Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
16. 4. 2016,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Natisni članek

Radoje Smiljanić Prva liga Telekom Slovenije Marko Nikolić NK Domžale NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 16. 4. 2016, 11.31

6 let, 6 mesecev

Kateri Srb bo vodil Olimpijo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Nogometaše Olimpije danes ob 16.55 čaka zahtevno gostovanje v Domžalah. Zmaje bo namesto kaznovanega trenerja Marka Nikolića vodil njegov pomočnik Radoje Smiljanić. Trenersko paličico Olimpije bo tako vihtel 37-letni Srb, ki ga je trenerska pot ponesla že v štiri države.

Ljubljanski klub je pred srečanjem v Domžalah vodstvo tekmovanja obvestilo, da kaznovani Marko Nikolić na današnji tekmi 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije ne sme sedeti na tribuni, ki je neposredno za klopjo Olimpije. Če bo hotel spremljati dvoboj, bo moral sedeti na osrednji tribuni, kjer mu bo preprečen neposreden stik s sodelavci. "Ima prepoved dostopa do slačilnic in uradnega tehničnega prostora na sedmih nogometnih tekmah," je zapisano v sklepu disciplinskega sodnika NZS, nič pa ne piše o uporabi mobilnega telefona, s katerim bi se lahko 36-letni Nikolić med srečanjem povezal s sodelavci na klopi vodilne Olimpije.

V Domžalah bo tako vsaj na papirju vajeti v svoje roke vzel njegov pomočnik Radoje Smiljanić, s katerim sodeluje že več kot desetletje. Skupaj sta bila v Radu, Vojvodini in Partizanu. Smiljanić ne bo prvič v vlogi samostojnega trenerja. Od Nikolića je starejši leto dni, kratek čas pa je kot začasni trener vodil moštvo Rada, pri katerem je sodeloval tudi z zdajšnjim športnim direktorjem Olimpije Rankom Stojićem.

Dolgoletna desna roka Nikolića

Vlogo prvega trenerja je opravljal le na eni tekmi in dosegel zmago na gostovanju pri Metalcu. Kot začasni trener, saj je njegov "šef" kaznovan do konca sezone, se bo prvič v gosteh predstavil tudi pri Olimpiji. Na sosedskem gostovanju pri Domžalah, kjer zmaji v zadnjih sezonah praviloma ne izgubljajo, bo iskal način, kako povečati prednost pred Mariborčani. Če bi Olimpija ostala brez zmage, bi imele vijolice v nedeljo priložnost, da ujamejo ali pa celo prehitijo večne tekmece in se po dolgem času povzpnejo na vrh. Oči javnosti in navijačev Olimpije bodo zato uprte tudi v Smiljanića, ki mu bo pri delu pomagal Dejan Kopasić, uradno drugi Nikolićev pomočnik v Stožicah.

Na treningih sodeluje tudi z Blessingom Elekejem. Ta je neposredno vpleten v afero, ki je s trenerskega položaja (začasno) spodnesla Nikolića. | Foto: Na treningih sodeluje tudi z Blessingom Elekejem. Ta je neposredno vpleten v afero, ki je s trenerskega položaja (začasno) spodnesla Nikolića.

Smiljanić je dolgoletna desna roka Nikolića, ki po prihodu v Ljubljano sploh še ni izgubil tekme. Ker pa je remiziral kar štirikrat (Maribor, Celje, Gorica in Zavrč), je prednost pred Mariborom skopnela na dve točki. Ko je prišel k Olimpiji, mu je predhodnik Marijan Pušnik prepustil malce višjo prednost (+3).

Vodstvo ljubljanskega kluba na čelu s predsednikom Milanom Mandarićem se bo o nadaljnji usodi Nikolića, ki zaradi rasistične opazke, v izdihljajih srečanja z Zavrčem namenjene Blessingu Elekeju, zeleno-belih ne sme voditi na sedmih tekmah, odločalo v začetku prihodnjega tedna.

Takrat bo tudi več znano o tem, ali bo Mandarić tudi v prihodnosti vztrajal z Nikolićem, posredno pa tudi njegovim pomočnikom Smiljanićem, ali se bo odločil za kakšno drugo možnost.

Kdo je sploh Radoje Smiljanić?

Smiljanić se je rodil 22. avgusta 1978 v Užicah, kjer je naredil prve nogometne korake. Treniral je pri užiški Slobodi, ki je v času nekdanje Jugoslavije igrala v drugi ligi in se merila tudi z ljubljansko Olimpijo (v sezoni 1988/89 jo je doma premagala z 1:0, v Ljubljani pa izgubila z 1:3). Pri 19 letih se je odločil, da se bo bolj kot nogometni žogi posvetil trenerskemu poklicu. Vpisal se je na Fakulteto za šport, nato pa še na Višjo trenersko šolo.

Pred 13 leti je spoznal Marka Nikolića, s katerim se je ujel v trenerskem tandemu. Najprej sta sodelovala pri Radu, kjer sta skrbela za razvoj mlajših kategorij. Nove trenerske izkušnje je nabiral v Bolgariji, kjer je štiri leta pomagal Stevici Kuzmanovskemu pri vodenju sofijske Slavije in Belasice, nato ga je za kratek čas pot ponesla v oddaljeno Armenijo, kjer je sodeloval z Banantsom, leta 2011 pa se je vrnil v Beograd in skupaj s prijateljem Nikolićem prevzel vodenje Rada.

Kakšna bo usoda 36-letnega Nikolića pri ljubljanskem klubu? | Foto: Kakšna bo usoda 36-letnega Nikolića pri ljubljanskem klubu?

Skupno pot, Nikolić kot glavni strateg, Smiljanić pa kot njegov pomočnik, sta nadaljevala v Novem Sadu pri Vojvodini, vrhunec pa doživela pri Partizanu, kjer sta se s črno-belimi potegovala za naslov prvaka. Prehitela ju je Crvena zvezda, ki jo je takrat vodil nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović.

"Ko me je Marko poklical, da se mu pridružim v Olimpiji, nisem okleval niti sekunde," je razkril Radoje ob začetku leta, ko je sklenil sodelovanje z zmaji. V Ljubljano je prišel s prepričanjem, da bo Olimpija njegova nova pomembna stopnička v karieri. Ni se motil, saj se bo moral do konca sezone spopasti z zahtevno nalogo in velikim pritiskom. Olimpija se poteguje za naslov državnega prvaka, navijače pa bi zadovoljilo le prvo mesto.

Ne spreglejte