Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 8. 2017,
11.10

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Zulte Waregem FH Hafnarfjördur Zürich Dinamo Kijev Villarreal Celtic Glasgow Liga Europa UEFA liga prvakov Lyon NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 3. 8. 2017, 11.10

12 mesecev

Najslajše evropske zmage Maribora na gostovanju

Pravljičnih sedem NK Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Najboljši slovenski klub Maribor si je po zmagi na Islandiji (1:0) podaljšal evropsko sezono vsaj do decembra. Ni bilo prvič, da se je z evropskega gostovanja vrnil tako prešerne volje. V bogati preteklosti je kot gost tekmecem načrte pokvaril že večkrat. Spomnili smo se na najbolj odmevnih sedem zmag.

Ključni poudarki:

-> Maribor se je uvrstil v play-off kvalifikacij za ligo prvakov.

-> Zagotovil si je že najmanj nastop v skupinskem delu lige Europa.

-> Prislužil si je že več kot šest milijonov evrov nagrade. Če bi se uvrstil v ligo prvakov, bi se nagrada povišala na 15 milijonov evrov.

-> Morebitni tekmeci NK Maribor na petkovem žrebu play-offa kvalifikacij za ligo prvakov, ki se bo v Nyonu začel ob 12. uri, so Astana (Kaz), Hapoel Be'er Sheva (Izr), Qarabag (Aze), Rijeka (Hrv) in Slavia (Češ).

-> Marcos Tavares je najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij evropskih tekmovanj. Kapetan Maribora je dosegel že 20 zadetkov.

Lyon : Maribor 0:1, 1999

Potovanje po največjih zmagah na evropskih gostovanjih začenjamo v letu 1999. Senzacionalna zmaga v Lyonu, francoski velikan je takrat igral še na štadionu Gerland, je letos praznovala polnoletnost. Hrvaški napadalec Dalibor Filipović je poskrbel za ogromno presenečenje, ki je odmevalo po Evropi.

Zvezdniki Lyona (na fotografiji nekdanji francoski reprezentant Tony Vairelles v primežu Dejana Djuranovića in Gregorja Židana) so doživeli dva stresna poraza proti Mariboru. Najprej v Franciji z 0:1, nato še v Ljudskem vrt z 0:2. | Foto: Reuters Zvezdniki Lyona (na fotografiji nekdanji francoski reprezentant Tony Vairelles v primežu Dejana Djuranovića in Gregorja Židana) so doživeli dva stresna poraza proti Mariboru. Najprej v Franciji z 0:1, nato še v Ljudskem vrt z 0:2. Foto: Reuters

Srčni bojevniki, ki jih je vodil Bojan Prašnikar, se niso ustrašili zvezdnikov v vrstah francoskih favoritov. Mrežo so ohranili nedotaknjeno, na povratni tekmi v Ljudskem vrtu pa dokazali, da njihova zmaga v Lyonu ni bila naključna. Z novo veličastno predstavo, Lyon je v mestu ob Dravi padel z 2:0, so zaprli usta kritikom in proslavljali zgodovinski uspeh, prvi preboj v skupinski del lige prvakov.

Dinamo Kijev : Maribor 0:1, 1999

Mariborčani so v sezoni 1999/2000 izkusili, kako je biti del evropske elite. Ples kroglic jim je namenil zahtevno skupino, v kateri so bili še Dinamo Kijev, Bayer Leverkusen in Lazio. Nepozabno evropsko izkušnjo so vijolice začele v ukrajinski prestolnici.

Obračun Stipeta Balajića, nepozabnega Dalmatinca v dresu Maribora, in Gruzijca Kakhe Kaladzeja (Dinamo Kijev), poznejšega zvezdnika AC Milana | Foto: Reuters Obračun Stipeta Balajića, nepozabnega Dalmatinca v dresu Maribora, in Gruzijca Kakhe Kaladzeja (Dinamo Kijev), poznejšega zvezdnika AC Milana Foto: Reuters Po zadetku Anteja Šimundže, poznejšega trofejnega stratega Maribora, so utišale tribune, na katerih privrženci Dinama kar niso mogli verjeti, kako so dobili po prstih od slovenskega palčka. O tem, kako močan in nepredvidljiv zna biti slovenski nogomet, so se prepričali še nekaj mesecev pozneje. Na istem štadionu. Takrat jih je Katančeva četa izločila v dodatnih kvalifikacijaha za EP 2000, pomemben delež zlate generacije pa so bili prav nogometaši Maribora.

