Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 8. 2017,
23.17

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Rijeka Matjaž Kek žreb UEFA liga prvakov

Sreda, 2. 8. 2017, 23.17

1 leto

NK Maribor v skupini nosilcev

Novica in pol: Maribor bo nosilec, prihaja Kek?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Maribor Hafnarfjordur liga prvakov | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Maribora so po zmagi na Islandiji (1:0), ko so tudi v drugi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov premagali Hafnarfjördur, poskrbeli za sanjski večer. Zagotovili so si še najmanj osem evropskih tekem v tej sezoni in najmanj šest milijonov evrov denarne nagrade, ugodni zanje pa so bili tudi drugi rezultati, saj je v 3. krogu pogorelo kar nekaj favoritov. Maribor si je tako nepričakovano zagotovil vlogo nosilca, ki mu bo v petek priskrbela (vsaj na papirju) lažjega tekmeca.

Ključni poudarki:

-> Maribor se je uvrstil v play-off kvalifikacij za ligo prvakov.

-> Zagotovil si je že najmanj nastop v skupinskem delu lige Europa.

-> Prislužil si je že več kot 6 milijonov evrov nagrade. Če bi se uvrstil v ligo prvakov, bi se nagrada povišala na 15 milijonov evrov.

-> Morebitni tekmeci NK Maribor na petkovem žrebu play-offa kvalifikacij za ligo prvakov, ki se bo v Nyonu začel ob 12. uri, so Astana (Kaz), Hapoel Be'er Sheva (Izr), Qarabag (Aze), Rijeka (Hrv) in Slavia (Češ).

-> Marcos Tavares je najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij evropskih tekmovanj. Kapetan Maribora je dosegel že 20 zadetkov.

Ko so v sredo na evropskih tekmovališčih drug za drugim izpadli BATE Borisov (Belorusija), Legia Varšava (Poljska), Red Bull Salzburg (Avstrija) in Ludogorec Razgrad (Bolgarija), ki imajo višji količnik uspešnosti v evropskih tekmovanjih kot NK Maribor, je postalo jasno, da bo slovenski prvak na petkovem žrebu v Nyonu deležen posebne nagrade.

Uvrstil se je med pet izbrancev, nosilcev v skupini prvakov držav, s tem pa si je tudi zagotovil (vsaj na papirju) lažje premagljivega tekmeca. Žreb play-offa lige prvakov se bo v petek začel ob 14. uri.

Kdo bo sodeloval v petek na žrebu med prvaki držav?

Nosilci:
Olympiakos Pirej (Grč) 55.380
Köbenhavn (Dan) 37.800
Celtic Glasgow (Ško) 27.775
APOEL Nikozija (Cip)  26.210
Maribor (Slo) 21.125

Nenosilci:
Astana (Kaz) 18.425
Qarabag (Aze) 18.050
Rijeka (Hrv) 16.675
Hapoel Be'er Sheva (Izr) 10.875
Slavia Praga (Češ) 8.135  

Keku bi bilo najtežje

Matjaž Kek je večkrat poudaril, da bi najraje videl, kako bi se na plesu kroglic izognil Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je večkrat poudaril, da bi najraje videl, kako bi se na plesu kroglic izognil Mariboru. Foto: Vid Ponikvar Med petimi mogočimi kandidati ne manjka znancev. Lahko se zgodi, da bi žreb povezal najboljša kluba iz Slovenije in Hrvaške. Če bi se zgodil spopad Maribora in Rijeke, ta je po dveh remijih zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh (1:1 in 0:0) izločila bogati Red Bull Salzburg, bi bilo najbolj nelagodno Matjažu Keku.

Mariborčan, ki blesti na klopi dobitnika hrvaške dvojne krone, je pred tedni priznal, da bi mu bilo najtežje, če bi žreb resnično združil prvaka sosedskih držav. Tekmoval bi proti vijolicam, ki jih nosi v svojem srcu, tako da bi se bojeval z mešanimi občutki.

Mariborsko občinstvo bi v Ljudskem vrtu pozdravilo tudi nekdanjega nogometaša Matica Črnica, ki se je v zadnjih tednih na Reki znašel na stranskem tiru.

Maščevanje Astani?

Astana je leta 2015 s pomočjo zdajšnjega kapetana Olimpije Branka Ilića izločila Mariborčane. | Foto: Vid Ponikvar Astana je leta 2015 s pomočjo zdajšnjega kapetana Olimpije Branka Ilića izločila Mariborčane. Foto: Vid Ponikvar Maribor bi se lahko pomeril tudi z Astano, s katero je leta 2015 izpadel v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Kazahstanski prvak se je tistega leta prebil v skupinski del, s svojo kupno močjo pa je ohranil status izjemno neugodnega tekmeca.

Če bi se Maribor udaril s Qarabagom, bi se po letu dni odpravil v Azerbajdžan. Lani mu je Qabala preprečila nastop v skupinskem delu evropske lige, zdaj bi pridobil priložnost, da izloči najboljši klub iz bogate prestolnice Baku, ki leži ob Kaspijskem morju.

Kateri tekmec bi najbolj ustrezal Mariboru?

  • Astana (Kazahstan)
    7,30 %
    51 glasov
  • Hapoel Be'er Sheva (Izrael)
    56,51 %
    395 glasov
  • Qarabag (Azerbajdžan)
    10,16 %
    71 glasov
  • Rijeka (Hrvaška)
    12,30 %
    86 glasov
  • Slavia Praga (Češka)
    13,73 %
    96 glasov
Oddanih 699 glasov

Morebitna tekmeca sta tudi izraelski prvak Hapoel Be'er Sheva, pri katerem igra nekdanji zvezni igralec ptujske Drave John Ogu, ter praška Slavia, ki ima velike ambicije. V prejšnji sezoni je osvojila češko prvenstvo, zdaj želi storiti pomemben korak še v Evropi.

Če bi Maribor preskočil tudi zadnjo oviro v kvalifikacijah za ligo prvakov, bi od Evropske nogometne zveze (Uefa) prejel ogromno nagrado v vrednosti najmanj 15 milijonov evrov. Že zdaj si je zagotovil še najmanj osem evropskih tekem. Dve v kvalifikacijah za ligo prvakov, nato pa še šest v enem izmed skupinskih delov evropskih tekmovanj. Pred vijolicami je pestra jesen! 
Ne spreglejte