Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 6. 2017,
20.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije večni derbi NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović FC Koper Valter Valenčič

Petek, 23. 6. 2017, 20.58

6 let, 6 mesecev

Predsednik NZS Radenko Mijatović

Upa, da v 1. SNL ne bo črnega scenarija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Radenko Mijatović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović ne pričakuje nestrpno le začetka Prve lige Telekom Slovenije, ampak tudi drugoligaških bojev, ki bodo potekali v razširjeni 16-članski podobi. Stoji za odločitvijo licenčne komisije NZS in sporoča Kopru, da je odločitev o sestavi 1. SNL brez kozličkov dokončna.

Ljubitelji prvoligaškega nogometa bodo na sončni strani Alp kmalu prišli na svoj račun. Nova sezona 2017/18 se bo začela 15. julija, prvi vrhunec pa bo konec avgusta, ko se bosta v Stožicah na večnem derbiju pomerila Olimpija in Maribor.

"Dobro je, da se bo derbi igral nekoliko pozneje. Sedmi krog je primeren čas, saj se ljudje vračajo z dopusta, zato velja pričakovati velik obisk. Bo pa veliko odvisno od kakovosti nogometa, ki ga bosta prikazali ti dve ekipi," je prvi mož slovenskega nogometa Radenko Mijatović kluboma iz Ljubljane in Maribora sporočil, da lahko z dobrimi predstavami v uvodu nove sezone dodatno napolnita tribune, ko bo v Stožicah napočil čas za največji klubski praznik v Sloveniji, večni derbi med zmaji in vijolicami.

Ni velikega zanimanja za superpokal 

Mariborčani se še drugo leto zapored ne bodo potegovali za superpokalni naslov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani se še drugo leto zapored ne bodo potegovali za superpokalni naslov. Foto: Grega Valančič/Sportida Lani niso odigrali superpokalne tekme med prvakom Olimpijo in pokalnim zmagovalcem Mariborom. Se bosta letos za lovoriko pomerila prvak Maribor in pokalni zmagovalec Domžale?

"Koledar je zelo zgoščen. Klubi so komisiji za profesionalni nogomet izrazili željo, da zaradi takega koledarja ne bi odigrali superpokala. Tudi letos ne vemo, ali bo odigran. Nekega velikega zanimanja pri klubih zaradi zgodnjega začetka evropskih tekem ni. Tu so še reprezentančna tekmovanja, aktivne so tudi mlajše izbrane vrste, na tekmovalnem koledarju pa zaradi vremenskih razmer nato zmanjka prostih terminov," je pojasnil Mijatović.

"Ne smemo pa zanemariti niti Domžal, Gorice, Celja, ki je spomladi doseglo preboj,'' je predsednik krovne zveze našteval klube, ki se lahko vključijo v boj za najvišja mesta.

Žreb 1. in 2. SNL ter pokala Slovenije je v četrtek potekal na Brdu pri Kranju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Žreb 1. in 2. SNL ter pokala Slovenije je v četrtek potekal na Brdu pri Kranju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Tudi preostali so držali priključek. Vsi razen Radomelj, ki pa so spomladi pokazale bistveno več kot jeseni," je dejal nekdanji nogometaš in sodnik, ki je po odhodu Aleksandra Čeferina zapolnil vrzel na položaju predsednika NZS.

Optimizem Kopra na majavih temeljih

Predsednik Kopra Valter Valenčič še verjame v srečen konec prvoligaške zgodbe. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Kopra Valter Valenčič še verjame v srečen konec prvoligaške zgodbe. Foto: Vid Ponikvar Opozoril je, da v prihodnji sezoni ne bodo privlačni le derbiji, ampak tudi druge tekme. Želi si, da bi bilo do zadnjega kroga razrešenih čim več neznank. "Letos sta bila prvak in tisti, ki bo zapustil prvo ligo, določena že zelo zgodaj, a je liga vseeno ostala privlačna. V primerjavi z letom prej je pokazala skok naprej," je vesel vedno večje medijske prepoznavnosti državnega prvenstva v nogometu, v katerem bo naslov branil Maribor.

