Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
9. 8. 2013,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Pavel Vrba

Petek, 9. 8. 2013, 12.19

8 let

Poosebljena moč moderne Češkoslovaške

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Maribora se bodo v odločilnem krogu kvalifikacij za vstop v skupinski del lige prvakov pomerili s češkim prvakom Viktoria. Prva tekma bo v Plznu na štadionu Štruncovy Sady.

Viktoria je bila dolga leta v senci praških velikanov, pa tudi drugih klubov, ki so v obdobju Češkoslovaške oziroma pozneje samostojne Češke pisali največje zgodbe. Prvič se je na prestol zavihtela šele leta 2011, uspeh pa podprla z imenitnimi predstavami v Evropi, saj se je še istega leta zavihtela v skupinski del lige prvakov, kjer ni bila le statist, pač pa osvojila pet točk, kar je zadoščalo za spomladansko nadaljevanje v ligi Europa, kjer je v 1/16 finala po strelih z bele točke podpisala predajo Schalkeju. Lani je podobno kot Maribor nastopila v skupinskem delu lige Europa, a v nasprotju vijolicami osvojila prvo mesto v skupini, potolkla zvezdniški Napoli (3 : 0 in 2 : 0) ter si zagotovila napredovanje med 16 najboljših, kjer jo je izločil kasnejši polfinalist Fenerbahče.

Klub je bil ustanovljen pred dobrimi stotimi leti, do leta 1949 nosil ime Viktoria, nato pa ga večkrat spreminjal. Po številnih nazivih (Sokol Škoda, Sokol ZVIL, DSO Spartak, TJ Spartak in Tj Škoda) je leta 1992 ponovno postal Viktoria, se prihodnjo sezono uvrstil v elitno češko prvenstvo in v njem ostal do leta 1999. Kasneje se je ponovno vrnil, leta 2010 prvič v klubski zgodovini osvojil pokalno tekmovanje, nato pa dvakrat postal še najboljši v vedno močnejši in zgledno organizirani ligi Gambrinus.

Pod vodstvom 49-letnega Čeha Pavla Vrbe, ki je trener Viktorie že peto leto zapored, dosega največje uspehe, združuje predvsem češke in slovaške reprezentante, po drugem naslovu češkega prvaka (2012/13) pa spet lovi mesto med evropsko elito. Nekdanji klub Pavla Nedveda in Petra Čecha, ki prihaja iz pivske prestolnice, je na začetku te evropske sezone naletel na nekaj težav. Morda je bilo razlog za to podcenjevanje, a sarajevski Željezničar, podprt s skoraj tisoč navijači, je na Češkem zabil kar tri zadetke in bil na pragu presenečenja. Vodil je z 1 : 0, nato pa izgubil s 3 : 4. V Sarajevu je bila slika drugačna. Čehi so hitro povedli z 2 : 0, Željo pa je ostal brez možnosti. Nato je sledil strelski festival s prvakom Estonije, ki je v drugem predkrogu presenetil HJK Helsinki. Vratar moštva Nomme Kalju je moral kar desetkrat po žogo v mrežo. Razigrana Viktoria je zmagala s 4 : 0 in 6 : 2.

S slovenskim predstavnikom se v evropskih tekmovanjih še ni srečala. Prvič se bo na svojem štadionu 20. oziroma 21. avgusta.

Ne spreglejte