Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Real Madrid PSG Lorient Barcelona el clasico Uwe Seeler

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 14.38

7 let, 12 mesecev

Pred el clasicom preverjali celo sendviče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Teden dni po terorističnih napadih v Parizu se je v Evropi nadaljeval ligaški nogomet. Športni delavci so si enotni, da je tudi to vrnilo delček normalnosti življenja v Evropo.

Nogomet so tokrat spremljali tudi golobi miru, francoska himna in drugi spominski dogodki, življenjski vsakdan pa so ljudem vrnile predvsem atraktivne tekme s številnimi goli širom po Evropi. Druga plat te zgodbe je odpoved tekem v Belgiji, pa tudi izredne varnostne razmere, ki so močno presegle dozdajšnjo prakso.

Nedvomno je bila v središču pozornosti tokrat francoska liga in nastop Paris St. Germaina. Vodilna ekipa lige se je veselila zmage z 2:1 na gostovanju pri Lorientu, 18 tisoč gledalcev pa je na štadionu pospremilo tudi vzlet 11 golobov, glasnikov miru. Na tribunah je zavihralo kar 7500 francoskih zastav, ki so ob minuti molka spomnile na 130 žrtev tragičnih pariških dogodkov.

A osma zaporedna zmaga ekipe iz prestolnice z zvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem tokrat ni bila v ospredju pozornosti. "Bilo je kar nekako čudno in težko na igrišču," je dejal nizozemski reprezentant v dresu PSG Gregory Van der Wiel.

Trener Laurent Blanc je dodal: "Danes bi radi počeli kaj drugega. Naše glave še niso pri nogometu. Rad bi šel domov." Kot pravi svetovni prvak iz leta 1998, bo čas zacelil rane. Pri časniku Le Parisien je avtor že pred tekmo v naslovu zapisal: "Noge v Lorientu, srca v Parizu." A podobno je bilo na drugih tekmah prve in druge lige, saj je povsod zadonela državna himna, ki jo je večina navijačev prepevala z dvignjenimi prsi, a tudi prenekatero solzo v očeh. Tekme so pospremile minute molka, nogometaši so nosili žalne trakove. "Zdaj smo vsi tudi malo Francozi," pa je povedal brazilski branilec PSG Thiago Silva.

Najbolj varovana španska športna prireditev

Tudi na tekmah v Španiji, Veliki Britaniji in Italiji je odmevala La Marseillaise in vidne so bile francoske zastave. Na španskem večnem derbiju v Madridu, zaokrožile so celo govorice o odpovedi, a jih je vlada hitro zanikala, je bilo enako in tudi tam je Francija dobila delček pozornosti, ki je Real in Barcelona sicer ne delita z nikomer.

Tudi stroge kontrole na vhodih v stadione so razkrile, da se tudi šport boji terorizma, samo tekmo v Madridu pa je varovalo več kot 2500 ljudi, kar je v primerjavi z običajnim El Clasicom podvojena številka.

Španski derbi so policisti in varnostniki zavarovali s tremi krogi kontrol okrog štadiona in vsaj za zdaj bo šel letošnji novembrski obračun v zgodovino kot najbolj varovana španska športna prireditev. "Preverili bomo tudi sendviče," so napovedale oblasti pred tekmo in dejansko so bile varnostne službe do te mere natančne.

Pregledali celo ikono nemškega nogometa

Podobna je bila slika tudi v Nemčiji, kjer so med tednom odpovedali obračun Nemčije in Nizozemske.

Prva tekma po napadih je bila na sporedu v Hamburgu. Tam so varnostniki natančno pregledali celo ikono nemškega nogometa Uweja Seelerja in pregledi so bili najmanj tako temeljiti kot med svetovnim prvenstvom leta 2006. A 57 tisoč gledalcev je bil tudi tam znak, da si ljudje želijo nazaj v običajno življenje.

Povsod Evropa še ni zadihala povsem nogometno normalno. V Belgiji je najprej odpadel obračun reprezentance s Španci, konec tedna pa tudi ligaške tekme v Bruslju in okoliških mestih, a enaka usoda je doletela tudi derbi med Lokerenom in Anderlechtom, saj so prireditelji v kraju, ki je od Bruslja oddaljen 60 kilometrov, sporočili, da ne morejo zagotoviti popolne varnosti navijačem.

Tudi v Franciji so tekme tokrat minile brez gostujočih navijačev, saj so oblasti iz varnostnih razlogov prepovedale navijaška gostovanja.

Ne spreglejte