Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
10.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Natisni članek

Hajduk Split Marijan Pušnik Rijeka Matjaž Kek Roman Bezjak Hrvaška

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 10.08

6 let, 7 mesecev

Novi zmagi Pušnika in Keka na Hrvaškem

Slovenca na Hrvaškem neustavljiva

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Marijan Pušnik

Na Hrvaškem se lahko s stoodstotnim izkupičkom pohvalita le dva kluba. To sta Rijeka in Hajduk. Oba vodita slovenska trenerja. Marijan Pušnik je na nedeljskem mestnem derbiju s Splitom zmagoviti zadetek dočakal v sodnikovem podaljšku, Matjaž Kek pa se je v Osijeku veselil že v prvem polčasu.

''Čestitke mojim igralcem, da so verjeli v zmago do zadnje minute. V polčasu sem jim dejal, da moramo igrati do zadnjega sodnikovega piska,'' je po dragoceni zmagi nad Splitom na štadionu Park mladine, ki je od Poljuda oddaljen le okrog 500 metrov, povedal Marijan Pušnik.

Varovancem je skušal dopovedati, da morajo vztrajati do konca. Motivacijo jim je dvigal tudi tako, da je omenjal možnost, kako lahko do zmagovitega zadetka pridejo tudi v zadnji sekundi. Na koncu je roke zmagoslavno v zrak dvignil prav v izdihljajih srečanja, ko je Kamerunec Franck Ohandza v sodnikovem podaljšku odločil mestni derbi in ohranil Hajduk v domačem prvenstvu s stoodstotnim izkupičkom.

Zmagoviti zadetek Francka Ohandze:

Afriški adut s klopi rešil Hajduk

Slovenski trener je na klopi Hajduka postal specialist za zadetke v zadnjih minutah. V tem blesti zlasti 24-letni Ohandza, ki zaradi zdravstvenih težav praviloma vstopa v igro s klopi. V polno je zadel že na četrti tekmi v tej sezoni. Na gostovanju pri Iasiju, ko se je Pušnik prvič predstavil kot trener Hajduka na evropskem srečanju, je zadel v polno le minuto po tem, ko je vstopil v igro (na začetku drugega polčasa), na povratni tekmi z romunskim klubom (2:1) je zmagovalca odločil v 89. minuti, med strelce pa se je s poznim zadetkom, pisala se je 90. minuta, vpisal tudi prejšnji teden v Ukrajini.

Afričan, ki v Splitu uživa veliko priljubljenost in sta se ga med navijači oprijela vzdevka Zolja in Frane, navdušuje tudi nekdanjega trenerja Olimpije. ''To je odličen igralec, ki spada v višjo kakovostno raven,'' je 55-letni Korošec zadovoljen, da lahko računa na hitrega in spretnega napadalca.

Dalmatinec Vjekoslav Lokica (skrajno desno) je leta 2010 z Ajdovci slavil naslov drugoligaškega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Dalmatinec Vjekoslav Lokica (skrajno desno) je leta 2010 z Ajdovci slavil naslov drugoligaškega prvaka. Foto: Vid Ponikvar ''Pomembne so tri točke. Dobro smo vstopili v sezono. Igralce bom povabil na pivo, od ponedeljka naprej pa se pripravljamo na Oleksandrio,'' je po srečanju v dalmatinski prestolnici še povedal Pušnik, ki je v trenerskem dvoboju premagal starega znanca 1. SNL.

Split je prvič vodil Vjekoslav Lokica, ki je pred leti vodil ajdovsko Primorje in z njim osvojil tudi naslov drugoligaškega prvaka. Pušniku je zadal ogromno težav, njegovi nogometaši pa so v drugem polčasu zapravili kar nekaj zelo zrelih priložnosti. Na koncu so prejeli kazen in ostali brez točke.

Še dober teden do večnega derbija

Slovenski reprezentant Matic Črnic se nahaja na poletnem seznamu želja splitskega velikana. | Foto: Sportida Slovenski reprezentant Matic Črnic se nahaja na poletnem seznamu želja splitskega velikana. Foto: Sportida Pušnikova četa je z drugo zaporedno zmago v hrvaškem prvenstvu še dodatno razvnela strasti pred bližajočima se spektakloma. V četrtek bo na Poljudu na povratnem dvoboju tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa gostoval ukrajinski prvoligaš Oleksandria, Hajduk pa bo branil visoko prednost treh zadetkov (3:0), v sredo, 10. avgusta, pa v Split prihaja zagrebški Dinamo. Derbi bi moral biti odigran že prejšnji konec tedna, a je bil zaradi natrpanega evropskega urnika obeh tekmecev prestavljen.

Do takrat bi lahko Hajduk v svoje vrste pripeljal še nekaj okrepitev. Pušnik je namignil, da želi okrepiti položaje desnega bočnega igralca, zadnjega zveznega igralca in krilnega napadalca, na seznamu želja pa je debelo podčrtan tudi slovenski reprezentant Matic Črnic, ki je prejšnji teden z dvema zadetkoma poskrbel za odmevno zmago Domžal nad West Hamom (2:1).

Vsi gledajo v hrbet Kekovim izbrancem

Matjaž Kek se je z Rijeko na Hrvaškem zasidral na prvem mestu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matjaž Kek se je z Rijeko na Hrvaškem zasidral na prvem mestu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžalčane podobno kot splitski Hajduk čaka v četrtek nova evropska preizkušanja. Takrat bodo na delu tudi nogometaši Rijeke, ki bodo želeli ugodno popotnico iz Istanbula, ko so na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa remizirali z Istanbulom Basaksehirom (0:0), pretopiti v napredovanje s pomočjo domačega občinstva na štadionu Rujevica. Kekova četa si v domačem prvenstvu še ni dovolila spodrsljaja. Dobila je vse tri tekme. Njena razlika v zadetkih znaša 8:1, na lestvici pa ji v hrbet gledajo vsi tekmeci.

V nedeljo je osvojila tri točke v Osijeku. V Slavoniji je premagala Osijek z 1:0, zadetek pa je v 41. minuti dosegel nekdanji nogometaš Osijeka Josip Mišić. ''Zasluženo smo premagali Osijek. Imeli smo bolj zrele priložnosti. Naš tekmec je zelo kakovostna ekipa,'' je po tekmi, ki jo je spremljalo okrog štiri tisoč gledalcev, dejal nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Za zmago je trepetal do zadnje sekunde, saj so si gostitelji najlepšo priložnost za izenačenje pripravili v 88. minuti.

Bezjak ostaja najboljši strelec

Slovenski reprezentančni napadalec Roman Bezjak se prvič v tej sezoni v domačem prvenstvu ni vpisal med strelce, je pa še naprej s štirimi zadetki z naskokom najboljši strelec 1. HNL. Nekdanji nogometaš Celja je odigral vso tekmo.

Vrhunci srečanja v Osijeku:

S stoodstotnim izkupičkom se lahko na Hrvaškem pohvalita le ekipi, ki ju vodita slovenska stratega. Zagrebški Dinamo je v petek nepričakovano doma remiziral s Slavenom Belupom (gostje iz Koprivnice so povedli v 93. minuti, branilec naslova pa je izenačil v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška), tako da na lestvici zaostaja tako za vodilno Rijeko kot tudi tretjeuvrščenim Hajdukom. Rijeka je za razliko od Hajduka odigrala že tri tekme, 20. avgusta pa bo v jadranskem derbiju gostovala prav na Poljudu, kjer bosta obračunala nekdanja stratega Maribora Pušnik in Kek, slovenski nogomet pa bo priča zgodovinskemu dejanju.

Ne spreglejte