Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
8.40

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Andraž Šporar Petar Stojanović Matjaž Kek Roman Bezjak Matic Črnic Gregor Balažic Nejc Skubic Denis Petrić Benjamin Verbič Gregor Sikošek Erik Janža Jan Koprivec NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Bayern München NK Rijeka Real Madrid

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 8.40

4 leta, 1 mesec

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Slovenci krojili razplet pri vrhu tudi v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Real Madrid Sprejem | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nogometni Evropi je bila v nedeljo odpravljena še zadnja neznanka, kar zadeva najboljše. Naslov poljskega prvaka je osvojila Legia Varšava in se na elitnem seznamu pridružila klubom, ki so v sezoni 2016/17 razveselili navijače z državno zvezdico. Med njimi so tudi Maribor, Kekova Rijeka, Verbičev Köbenhavn, Šporarjev Basel, evropski in španski prvak Real Madrid ... 

Sezone 2016/17 je konec. V najmočnejših prvenstvih so se na prestol povzpeli Chelsea (Anglija), Monaco (Francija), Juventus (Italija), Bayern München (Nemčija) in Real Madrid (Španija), ki je 33. naslovu španskega prvaka v soboto v Cardiffu dodal najslajšo lovoriko, že 12. evropsko zvezdico.

Tolažilne nagrade za Barcelono, PSG, Arsenal ...

Lovoriko v najstarejšem pokalnem tekmovanju na svetu je osvojil londonski Arsenal. | Foto: Reuters Lovoriko v najstarejšem pokalnem tekmovanju na svetu je osvojil londonski Arsenal. Foto: Reuters Kako so se v največjih evropskih nogometnih velesilah končala pokalna tekmovanja? Edini, ki je osvojil dvojno krono, je Juventus, poraženec velikega finala lige prvakov. Na Otoku je pokal FA osvojil Arsenal, vodstvo kluba pa je po novi lovoriki podaljšalo sodelovanje z dolgoletnim trenerjem Arsenom Wengerjem. 

V Španiji se je pokalnega naslova veselila Barcelona, v Nemčiji je bila najboljša Borussia Dortmund, v Franciji pa PSG, ki je po zaslugi avtogola tekmeca v sodnikovem podaljšku premagal Angers. Ljubljanski vratar Denis Petrić, ki ima tudi srbski potni list, je srečanje na Stade de Franceu spremljal na klopi poražencev.

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija Kükes Tirana
Anglija Chelsea Arsenal
Armenija Alaškert Širak
Avstrija Red Bull Salzburg Red Bull Salzburg
Azerbajdžan Qarabag Baku Qarabag Baku
Belgija Anderlecht Bruselj Zulte-Waregem
Bolgarija Ludogorec Razgrad Botev Plovdiv
Bosna in Hercegovina Zrinjski Mostar Široki Brijeg
Ciper APOEL Nikozija Apollon Limasol
Češka Slavia Praga Zlin
Črna gora Budućnost Podgorica Sutjeska Nikšić
Danska Köbenhavn Köbenhavn
Francija Monaco PSG
Grčija Olympiakos Pirej PAOK Solun
Hrvaška Rijeka Rijeka
Italija Juventus Juventus
Izrael Hapoel Be'er Sheva Bnei Yehuda
Madžarska Honved Budimpešta Ferencvaroš Budimpešta
Makedonija Vardar Skopje Pelister Bitola
Moldavija Šerif Tiraspol Šerif Tiraspol
Nemčija Bayern München Borussia Dortmund
Nizozemska Feyenoord Rotterdam Vitesse
Poljska Legia Varšava Arka Gdynia
Portugalska Benfica Lizbona Benfica Lizbona
Romunija Viitorul Voluntari
Rusija Spartak Moskva Lokomotiv Moskva
Severna Irska Linfield Linfield
Slovaška Žilina Slovan Bratislava
Slovenija Maribor Domžale
Srbija Partizan Beograd Partizan Beograd
Škotska Celtic Glasgow Celtic Glasgow
Španija Real Madrid Barcelona
Švica Basel Basel
Turčija Bešiktaš Istanbul Konyaspor
Ukrajina Šahtar Doneck Šahtar Doneck

V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav, pa tudi nekaterih lig, ki potekajo v drugačnih časovnih okvirih.

