Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 5. 2015,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oko strokovnjaka Lionel Messi Lionel Messi Neymar Luis Suarez Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Gareth Bale Barcelona Real Madrid Bayern München Juventus

Četrtek, 7. 5. 2015, 11.00

8 let

Real je uničila slaba harmonija med igralci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović je opozoril na največjo težavo Reala, slabo harmonijo v ekipi, ki mu je preprečila boljše dosežke. Med Barcelono in Juventusom pričakuje zanimiv finale.

Po prvi polfinalni tekmi v Torinu, ki se je končala z zmago Juventusa (2:1), je tokratni Sportalov sogovornik v rubriki Oko strokovnjaka, posvečeni dogajanju v ligi prvakov, vedel, da bo povratno srečanje v Madridu zelo izenačeno. Slutil je tudi, da Real čaka ogromno dela in da bi italijanski prvak lahko napredoval. Pričakovanja so se uresničila. Španski velikan je prejel bolečo zaušnico in na domačem štadionu izpadel iz boja za evropsko lovoriko.

"Juventus je v dobri formi in zagonu. Ima zmagovalno mentaliteto. Da sem mu pred tekmo pripisoval možnost za napredovanje, je kriva tudi slaba harmonija v ekipi Reala. V zadnjem času ni na najboljši ravni, kar se odraža tudi na igrišču. Trenja, kdo komu podaja in ne podaja, kdo izvaja proste strele in kdo jih ne izvaja, pa stanje v slačilnici ter pojavljanje informacij, kdo zapušča Real … Vse skupaj negativno vpliva na Real, ki zaradi tega ni v blesteči formi," se je pereči težavi madridskega Reala, ki ne bo ubranil evropske lovorike in se ne bo vpisal v zgodovino kot prvi z omenjenim dosežkom, posvetil Slaviša Stojanović ter dodal, da je slaba harmonija bolj pretresla igro Reala kot pa poškodbe nekaterih pomembnih igralcev, recimo Hrvata Luke Modrića.

"Modrić predstavlja kakovost, ki Realu omogoča malce lažje delo na igrišču. Njegova odsotnost se je poznala, so pa tu tudi svari, ki sem jih prej omenil. Večina igralcev je v slabi formi, v domačem prvenstvu pa se mučijo," ostaja Ljubljančan prepričan, da je porušena harmonija med igralci Reala pustila preveč negativnih posledic.

Bale se je trudil, Ronaldo vsega ne more sam

Na povratni tekmi je največ priložnosti za branilce naslova zapravil Gareth Bale. "Vemo, pod kakšnimi pogoji je prišel v Madrid. To je bil velik finančni vložek Reala, Bale pa je želel včeraj vrniti vloženo. Na vse načine se je trudil, da bi bil tisti, ki bi odločil srečanje. Pred tekmo je bilo veliko polemik okrog tega, da mu soigralci ne podajajo, na tekmi pa se mu ni izšlo po načrtih," je o Valižanu, velikem dolžniku Reala s povratnega dvoboja, povedal nekdanji slovenski selektor, ki po vrnitvi iz Belgije, kjer je vodil Lierse, čaka na nove trenerske izzive.

Edini zadetek za Real je dosegel Cristiano Ronaldo, od katerega pa se je po mnenju Stojanovića pričakovalo preveč. "Že tako rešuje večino tekem Reala in je ključna oseba ekipe. Nanj pada preveliko breme. Zelo se trudi, a pride tudi tekma, ko nima svojega dneva. Pri Realu ne moreš pričakovati, da bo tako kot pri Barceloni, kjer v danem trenutku izstopa Messi, če mu ne gre, pa sta tu Suarez ali Neymar. Breme se porazdeli, tako da je Barceloni bistveno lažje kot Realu," so ga očarale zmožnosti atomskega napadalskega trojčka Barcelone.

Zakon nekdanjega je pogost pojav v nogometu

Juventus se je po 12 letih uvrstil v finale lige prvakov in nakazal, da se kakovost serie A postopno dviga. "Italijanski nogomet je šel naprej. Ima finalista lige prvakov, v ligi Europa ima dva polfinalista. To je dokaz, da so ekipe dobro pripravljene za evropska tekmovanja," se je s simpatijami ozrl k zahodnim sosedom, ki so po petih letih (Inter leta 2010, op. p.) dočakali finalista v najmočnejšem tekmovanju.

Stara dama je bila v Madridu že v izgubljenem položaju, saj je zaostajala z 0:1, nato pa je mrežo gostiteljev zatresel Alvaro Morata in kot nekdanji napadalec Reala na delu v Torinu dokazal "zakon nekdanjega". "To se pogosto dogaja v nogometu. Tu res ni treba biti pameten, saj take tekme vsakemu igralcu, ki se srečuje z nekdanjim klubom in je dal skozi takšno zgodbo, predstavljajo dodaten motiv. Želja je drugačna, dostikrat se zgodi, da prav oni odločijo tekmo."

