Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 4. 2014,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Celje NK Krka NK Triglav NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Koper NK Zavrč NK Rudar NK Gorica NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 5. 4. 2014, 11.14

8 let

Ranjena Olimpija prihaja brez največje vrtnice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sobota je prinesla muhasto vreme, lahko pa bi tudi spremembe na lestvici. Vodilni Maribor je na veliki preizkušnji pri zadnjeuvrščenem Triglavu, Koprčani želijo nadaljevati uspešen niz z Domžalami.

V prejšnjih sezonah se je rado zgodilo, da je Triglav, ki je najbolj pogosto zasedal enega izmed zadnjih mest v ligi, na domačem igrišču presenetil vodilne vijolice. Slovenska javnost se je čudila nemoči Maribora, zlobni jeziki so na površje metali vsemogoče teorije o stavnih igrah, vsi trenerji vijoličastih pa priznavali, kako neugodno je gostovati na Gorenjskem. Če k temu dodamo še podatek, da je Triglav na zadnji medsebojni tekmi v jesenskem delu šokiral Šimundžovo enajsterico v Ljudskem vrtu, potem nobenega ne čudijo izjave nogometašev Maribora po sredini pokalni tekmi v Ljubljani, ko so se z mislimi že osredotočili na prvenstveno nalogo.

"Triglav je posebej motiviran v dvoboju z nami," opozarja strateg Maribora Ante Šimundža, ki bo računal na oslabljeno postavo. Ponovno ne bo mogel računati na Dareta Vršiča, zaradi kazni bo manjkal Nusmir Fajić, poškodba vratu bo nastop preprečila reprezentantu Martinu Milcu, težave z bezgavkami ima Aleš Mejač ...

Pri borbenih gostiteljih, ki bi na lestvici radi ujeli Novomeščane, a jim Krka vztrajno beži, so kartoni nastop preprečili Alenu Krciću in Vladu Šmitu. "Idealno bi bilo, da zdaj še Mariboru odščipnemo kakšno točko, nato pa se v tednu dni do Celja malce spočijemo," razmišlja trener orlov Siniša Brkić, ki bi v sredo skoraj dočakal zmago nad Koprčani.

Dvoboj s Krko bi lahko predstavljal prelomnico za Celjane, ki se zmage niso razveselili že osem tekem zapored. Čeprav so dosegli nekaj odmevnih remijev, prejšnji teden so senzacionalno osvojili točko v Ljudskem vrtu, splošno gledano ne morejo biti zadovoljni z rezultati. Danes verjamejo, da bi lahko v derbiju začelja premagali Novomeščane in jim ušli na razpredelnici. Krko je prejšnji teden kot prelomnico doživljal Zavrč, a mu na koncu ni bilo do veselja (1:2).

Rusova četa si lahko z novim neuspehom na domačem občinstvu oteži prvoligaško prihodnost, saj bi jo dolenjski predstavnik ujel po točkah."Tekma s Krko bo štela dvojno," poudarja zvezni igralec Igor Jugović, ki zna krpati tudi luknje v obrambni vrsti. Ponovno je veliko njegovih soigralcev na seznamu poškodovanih (Kotnik, Centrih, Močić in Jovanović), močno vprašljiva pa sta tudi Matic Žitko in Boban Vasov.

Gledalci ne pričakujejo veliko golov, saj se bosta udarili zasedbi, ki sta jih v prvi ligi dali najmanj. "Vsaka osvojena točka je vredna zlata," razmišlja Urban Kramar, strelec prvega gola proti Zavrču, Vinko Buden, ki je v 89. minuti odločil zmagovalca, pa dodaja: "Iz tekme v tekmo bomo še boljši." Ker se vrača še Zoran Zeljković, ki je odslužil kazen, je to vse prej kot spodbudna novica za Celjane.

