencev skupinskega dela lige prvakov v sezoni 2015/16. Sedem mest je še odprtih, a bodo neznanke v kratkem odpravljene, saj se končujejo prvenstva. V Španiji se tako še ne ve, ali bo tretje mesto, ki zagotavlja neposredno udeležbo v ligi prvakov, osvojil Atletico Madrid Jana Oblaka ali Valencia, v Angliji se za tretje mesto potegujeta Arsenal in Manchester United, eden izmed udeležencev lige prvakov pa bo tudi zmagovalec lige Europa. Prihodnjo sredo se bosta v finalu v Varšavi udarila Sevilla in Dnipro, tako da bi lahko Španija v prihodnji sezoni v ligi prvakov nastopila kar s petimi udeleženci.

Slovenski prvak Maribor nima takšnega privilegija. Kvalifikacije bo moral začeti v drugem krogu, kjer bo uvrščen med nosilce, nato pa bo moral za preboj v skupinski del lige prvakov in ponovitev podviga iz sezone 2014/15 preskočiti še dve oviri.

V prejšnji sezoni je izločil Zrinjski (BiH), Maccabi Tel Aviv (Izr) in Celtic (Ško), nato pa je bil na žrebu zaradi enega najslabših klubskih koeficientov med 32 uvrščen v četrti boben. V kvalifikacijah si bo udeležbo v ligi prvakov zagotovilo deset klubov.

Ne spreglejte