Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 7. 2016,
22.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Trenčin Olimpija liga prvakov Stožice

Sreda, 13. 7. 2016, 22.46

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Olimpija : Trenčin

Epsko, a boleče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Olimpija Trenčin | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometaši Olimpije v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov niso izkoristili prednosti domačega igrišča. V Stožicah so v festivalu zadetkov izgubili s Trenčinom s 3:4. Izgubljali so že z 0:4, a nato s tremi zadetki ohranili upanje v čudež na Slovaškem. 

V Ljubljani se je po dolgem času odigrala evropska klubska nogometna tekma. Zadišalo je po prestižni ligi prvakov, le rahlo in sramežljivo, saj čaka nastopajoče v kvalifikacijah do glavne nagrade še dolga in naporna pot, a vendarle ... V slovenski prestolnici se za ligo prvakov ni igralo že 21 let, tokrat pa je žreb Olimpiji za tekmeca dodelil slovaškega dobitnika dvojne krone, Trenčin, ki je v Slovenijo pripotoval z ambicioznim načrtom, da se domov vrne z zmago.

Čas poletnega oddiha, pa tudi nestanovitno vreme ter možnost neviht, ki se je napovedala v sredo, sta poskrbela, da je bil obisk na tekmi v Stožicah manjši od pričakovanega. Zlasti po vsej evforiji, ki je spremljala Ljubljano v prejšnji sezoni.

Vanoli poslal v ogenj Kirma in Velikonjo

Etien Velikonja je začel od prve minute. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Etien Velikonja je začel od prve minute. Foto: Morgan Kristan / Sportida Trener Rodolfo Vanoli je v začetno postavo uvrstil najbolj zveneča poletna novinca. Andraž Kirm in Etien Velikonja sta zaigrala od prve minute. V zvezni vrsti je v ogenj poslal 18-letnega Jakoba Novaka, Julius Wobay pa je dobil interni ''afriški'' dvoboj, tako da je zaigral v napad in dobil prednost pred rezervistom Blessingom Elekejem. Kirm je na levem bočnem položaju zaigral namesto Aljaža Krefla. Italijan se je odločil za napadalnejšo postavo, saj je v napad postavil tudi Velikonjo.

Turški sodnik Ali Palabiyik je ob 20.30 označil začetek srečanja. Zelena Olimpija se je pomerila proti belemu Trenčinu. Na igrišču sta bili prisotni barvi, ki ju ljubljansko občinstvo obožuje, a mu kaj kmalu ni bilo več do smeha. Gostje so krenili brez zadržkov v napad. Aleksander Šeliga je moral prvič posredovati že v 2. minuti. Takrat so se slovaški prvaki le ogrevali, že v naslednjem napadu pa je sledila prva kazen.

Obrambna vrsta Olimpije je bila nezbrana in slabo postavljena. Tekmecem, ki so pokazali zavidno tehnično znanje pri predaji žoge, je omogočila lahek pretok žoge na nevarnem področju v bližini ljubljanskih vrat.

Šok za šokom

Po šestih minutah že dva šoka za zmaje. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Po šestih minutah že dva šoka za zmaje. Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovaški prvaki so to izkoristili in že v 3. minuti po dovršeni akciji povedli z 1:0. Šokirani Ljubljančani še niso preboleli prvega zadetka, ko se je mreža Šelige ponovno zatresla. Po pičlih šestih minutah je bilo že 2:0 za goste, barka Olimpije se je spogledovala z evropskim brodolomom.

Večina navijačev je še naprej glasno pela in podpirala Vanolijevo četo, nekateri pa se niso mogli zadržati in začeli žvižgati. Skupinica privržencev Trenčina je uživala. V Stožicah je bila maloštevilčna, saj je kar nekaj slovaških navijačev zaradi popoldanskih neredov na Kongresnem trgu zapustilo Slovenijo še pred začetkom tekme.

Grogirana Olimpija je potrebovala 15 minut, da je prvič udarila proti vratom Trenčina, pri katerem igra ogromno tucev. Slovaški prvak sodeluje s številnimi akademijami, največ prišlekov je iz Nizozemske in Nigerije. V Ljubljani so v uvodu srečanja nadigrali slovenske prvake.

Vanoli nemočno krilil z rokami

Kdor izpade v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, že konča z evropsko sezono. Zanj ni več popravnega izpita. Zato je bilo razočaranje gledalcev še toliko večje, ko je Trenčin nadaljeval s strelskim festivalom. Bil je neumoren in zelo učinkovit, Šeliga pa je Olimpijo reševal še višjega zaostanka. Kaj kmalu se je na semaforju izpisalo neverjetno vodstvo gostov s 4:0.

Mrežo Olimpije je prvi stresel Jamie Lawrence. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Mrežo Olimpije je prvi stresel Jamie Lawrence. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenski prvaki so delovali neprepoznavno, trener Vanoli je nemočno krilil z rokami in spremljal, kako njegovi varovanci hitro izgubljajo žoge, Slovaki pa nevarni skoraj vsakič, ko so vstopili v igralno polovico gostiteljev.

Prvenec Velikonje in mojstrski prosti strel Zajca

Miha Zajc v 43. minuti mojstrsko izvedel prosti strel. | Foto: Miha Zajc v 43. minuti mojstrsko izvedel prosti strel. Le nekaj minut po četrtem golu Slovakov pa je Velikonja po neuspelem strelu mladega Novaka le našel luknjo v obrambi gostov in znižal rezultat na 1:4. Pred tem se je kar nekaj gledalcev na osrednji tribuni odločilo, da po nepričakovanem razočaranju zapusti štadion. Tisti, ki so to nameravali, a si nato le premislili, niso obžalovali odločitve.