Villarreal : Maribor 1:2, 2006

Pred 11 leti je Maribor v pokalu Intertoto osvojil Madrigal, težko osvojljivo trdnjavo, na kateri so takrat igrali številni nogometni zvezdniki svetovnega kova. Vijolice so se pomerile s španskim klubom, ki se je le nekaj mesecev poprej dokazoval v polfinalu lige prvakov, kjer je drago prodal kožo proti poznejšemu podprvaku Arsenalu.

Villarreal, polfinalist lige prvakov (2005/06), je le nekaj mesecev po tekmi z Arsenalom (0:0 -  Juan Roman Riquelme je zapravil strel z bele točke) neslavno izpadel proti Mariboru. | Foto: Reuters Villarreal, polfinalist lige prvakov (2005/06), je le nekaj mesecev po tekmi z Arsenalom (0:0 - Juan Roman Riquelme je zapravil strel z bele točke) neslavno izpadel proti Mariboru. Foto: Reuters

Ponos štajerskega nogometa, ki ga je vodil Marijan Pušnik, se je odlično zoperstavil rumeni podmornici. Villarreal je plačal davek zaradi poznega začetka poletnih priprav, a tudi podcenjevanja slovenskega kluba, ki si je na krilih Milana Rakića, danes pozabljeni Novosadčan je zbral en nastop za slovensko člansko izbrano vrsto, in mladega kapetana Reneja Miheliča priigrala dragoceno prednost. Maribor je zmagal z 2:1, na povratni tekmi pa kljuboval motiviranemu Villarrealu (1:1) in si v nasprotju z napovedmi priigral glavno nagrado, nastop v pokalu Uefa.

Zürich : Maribor 2:3, 2009

Nekdanji slovenski reprezentant Zlatko Zahović je v začetku avgusta 2007 prevzel položaj športnega direktorja NK Maribor. Z njegovim prihodom so vijolice vstopile v novo obdobje, v katerem so postale spoštovan in pogost udeleženec največjih evropskih tekmovanj. V kvalifikacijah za ligo prvakov so v gosteh prvič resneje opozorili nase leta 2009, ko so presenetili Zürich in ga premagali s 3:2.

Nekdanji slovenski reprezentant Zoran Pavlović je v Zürichu zatresel mrežo z neposrednim strelom s kota, nato pa zapravil kazenski strel. Maribor je zmagal s 3:2. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski reprezentant Zoran Pavlović je v Zürichu zatresel mrežo z neposrednim strelom s kota, nato pa zapravil kazenski strel. Maribor je zmagal s 3:2. Foto: Vid Ponikvar

Zmaga bi bila lahko še višja, če bi Zoran Pavlović, ki je na tej tekmi poskrbel za nepozaben zadetek, saj je zadel neposredno s predložkom s kota, v zadnjih minutah izkoristil strel z bele točke. Izbranci Darka Milaniča so po veliki zaslugi dvakratnega strelca Marcosa Tavaresa šokirali Švicarje, ki so se temeljito pripravili na povratno tekmo in v Ljudskem vrtu  hitro razpršili evropsko evforijo. Neizkušene Mariborčane so ugnali s 3:0 in se jim maščevali za neuspeh na domačem Letzigrundu.

Zulte-Waregem : Maribor 1:3, 2013

Vijolice so kar štirikrat zapored zaigrale v skupinskem tekmovanju. Od leta 2011 do 2014 so navijači lahko uživali v evropskih tekmah vse do decembra, v sezoni 2013/14 pa celo še dlje, saj je Maribor poskrbel za prvovrstni dosežek in se prvič v klubski zgodovini uvrstil v izločilni del evropskega tekmovanja, ki je bil v spomladanskem obdobju.

