Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 8. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Liga Europa Qabala NK Maribor NK Maribor

Petek, 5. 8. 2016, 16.30

6 let, 7 mesecev

Tekmec NK Maribor v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa (Qabala)

Z evrogolom Hrvata razjezili Francoze, zdaj izzivajo Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Gabala | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Maribora se bodo v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa pomerili z azerbajdžanskim prvoligaškim klubom Qabala (Gabala), ki je v četrtek nepričakovano izločili Lille in dosegel enega največjih uspehov v mladi zgodovini kluba.

V Azerbajdžanu je največ kakovostnih nogometnih klubov zbranih v prestolnici Baku. Qabala, ki je od uvrstitve v skupinski del evropske lige oddaljena le še korak, ne spada med klube iz glavnega mesta. Prihaja iz istoimenskega kraja, ki leži na severozahodnem delu države, bogate z naravnimi energetskimi viri. V zadnjih sezonah je Qabala povzdignila organizacijsko in kakovostno raven in postala eden najboljših klubov v deželi, ki leži ob Kaspijskem morju in je lani gostila evropske igre.

Klub je bil ustanovljena pred 21 leti. Takrat se je imenoval Goy Gol, ker je prihajal iz istoimenskega mesta. Leta 2005 je sledila sprememba. Preselil se je v Qabalo, kjer je prejel novo ime.

Slovenski branilec branil barve mariborskega tekmeca

Dejan Kelhar je v letih 2012 in 2013 na reprezentančne zbore prihajal iz oddaljenega Azerbajdžana. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Kelhar je v letih 2012 in 2013 na reprezentančne zbore prihajal iz oddaljenega Azerbajdžana. Foto: Vid Ponikvar Zgodbo Qabale o stalnem napredku dobro pozna tudi občasni slovenski reprezentant Dejan Kelhar. V Azerbajdžanu se je mudil pred štirimi leti in nosil dres bodočega mariborskega tekmeca. Moštvo je tik pred njegovim prihodom vodil sloviti Anglež Tony Adams. Legendarni branilec londonskega Arsenala, ki je dolga leta bil boj z alkoholom, se je za prihod v Azerbajdžan odločil zaradi mikavnega zaslužka. Na leto je prejel več kot milijon evrov, a Qabalo hitro zapustil zaradi osebnih težav.

V zadnjih treh sezonah so v domačem prvenstvu vedno osvojili tretje mesto, v sezoni 2015/16 pa so se pohvalili še z evropskim podvigom. Uvrstili so se v skupinski del lige Europa, v kvalifikacijah so vzeli mero tudi grškemu velikanu Panathinaikosu, in se vpisali na elitni evropski zemljevid. Postali so tretji klub v zgodovini Azerbajdžana, ki si je podaljšal evropsko sezono do zime (še Qarabag in Neftči Baku). V Sloveniji je kaj podobnega uspelo le Mariboru, s katerim se bo Qabala za bogato nagrado spopadla 15. in 22. avgusta.

Hrvat poskrbel za odmeven francoski skalp

Azerbajdžanski klub ima mladega in ambicioznega predsednika Taleja Heydarova, ki si je zgradil finančni imperij, s katerim pomaga klubu do uresničevanja zadanih ciljev. Trener je Ukrajinec Roman Grigorčuk, ki je pred prihodom na Zakavkazje štiri leta vodil ukrajinskega prvoligaša Černomerca iz Odese. V ekipi je ogromno tujcev iz različnih držav in celin. Prihajajo iz Ukrajine (trije), ki jim zaupa rojak na trenerskem stolčku, Brazilije (dva), Liberije, Francije, Poljske, Estonije, Gruzije, Srbije in Hrvaške.

Gabala misli še kako resno tudi v tej sezoni. V tretjem krogu kvalifikacij je izločila Lille. Odločilni zadetek za odmevno zmago pred domačim občinstvom je z evrogolom, močnim strelom z razdalje, prispeval nekdanji mladi hrvaški reprezentant Filip Ozobić. Lille je tako ostal brez jesenskih nastopov v Evropi, Qabala pa je dokazala, da so se njeni nogometaši iz prejšnje sezone, ko je v skupinskem delu evropske lige osvojila zadnje mesto, veliko naučila.

Nekdanjemu klubu Milenka Ačimovića na dveh tekmah ni uspelo premagati Azerbajdžancev (1:0 v Gabali, 1:1 v Lillu), ki so pred tem izločili Samtredio iz Gruzije (5:1 in 1:2) ter MTK iz Budimpešte (2:0 in 2:1). V drugi polovici avgusta želijo streti srce še Mariboru in si ponovno priigrati mesto v skupinskem delu evropske lige.

Ne spreglejte