Zmaji so po prvem zadetku Velikonje pokazali drugačen obraz. Občinstvo se je prebudilo, v Stožicah je ponovno prekipevala pozitivna energija.

Ko je Miha Zajc v 43. minuti mojstrsko izvedel prosti strel in z okrog 20 metrov znižal na 2:4, je v Stožicah glasno zadonela prepoznavna pesem ''Ša-la-la-la-la-la-la, O-lim-pi-ja.'' Končal se je eden najbolj nenavadnih polčasov, odkar slovenski klubi nastopajo v evropskih tekmovanjih.

Gledalci so tako hitro mešali razpoloženja kot nebo nad Stožicami. Najprej so spremljali pobesnelo slovaško nevihto s točo zadetkov, nato pa se je nebo vendarle malce razvedrilo in prineslo izboljšanje. Nehalo je deževati, Olimpija pa je znižala na 2:4.

Slovaki brez težav branili prednost

V drugem polčasu ni bilo veliko priložnosti. | Foto: V drugem polčasu ni bilo veliko priložnosti. Trenerja med polčasoma nista menjala, je pa italijanski strateg na klopi Olimpije že kmalu poslal v igro Elekeja. V 51. minuti je vstopil v igro namesto Wobayja, a so izostale priložnosti. Za razliko od prvega dela jim ni bilo veliko tudi pred vrati Olimpije. Streli Slovakov z razdalje so nekajkrat švignili mimo ljubljanskih vrat, pri gostiteljih pa je bil še najbolj nevaren Zajc, a je bil za razliko od izvajanja prostega strelca v prvem delu manj natančen.

Slovaki so brez večjih težav branili prednost, hkrati pa bili nevarni še v protinapadih, zlasti prek hitrega nizozemskega napadalca Rangela Jange. Olimpija je imela veliko težav pri branjenju, tako da je toliko težje organizirala napade, s katerimi je nameravala znižati zaostanek in morda ujeti Slovake.

Eleke poskrbel za dramo

V zadnjih 15 minutah je Vanoli poslal v igro še Portugalca Alvesa in pa levega bočnega branilca Aljaža Krefla, ki je zamenjal Kirma. Ljubljančan je ob odhodu iz igre naletel na mešane odzive občinstva, gledalci pa so najbolj žvižgali, ko so začeli Slovaki pogosteje kot v prvem delu padati po tleh, tako da je turški sodnik nekajkrat ustavil igro. Vratarju Igorju Šemrinecu je zaradi očitnega zavlačevanja in nekajkratnih opozorilih pokazal rumeni karton.

Eleke je tudi z nekaj sreče postavil končni izid. | Foto: Eleke je tudi z nekaj sreče postavil končni izid.

Trenčin je skušal zadržati veliko prednost, a mu je načrte v predzadnji minuti rednega dela preprečil Eleke. Nigerijec je streljal proti vratom, žoga pa se je od nog slovaških branilcev v loku odbila prek nemočnega vratarja. Občinstvo v Stožicah je skočilo na noge. Trenčin je vodil s 4:0, a nato skoraj zapravil vodstvo.

Zmaji so se skoraj vrnili od mrtvih, v štiriminutnem sodnikovem podaljšku pa ob bučni podpori navijačev skušali na vse pretege izenačiti. Po remiju s 4:4 je zadišalo dvakrat. Najprej v akciji, v kateri bi se Denis Klinar lahko znašel sam pred vratarjem Trenčina, a mu je ušla žoga izpod nadzora. V zadnjih sekundah je sledil še prosti strel s skoraj enake oddaljenosti kot v prvem polčasu. Ponovno je poizkusil Zajc, a tokrat nastreljal živi slovaški zid.

Ostalo je pri zmagi Trenčina, nogometaše Olimpije pa je občinstvo kljub neugodnem porazu nagradilo z velikim aplavzom. Malo je ekip, ki bi se po tako visokem zaostanku na tako pomembni tekmi vrnile v življenje.

Zeleno-belim lahko prinese napredovanje le zmaga na Slovaškem, ki pa mora biti izražena z vsaj dvema zadetkoma prednosti. Povratno srečanje bo prihodnjo sredo v Žilini. | Foto: Zeleno-belim lahko prinese napredovanje le zmaga na Slovaškem, ki pa mora biti izražena z vsaj dvema zadetkoma prednosti. Povratno srečanje bo prihodnjo sredo v Žilini.

Olimpija : Trenčin 3:4 (2:4)

Prva tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, štadion Stožice v Ljubljani, 5.500 gledalcev, glavni sodnik: Ali Palabiyik (Turčija)

Strelci: 0:1 Lawrence 3., 0:2 Kalu 6., 0:3 Janga 20., 0:4 Holubek 32., 1:4 Velikonja 34., 2:4 Zajc 43., 3:4 Eleke 89.

Olimpija: Šeliga, Kelhar, Zarifović, Bajrić, Matić, Kirm (od 80. Krefl), Klinar, Novak (od 75. Alves), Zajc, Wobay (od 51. Eleke), Velikonja; trener Rodolfo Vanoli

Trenčin: Šemrinec, Kleščik, Lawrence (od 39. Jančo), Skovajsa, Bero, Ibrahim, Kalu, Janga, Holubek (od 78. Diks); trener Martin Ševela

Rumeni kartoni: Ibrahim 42., Kelhar 67., Šemrinec 74.
Ne spreglejte