Aleš Mertelj, ki je nekaj let užival status standardnega članskega reprezentanta, je na gostovanju v Bruggeu dosegel prekrasen zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Aleš Mertelj, ki je nekaj let užival status standardnega članskega reprezentanta, je na gostovanju v Bruggeu dosegel prekrasen zadetek. Foto: Vid Ponikvar

V ligi Europa se je uvrstil med 32 najboljših. To si je zagotovil po veliki zaslugi krstne zmage na gostovanju. Pred dvobojem v Belgiji ni v skupinskem delu evropskega tekmovanja še nikoli osvojil paketa treh točk. Proti Zulte-Waregemu je bilo drugače. Izbranci Anteja Šimundže, ki je na vročem trenerskem stolčku nasledil hrvaškega soimanjaka Anteja Čačića, so gladko opravili z Belgijci. Za najlepši trenutek na dvoboju je poskrbel Aleš Mertelj, ki se je odločil za strel z razdalje in dosegel evrogol. Maribor je v skupini osvojil sedem točk in si zagotovil napredovanje, nato pa spomladi v 1/16 finala drago prodal kožo poznejšemu zmagovalcu Sevilli (2:2 in 1:2).

Celtic : Maribor 0:1, 2014

Maribor je nazadnje v skupinskem delu lige prvakov zaigral pred tremi leti. V sezoni 2014/15 je ples kroglic odločil, da se bodo vijolice za mesto med elito, ki prinaša ugled in bogastvo, spopadle s škotskim prvakom Celticom. Zeleno-beli velikan iz Glasgowa je dobil bitko za zeleno mizo z varšavsko Legio, po remiju v Ljudskem vrtu (1:1) pa so na Škotskem naglas razmišljali o tem, koga si želijo v skupinskem delu lige prvakov.

Veselje nogometašev Maribora po zmagi v Glasgowu, s katero so si zagotovili nastop v ligi prvakov. | Foto: Reuters Veselje nogometašev Maribora po zmagi v Glasgowu, s katero so si zagotovili nastop v ligi prvakov. Foto: Reuters

Mariborčani so na Otok odpotovali trdno odločeni, da jim pokvarijo načrte. Na prepolnem Celtic Parku je bilo vse pripravljeno na Celticovo proslavo, a je nase opozoril kapetan Maribora Marcos Tavares in poskrbel za eno od najslajših zmag v zgodovini NK Maribor. Vijolice so se po 15 letih znova družile z elito, v druščini Chelseaja, Sportinga in Schalkeja pa osvojile tri točke.

Hafnarfjordur : Maribor 0:1, 2017

Islandski prvak HF Hafnarfjordur še do nedavnega ni veljal za tekmeca, ki bi lahko pomenil večje težave na poti do napredovanja v evropskih pokalih. Po reprezentančni pravljici neustrašnih vikingov na Euru v Franciji so zrasli apetiti tudi islandskim klubom. Prvak iz predmestja Reykjavika je sanjal o zgodovinskem preboju v skupinski del, a so se mu načrti izjalovili.

Mariborčani so zmago na Islandiji posvetili žrtvam prometne nesreče, v kateri so 2. avgusta 2016 življenje izgubili mladi nogometaši vijolic. | Foto: Twitter/NK Maribor Mariborčani so zmago na Islandiji posvetili žrtvam prometne nesreče, v kateri so 2. avgusta 2016 življenje izgubili mladi nogometaši vijolic. Foto: Twitter/NK Maribor

Najprej jih je Maribor premagal v Ljudskem vrtu, ko je strelski rekorder Marcos Tavares zatresel mrežo Islandcev z glavo, na povratnem srečanju pa je Maribor s taktično zrelo predstavo razorožil gostitelje, nato pa v sodnikovem podaljšku tlakoval pot do nove zmage. Vnovič je zadel v polno Brazilec s slovenskim potnim listom. Vijolični tabor ni skrival sreče. Mariborčani bodo po treh letih spremljali evropske boje vsaj do decembra, v Ljudski vrt se vrača jesenski spektakel. Morda celo v ligi prvakov. Tekmeca v play-offu kvalifikacije lige prvakov bodo izvedeli v petek, malce po 12. uri.

Ne spreglejte