"Kanta" se je po letu premora spet znašla v mariborskih rokah. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Kanta" se je po letu premora spet znašla v mariborskih rokah. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Maribora so lahko v Sloveniji s šampanjcem nazdravili že štiri kroge pred koncem sezone. Osvojili so že 14. državni naslov in poskrbeli, da se bodo poleti potegovali za vstop v ligo prvakov. Zadnjo slovensko lovoriko v sezoni 2016/17 so osvojile Domžale, ki so v finalu pokala Slovenije razžalostile ljubljansko Olimpijo (1:0).

Dvojna sreča Kekove Rijeke, Verbiča in Šporarja

Kar nekaj slovenskih legionarjev se je na poletni oddih, ki se bo za reprezentante zaradi priprav na kvalifikacijsko srečanje z Malto začel nekoliko pozneje, odpravilo z dvojnim zadovoljstvom, saj so osvojili dvojno krono.

Matjaž Kek je uresničil dolgoletne sanje reških navijačev in popeljal Rijeko na državni prestol. Osvojil je tudi pokalno lovoriko, že drugo, odkar deluje na Hrvaškem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek je uresničil dolgoletne sanje reških navijačev in popeljal Rijeko na državni prestol. Osvojil je tudi pokalno lovoriko, že drugo, odkar deluje na Hrvaškem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na Hrvaškem se je v zgodovino vpisala Rijeka. Pod vodstvom Matjaža Keka je najprej osvojila svoj prvi naslov hrvaškega prvaka, nato pa v finalu pokalnega tekmovanja še enkrat zasenčila zagrebški Dinamo in se polastila še pokalne lovorike. Napadalec Roman Bezjak, ki se vrača v nemški Darmstadt, je Rečanom pomagal v začetni enajsterici, občasni slovenski reprezentant  Matic Črnic pa je praviloma ostajal na klopi za rezervne igralce. Pri Zagrebčanih je nepričakovano ostal brez lovorike Petar Stojanović, ki je pred začetkom sezone upal na drugačen razplet.

Slovenec se je veselil tudi v Turčiji

Benjamin Verbič s Köbenhavnom na Danskem nima enakovrednega tekmeca. | Foto: Twitter - Voranc Benjamin Verbič s Köbenhavnom na Danskem nima enakovrednega tekmeca. Foto: Twitter - Voranc Slovenija se lahko z dobitnikom dvojne krone pohvali tudi v Švici in na Danskem. Basel je postal najboljši švicarski klub že šestič zapored. Osvojil je jubilejni 20. naslov švicarskega prvaka, pri zadnjih dveh pa je sodeloval tudi slovenski napadalec Andraž Šporar in z Baslom osvojil še pokalni naslov. Ljubljančan, ki v sezoni 2016/17 ni upravičil pričakovanj vodstva kluba, saj je dosegel le en zadetek, ni kandidiral za finalno srečanje.

V nasprotju z nekdanjim napadalcem Olimpije je Benjamin Verbič na Danskem igral pomembnejšo vlogo pri najboljšem klubu Köbenhavnu. V prvenstvu si je pred Brondbyjem že kmalu nabral neulovljivo prednost. Veselil se je tudi v finalu pokala, kjer je premagal največjega tekmeca, pri katerem je slovenski reprezentant Gregor Sikošek ostal na klopi, s 3:1.

Nejc Skubic (Konyaspor) se je zahvalil soigralcem, trenerjem in navijačem:

Seznam slovenskih dobitnikov lovorik v tujini je dopolnil tudi Nejc Skubic. Nekdanji kapetan Domžal je s Konyasporjem v dramatičnem finalu turškega pokala po strelih z bele točke premagal Istanbul BB in se veselil pokalnega naslova.

Ne spreglejte