Igralci Juventusa vedo, kaj želijo na igrišču

Stojanović je pohvalil igro Juventusa v obrambi, ki je na obeh polfinalnih tekmah proti Realu kapitulirala le dvakrat. "Juventus ima transformacijo. Od prve minute je igral s štirimi branilci, ko pa si je zagotovil ugoden rezultat, je igral s tremi. Dosti let igrajo skupaj, dobro se poznajo in jih je včasih res težko prebiti, imajo dobre tekalne zmožnosti, nevarni so v prekinitvah …" je našteval vrline italijanskega velikana, pri katerem ga navdušujeta tudi prodorna bočna igralca Stephan Lichsteiner in Patrice Evra.

"Tevez, Pirlo, Vidal … To so igralci, ki imajo za seboj veliko tekem in se znajo boriti na največji ravni. Sestavljajo izkušeno ekipo, ki ve, kaj želi na igrišču."

Juventus je v polfinalu izločil evropskega prvaka, v finalu pa se bo pomeril s katalonskim ponosom, ki se mu nasmiha naslov španskega prvaka.

"Majhen jeziček na tehtnici je realno na strani Barcelone, a ne moremo kar tako odpisati Juventusa. Igral se bo finale, za katerega se rado reče, da se ga ne igra, ampak zmaguje. Odloča le ena tekma, tako da ne bo popravnega izpita, odločal bo en motiv, dnevna forma … Buffon in še nekateri se vračajo na mesto, kjer so bili pred devetimi leti svetovni prvaki. Nikoli ne veš. Morda bo odločila kakšna sodniška napaka, rdeči karton, enajstmetrovka … Veliko bo dejavnikov, ne gre pa pozabiti, da bo Juventus bolj sproščen, saj nima kaj izgubiti," za absolutnega favorita ni želel proglasiti Kataloncev.

Simbioza med napadalci Barcelone, a tudi ranljiva obramba

Barcelona je v polfinalu ustavila bavarski stroj. Večji del naloge je opravila na prvi tekmi, ki jo je na krilih dvakratnega strelca in enkratnega podajalca Lionela Messija dobila s 3:0 ter navijačem Bayerna zaprla usta. V napadu je blestela južnoameriška trojka Messi – Suarez – Neymar (MSN), ki je v tej sezoni Barcelono osrečila že s 114 zadetki.

"Messi znova in znova dokazuje, da je prav posebna zgodba. Če je v dobri formi, je neustavljiv. Je igralec, ki ga je koristno čakati tudi 80 minut, nato pa v petih minutah reši stvari. Poleg tega pa je v napadu Barcelone zelo dobra simbioza med napadalci, kot da bi se 'pofočkali', če lahko uporabim ta izraz," se je nasmehnil trener, ki je Domžale in Crveno zvezdo popeljal do državne krone.

Dodal je, da ima omenjena trojka tako močno kakovost, da lahko v svojo korist reši prav vsako tekmo, je pa opozoril tudi na slabost katalonskega kolektiva. "V obrambi so malce bolj negotovi. Pique ni v najboljši formi. Je ranljiv. Mascherano mu pokriva veliko stvari," je opazil na zadnjih srečanjih Barcelone, nekoliko pa so ga presenetila tudi poročanja nekaterih tujih medijev, da obstaja možnost za odhod trenerja Luisa Enriqueja. "Pojavljajo se trenja. Ni lahko uskladiti tako velikih egov v napadu, ima pa zdaj, ko igrajo družno, največjo korist ekipa. Vse je dobro, ko so dobri rezultati."

Če bi Barceloni odvzel Messija, Neymarja in Mascherana …

Izpad Bayerna ga v danih okoliščinah ni presenetil. "Objektivno gledano je bila Barcelona prehud tekmec. Bayern je bil preveč oslabljen zaradi poškodb. Pogrešal je predvsem Riberyja, Robbna in Alabo. To je podoben udarec za Bayern, kot če bi Barceloni odstranili Messija, Neymarja in Mascherana. Seveda bi se to poznalo," je na primeru predstavil, kako je trpela igra Bayerna brez omenjenih prvokategornikov, ki so plačali davek zdravstvenim težavam. Brez njih bi lahko spremljali dve bolj izenačeni polfinalni poslastici, tako pa si je Barcelona zasluženo priigrala vstopnico za finale, v katerem Stojanović pričakuje zelo zanimivo srečanje, ki naj ne bi spominjalo na dvoboj mačke z mišjo. Juventus očitno še ni rekel zadnje …

Ne spreglejte