Če kanarčki želijo ohraniti šampionske ambicije, si v mestu ob Kamniški Bistrici ne smejo privoščiti rezultatskega neuspeha. Prihajajo v Domžale, kjer imajo v zadnjem času dober izkupiček, saj so dobili tri zadnje tekme, mrežo pa ohranili nedotaknjeno vse od marca 2013. Pokvarili so tudi krstno tekmo Luke Elsnerja, ko se je prvič predstavil v vlogi samostojnega trenerja. "Marsikdo se je na njihovi dobri taktični postavitvi že opekel," pojasnjuje strateg Domžalčanov, ki bo na tekmi s Primorci pogrešal kaznovanega Gabra Dobrovoljca. Trener Rodolfo Vanoli za svoje taktične rešitve prejema številne pohvale slovenskih stanovskih kolegov, rezultati pa kažejo, da je s Koprom v tej sezoni na pravi poti. Če bi v sredo premagal Kranjčane, bi se po točkah izenačil z Mariborom, tako pa zaostaja za dve. "Gremo na zmago in po nove izkušnje," napoveduje Italijan.

V moštvo se po odsluženi kazni vrača kapetan Ivica Guberac, Domžalčane pa najbolje pozna Srb Miroslav Ćovilo, ki se je še poleti mudil v Domžalah, nato pa vrnil na Bonifiko.

Kaj se dogaja z Zavrčem? Kako blizu je bil vrhu, predstavlja podatek, da kljub štirim zaporednim porazom za vodilnim Mariborom zaostaja le deset točk. Če bi Haložani malce boljše vstopili v spomladanski del, bi lahko pisali tudi zgodbo za najvišja mesta, tako pa je po resni krizi, ki je zamajala njihove ambicije, govora le še o tem, da se začnejo osvajati točke.

Zaradi poškodbe bo danes manjkal Peter Murko, pod vprašajem je tudi nastop prvega dirigenta Dorisa Kelenca, ki ga ni bilo že na zadnji tekmi. Trener Željko Orehovec bi prelomnico skoraj našel v Novem mestu, kjer so njegovi izbranci v končnici srečanja izpustili iz rok zmago, zdaj pa prihaja neugoden tekmec, neustrašen Rudar, ki je po pokalnem izpadu v polfinalu lačen novih podvigov.

Pri gostih bo zaradi kazni manjkal Dalibor Radujko, ki ga bo pogrešal tudi najboljši strelec Mate Eterović. Dalmatinec v tem letu ni v pravi formi, na zadnjih sedmih srečanjih se je na seznam strelcev vpisal le enkrat, kar je premalo za napadalca njegovega kova.

V sredo bi se eni najraje pogreznili v zemljo, drugi pa sijali od sreče. Gorica si je prvič po devetih letih priigrala nastop v finalu pokalnega tekmovanja, Olimpiji pa je spodletelo na obračunu z večnim tekmecem iz Maribora, tako da je propadla najlepša priložnost za zagotovitev igranja v Evropi. Vrtnice jo imajo takorekoč že zagotovljeno, za še boljšo voljo pa bi lahko poskrbeli z novimi točkami v prvenstvu.

Na domačem štadionu jih osvajajo v počasnem ritmu, nazadnje so se zmage veselili konec oktobra 2013. Maribor je po porazu Gorice na primorskem derbiju ušel na šest točk razlike, zdaj prihaja ranjena Olimpija, ki pa vseeno zna igrati. "Olimpija ima dobro moštvo, ki želi igrati nogomet," sporoča Daniele Bazzoffia, eden izmed številnih Italijanov v Novi Gorici.

Pri gostih vre od nezadovoljstva. Športni direktor Sašo Udovič si prizadeva, da bi v Ljubljano prišel drug trener. Dnevi Miloradu Kosanoviću, če bo vodstvo kluba sprejelo njegov predlog, so šteti, med favoriti se na ulici najglasneje omenja selektor mlade izbrane vrste Tomaž Kavčič. Pri gostih bo največji primanjkljaj prinašalo neigranje Aleksandra Rodića, ki je pred leti Gorici pomagal do največjih uspehov, v zadnjih tednih pa pri Olimpiji nase opozarjal z zadetki. Olimpija za Gorico in četrtim mestom, ki pelje v Evropo, zaostaja devet točk. Jeseni je v Novi Gorici izgubila z bolečih 1:4.

Ne spreglejte