Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 8. 2017,
22.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije večni derbi Darko Milanič Igor Bišćan Stožice Green Dragons Viole

Nedelja, 27. 8. 2017, 22.29

6 let, 7 mesecev

Poročilo s tekme Olimpija : Maribor

Bišćan in Milanič sta se obstreljevala le s šahovskimi figurami

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Darko Milanič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večni derbi med najboljšima slovenskima kluboma Olimpijo in Mariborom se je v Stožicah končal brez zmagovalca. Srečanje brez prevelikega tveganja ni ponudilo zadetkov, po koncu dvoboja pa so več zadovoljstva kazali Mariborčani, ki so izpolnili primarni cilj. Ostali so nepremagani in zadržali stik z vodilnimi zmaji, hkrati pa nakazali, da bo dvoboj za naslov prvaka v nadaljevanju sezone še zelo zanimiv.

Veliki obračun med Olimpijo in Mariborom, ki predstavlja vrhunec klubskega dogajanja v Sloveniji, so glasno napovedovali že vse od začetka junijskega žreba. Vmes je Maribor z evropskim podvigom poskrbel, da se je pred večnim derbijem razpredalo tudi o drugih stvareh.

Poveličeval se je uspeh vijolic, že tretja uvrstitev v skupinski del lige prvakov, Olimpiji pa ni preostalo nič drugega, kot da je športno čestitala največjim tekmecem in v derbi vstopila z največjo stopnjo motiviranosti.

Na igrišču je nekaj manjkalo

Večna tekmeca sta v dvoboj 7. kroga vstopila z enakim številom točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Večna tekmeca sta v dvoboj 7. kroga vstopila z enakim številom točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Razprodane Stožice so se, če odštejemo tri tisoč namerno praznih sedežev zaradi t. i. tamponske cone, povsem napolnile šele v 15. minuti srečanja. Zaradi personalizacije vstopnic so se v nedeljo zvečer podaljšale čakalne vrste, ki so vodile na štadion. Vseeno tisti, ki so zamudili začetek večnega derbija, niso zamudili ničesar pomembnega.

Če seveda odštejemo uvodno navijaško koreografijo ter pozdrava obeh navijaških skupin, ki sta napolnili severno in južno tribuno stoženskega štadiona.

Navijači so bili bučni, tudi tokrat ni šlo brez medsebojnih zbadljivk, ki so že zdavnaj prerasle v folkloro največjega slovenskega klubskega praznika. Derbi je potekal v ozračju, ki se ga ne bi sramovali niti večji spektakli iz močnejših lig, na igrišču pa je vendarle nekaj manjkalo. Vsaj priložnosti in zadetki.

Vodišek proti dvakrat starejšemu Handanoviću, Tavares na klopi

Več kot 13 tisoč gledalcev je pogrešalo zadetke. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Več kot 13 tisoč gledalcev je pogrešalo zadetke. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida To je bil polčas, ki ni niti najmanj potekal po okusu nogometnih sladokuscev. Razgretih in nepredvidljivih napadov, pri katerih bi dišalo po zadetku, ni bilo od nikoder. Obrambni vrsti na čelu z najstnikom Rokom Vodiškom in dvakrat starejšim mladostnim veteranom, 39-letnim Jasminom Handanovićem, ki je v Ljubljani nosil kapetanski trak, nista imeli resnejšega dela.

Strateg Darko Milanič je spočil nekaj junakov, ki so v torek izraelskemu prvaku Hapoelu preprečili vstop v bogato ligo prvakov in poskrbeli, da vijoličaste evforije ni bilo čutiti le na Štajerskem, ampak skoraj po vsej Sloveniji.

Kapetan Marcos Tavares, klubski in evropski rekorder, je obsedel na klopi, med rezerviste se je preselil Gregor Bajde, v napadu pa sta, tudi zaradi poškodbe Luke Zahovića, priložnost dočakala Jasmin Mešanović in Martin Kramarič.

Eleke resnično zapušča Olimpijo
Olimpija je potrdila, da je Blessing Chibuike Eleke pred prestopom k izraelskemu prvoligašu Ashdodu. Ni še dosežen končni dogovor, pogodba pa bi bila lahko sklenjena že v prihodnjih dneh.

Pri gostiteljih Goran Brkić, ki je v tej sezoni dosegel že nekaj atraktivnih zadetkov, zaradi zdravstvenih težav še ni bil pripravljen za nastop od prve minute. Sedel je na klop. Poškodovanega Nejca Vidmarja, ki se spogleduje z odhodom pod nož, pričakovano ni bilo med kandidati. Manjkala sta tudi Nemanja Mitrović in Blessing Eleke, ki se je na dan večnega derbija preselil v Izrael. Olimpija je zanj prejela okrogli milijon evrov.