Po 17 letih med najboljšimi ne bo koprskega kluba, ki ni prejel tekmovalne licence. Predvideno je, da nastopi šele v četrtem kakovostnem razredu, čeprav vodstvo Kopra še ni vrglo puške v koruzo. Pravico bo iskalo na Mednarodnem razsodišču (Cas) v Lozani. Predsednik Valter Valenčič je trdno prepričan, da jim bo mednarodno razsodišče dalo prav. "Nato nas bodo morali kot enajstega uvrstiti v prvoligaško tekmovanje," je za športni dnevnik EkipaSN povedal Valenčič.

"Karkoli bi rekel, bi bila špekulacija. Ne moremo pričakovati nobene odločitve. Licenčna komisija je postopke izpeljala tako, kot je treba. Stojim za njeno odločitvijo," je po žrebu 1. SNL na Brdu pri Kranju dejal predsednik Mijatović.

Še so prisotne težave

V prvi ligi bo prvič zaigral tudi Ankaran Hrvatini (skrajno desno), ki pa še ni obvestil slovenske javnosti, kje bo igral domače tekme. Na domačem štadionu v Ankaranu jih ne bo smel. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V prvi ligi bo prvič zaigral tudi Ankaran Hrvatini (skrajno desno), ki pa še ni obvestil slovenske javnosti, kje bo igral domače tekme. Na domačem štadionu v Ankaranu jih ne bo smel. Foto: Žiga Zupan/Sportida Priznal je, da so bili zadnji dnevi, ko so se usklajevale sestave najvišjih ligaških tekmovanj v državi (1., 2. in 3. SNL), zelo naporni.

"Glede na relativno majhno slovensko okolje je težko pokriti lige z ekipami, ki želijo nastopati. Zadeva se še ni končala. Končalo se je formiranje lig, a so še prisotne težave, ki jih rešujemo. Težko je za prvo ligo zbrati deset klubov, ki bi dokaj kakovostno in brez kakršnihkoli težav nastopali v ligi. To ni tako preprosto. Upam, da ne bo črnih scenarijev," drži pesti, da nova sezona, v kateri vsak klub čaka 36 nastopov, ne bo postregla z morebitnimi izstopi, ki bi na tekmovanje vrgli temno senco.

V prvi ligi bodo prvič nastopili Ankarančani, ki javnosti še niso razkrili, kje bodo igrali domače tekme. Brezdomci z Obale se bodo odločili do konca prihodnjega tedna.

Druga liga postaja raj za lokalne derbije

Radomljani so se iz prve preselili v drugo ligo, kjer jih čaka kar 15 tekmecev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Radomljani so se iz prve preselili v drugo ligo, kjer jih čaka kar 15 tekmecev. Foto: Žiga Zupan/Sportida V sezoni 2017/18 bo večjega zanimanja deležno drugoligaško tekmovanje, v katerem bo namesto dozdajšnjih deset nastopilo kar 16 klubov.

"Obeta se zanimivo tekmovanje. Pričakovanja vseh drugoligašev so velika. Na delu bomo spremljali veliko mladih igralcev. To je bil tudi eden izmed namenov širitve lige z desetih na 16 klubov. Veliko bo lokalnih derbijev, klubi prihajajo iz okolij, kjer je nogomet zelo priljubljen," nas je spomnil na zelo obiskane prekmurske derbije med Muro in Nafto, ki so v 3. ligi na tribune privabili več kot tri tisoč gledalcev. Kot predsednik NZS si je v prejšnji sezoni v tretji ligi z velikim veseljem ogledal tudi zasavski derbi med trboveljskim Rudarjem in Zagorjem, ki je napolnil tribune.

Veseli se, da ima v drugi ligi po dolgem času svojega predstavnika tudi Ljubljana. "In to ne enega, ampak kar dva. To bo še zanimivo, saj sta oddaljena le dober kilometer," je spomnil na Ilirijo in Bravo, ki sta se iz tretje lige zavihtela med drugoligaše.

 

Ne spreglejte