Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 11. 2016,
0.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

Makedonija Poljska Miha Mevlja Nejc Pečnik Srečko Katanec Slaviša Stojanović Matjaž Kek kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 15. 11. 2016, 0.40

6 let, 6 mesecev

Prvi slovenski zadetek v gosteh po letu 2012

Katanec prekinil niz, ki ni bil v ponos Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni reprezentanci je na gostovanju na Poljskem uspelo nekaj (1:1), kar se ji je v zadnjih štirih letih vedno ponesrečilo. Končno je na prijateljski tekmi v gosteh zatresla mrežo in prekinila 681 minut dolg strelski post.

Selektor Srečko Katanec se je na vroči slovenski stolček vrnil v začetku leta 2013. Do danes je v gosteh odigral osem prijateljskih tekem in šele na zadnjem izpitu, prijateljskem srečanju v Vroclavu med Poljsko in Slovenijo, zatresel mrežo tekmeca (1:1). Prvič.

Kar 681 minut streljali s slepimi naboji

Strelcu Mihi Mevlji je po zadetku na Poljskem v objem pritekel soigralec Rene Krhin. | Foto: Sportida Strelcu Mihi Mevlji je po zadetku na Poljskem v objem pritekel soigralec Rene Krhin. Foto: Sportida Zadetek branilca Mihe Mevlje, ki je v 24. minuti podajo Josipa Iličića spretno pretopil v zadetek, je prvi, ki ga je slovenska reprezentanca dosegla na prijateljskih srečanjih v gosteh po 14. novembru 2012. Tako je po okroglih štirih letih in zadnji tekmi, ki jo je v vlogi slovenskega selektorja vodil Slaviša Stojanović, spet dosegla zadetek. Od gola Nejca Pečnika v Skopju do reprezentančnega strelskega prvenca Mevlje je bila Slovenija brez gola skoraj 700 minut! 

Vmes je gostovala na Finskem, v Alžiriji, Urugvaju in Argentini, na vseh tekmah je izgubila z 0:2, nato je z 0:1 klonila v Katarju in na Severnem Irskem, brez doseženega zadetka pa se je  končala tudi tekma z domačo reprezentanco na Švedskem (0:0). Mevlja je prekinil niz, Slovenija je v polno zadela po 681 minutah.

Katančevi izbranci so prenehali streljati s slepimi naboji šele v Vroclavu, kjer se jim je še dobrih deset minut pred koncem rednega dela nasmihala odmevna zmaga. Poljaki so s težavami izenačili (1:1), Slovenija pa je poskrbela, da je nogometno leto 2016 končala z remijem pri 15. reprezentanci sveta (takšna je uvrstitev Poljske na jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze) in končno začela zadevati v gosteh.

Od zadnje zmage minilo že skoraj šest let

Pred Mevljo je za zadnji slovenski gol na prijateljskih gostovanjih poskrbel Nejc Pečnik. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pred Mevljo je za zadnji slovenski gol na prijateljskih gostovanjih poskrbel Nejc Pečnik. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko je šlo za kvalifikacijske tekme, je bila pod vodstvom Katanca na gostovanjih veliko bolj strelsko razpoložena. Podobno velja tudi za prijateljsko tekmo s Turčijo, ki pa je leta 2013 ni odigrala na turških, ampak nevtralnih nemških tleh (mesto Bielefeld), tako da ne spada pod gostovanja v pravem pomenu besede. Slovenija je takrat premagala favorizirane Turke z 2:0.

Če bi Slovenija v Vroclavu zadržala prednost do konca, bi se veselila prve gostujoče zmage na prijateljskem srečanju po skoraj šestih letih. Ko je na selektorskem stolčku sedel še Matjaž Kek, je Slovenija v Tirani premagala Albanijo z 2:1. Bilo je 9. februarja 2011. Od takrat je v gosteh odigrala devet prijateljskih tekem. Dvakrat je remizirala, kar sedemkrat pa izgubila.

S kom se bo pomerila Slovenija do konca kvalifikacij za SP 2018?

26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017Slovenija – Škotska

Selektorja Katanca ne zanima lestvica Fife

K temu je pripomogel tudi izbor selektorja, ki je vedno zagovarjal možnost, da izbrance popelje v goste k vsaj na papirju močnejšemu tekmecu. Selektor Katanec poudarja, da ga lestvica Fife ne zanima, zato na prijateljskih dvobojih ne igra na rezultat, temveč želi na igrišču preizkusiti čim več kombinacij. Išče rešitve za poznejše tekme, ki prinašajo kvalifikacijske točke.

Dvoboj na Poljskem se je končal brez zmagovalca. Slovenija je dobila prvi, Poljska pa drugi polčas.  | Foto: Sportida Dvoboj na Poljskem se je končal brez zmagovalca. Slovenija je dobila prvi, Poljska pa drugi polčas. Foto: Sportida

Na dvoboju v Vroclavu je tako preizkusil štiri novince (Gregor Sibošek, Antonio Delamea Mlinar, Aleks Pihler in Jan Koprivec). Morda bo kdo izmed njih dobil priložnost na naslednji tekmi slovenske reprezentance, ki bo spomladi na Škotskem.

Takrat pa ne bo na sporedu prijateljska, ampak zelo pomembna kvalifikacijska tekma. Na tistih je Slovenija ponavadi strelsko bolj učinkovita kot na prijateljskih dvobojih, kar dviguje optimizem v navijaških vrstah.

Zadnjih devet prijateljskih tekem Slovenije v gosteh:

Poljska : Slovenija 1:1 
Švedska : Slovenija 0:0
Severna Irska : Slovenija 1:0
Katar : Slovenija 1:0
Argentina : Slovenija 2:0
Urugvaj : Slovenija 2:0
Alžirija : Slovenija 2:0
Finska : Slovenija 2:0
Makedonija : Slovenija 3:2

Ne spreglejte