Prvič v okvir vrat šele v 55. minuti

Mitja Viler, ki si je prislužil vpoklic v reprezentanco, je odigral vso tekmo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mitja Viler, ki si je prislužil vpoklic v reprezentanco, je odigral vso tekmo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V izjemno siromašnem prvem polčasu, kar zadeva priložnosti, je bil še najbližje zadetku Kenan Bajrić. V 13. minuti je z glavo meril prek vrat. To ni bila niti polpriložnost, kar zgovorno priča o tem, da je večina igre potekala med obema kazenskima prostoroma, kjer so se igralci srdito borili za vsak kvadratni meter. Želja in motivacija sta bili pri obeh ekipah ogromni, napovedani spektakel pa se je spremenil v šahovsko bitko, v kateri sta ekipi čakali, kdaj si bo katera izmed obramb privoščila usodno napako. To je bil polčas brez strelov v okvir vrat, v katerem Mariborčani niso niti enkrat zapretili zmajem!

Trenerja se med polčasoma nista odločila za spremembe. Da bi dvoboj lahko postal bolj dinamičen, je nakazala 52. minuta. Takrat so prvič zobe pokazali gostje.

Slovenski prvaki, ki so se v uvodnem polčasu osredotočili na obrambne naloge, so si pripravili lepo priložnost. Blaž Vrhovec je našel Kramariča, ki se je znašel sam pred Vodiškom, a nato streljal visoko čez vrata. Le nekaj minut pozneje je bilo še bolj vroče. Tokrat je Valon Ahmedi ušel ljubljanskim branilcem, a se mu je ponesrečil strel. Mladi vratar Olimpije je zbrano ukrotil žogo. To je bil prvi strel v okvir vrat na tekmi. Šele v 55. minuti s priložnostmi skopega derbija!

Prvič se je predstavil Vombergar

Občinstvo je spremljalo brezkompromisni boj za vsako žogo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Občinstvo je spremljalo brezkompromisni boj za vsako žogo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mariborski trener je osvežil enajsterico s Tavaresom, ki se je večkrat izkazal za zlatega aduta. Tudi na večnih derbijih. Brazilec si je takoj nadel na roko kapetanski trak. Le nekaj minut pozneje je prvo menjavo opravil tudi Bišćan. Namesto Nathana Oduwe je v igro vstopil Stefan Savić, nekdanji soigralec Martina Milca pri nizozemski Rodi. Na derbiju sta bila vneta tekmeca.

V 70. minuti je Olimpija prvič ustrelila v okvir mariborskih vrat. Issah Abass je iz bližine skušal matirati Handanovića, ki se je izkazal s spretnim posredovanjem. Z nogo je žogo izbil v kot, ostalo je pri začetnem rezultatu 0:0.

V 78. minuti je svoj veliki trenutek dočakal Andres Vombergar. Mladi Argentinec s slovenskimi koreninami je zaigral prvič v Stožicah v dresu Olimpije in uresničil dolgoletne sanje. Po njegovem vstopu so gledalci ostali prikrajšani za zrele priložnosti, ki bi spremenile potek srečanja.

Ostalo je pri neodločenem rezultatu, ki je poskrbel, da je vodilni dvojec na vrhu lestvice še vedno točkovno poravnan. Med njima velja iskati kandidata za naslov prvaka, preostali tekmeci so si že po sedmih krogih priigrali velik zaostanek.

Olimpija : Maribor 0:0

Derbi 7. kroga Prve lige Telekom Slovenije, štadion Stožice v Ljubljani, 13.000 gledalcev, glavni sodnik Damir Skomina, pomočnika Matej Žunič in Robert Vukan, četrti sodnik Matej Jug, dodatna sodnika za goloma Dragoslav Perić in Nejc Kajtazović, delegat Vlado Močnik (Rogatec).

Strelci: /

Olimpija: Vodišek, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Čanađija, Tomić, Kapun, Alves (od 78. Vombergar), Oduwa (od 69. Savić), Issah (od 83. Brkić); trener Igor Bišćan

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Vrhovec, Kramarič (od 65. Tavares), Ahmedi (od 85. Hotić), Bohar (od 74. Bajde), Mešanović; trener Darko Milanič

Rumeni kartoni: Vrhovec 11., Oduwa 45., Kabha 54., Ahmedi 82., Brkić 90.

Ne spreglejte