SiolNET. Sportal Nogomet
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Veliko dela za policijo na tekmi med Mariborom in Spartakom

Kaos na mariborskih ulicah: Poljaki pomagali Violam, Rusu grozi zapor

1,93

termometer

maribor spartak liga prvakov ljudski vrt
Foto: Sportida

Slovenski policisti so imeli pred in med tekmo lige prvakov med Mariborom in Spartakom, pa tudi po njej veliko dela. Ta se je v razprodanem Ljudskem vrtu končala brez zmagovalca (1:1). Na ulicah so se zgodili številni izgredi, v katerih niso sodelovali le slovenski in ruski navijači, ampak tudi državljani Poljske, ki so priskočili na pomoč mariborski navijaški skupini Viole.

Največji nogometni dogodek v Mariboru v zadnjih treh letih je na tribune Ljudskega vrata privabil okrog 12.500 gledalcev, ki so uživali v dinamični in vsebinsko bogati tekmi. Začela se je ob zvokih himne lige prvakov, končala pa brez zmagovalca.

Kako so ruski navijači izstrelili raketo na igrišče? 

Slovenski in ruski prvak sta se razšla z remijem (1:1), med srečanjem pa so nase v negativnem smislu opozorili privrženci moskovskega kluba, saj so v 16. minuti na zelenico izstrelili raketo, ki bi skoraj zadela glavnega sodnika. Dvoboj je bil zaradi tega nekaj minut prekinjen.

To je bil največji prekršek med srečanjem, pred njim pa so imeli policisti ogromno dela na mariborskih ulicah. V sporočilu za javnost je dogodke v kronološkem vrstnem redu povzel predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor Miran Šadl.

Navijači Spartaka pred tekmo v središču Maribora:

Kako so ukrepali policisti v povezavi z varovanjem te javne prireditve:

V sredo ob 14.10 so policisti na počivališču Dobrenje ob avtocesti A1 opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal z Dunaja. Na njem je bilo 20 navijačev iz Rusije, ki pri sebi niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Enemu izmed njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni hotel izkazati svoje istovetnosti, drugemu pa so izrekli globo, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel do policistov in izzival k pretepu. Ker je nadaljeval kršitve, so ga policisti pridržali do streznitve.

Violam so priskočili na pomoč navijači poljskega kluba Widzew Lodz:

Nekaj po 19. uri se je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo ulico, zgodil poskus pretepa večjih skupin navijačev Maribora in Spartaka, ki sta se začeli izzivati k pretepu. Domači navijači so proti gostujočim navijačem začeli metati steklenice in kamenje, s čimer so huje ogrozili javni red, splošno varnost in nevarnost za premoženje. Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili ter vzpostavili javni red in mir.

Dva navijača Viol, ki sta metala steklenice in kamenje, so policisti prijeli, ob tem pa pri njiju našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima bodo izdali odločbo o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali. Enemu od njiju so policisti izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah. Med posredovanjem je eden od ruskih navijačev pritekel do enega od policistov in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. Policista je ob tem lažje poškodoval, tako da so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli ob izhodu iz štadiona in ga pridržali po določilih zakona o kazenskem postopku. Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299/2-1 členu kazenskega zakonika. Za to dejanje je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Okoli 19.24 je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme, na severni strani skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Namero so jim preprečili policisti.

Okoli 19.36 so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov. Ker je nadaljeval kršitev, so ga policisti za čas tekme pridržali.

Okoli 19.39 so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem platoju stadiona Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker je nadaljeval kršitev, so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na Studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev. Pri sebi so imeli predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali z njimi huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Na podlagi 63. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije so policisti 14 državljanom Poljske in enemu državljanu Rusije izrekli ukrep prekinitve potovanja na javno prireditev. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo našo državo.

Okoli 20.28 so policisti na južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in izzival k pretepu.

Ob 20.30 so imeli na severnem platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju schengna več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno, zato so ga oglobili po določilih zakona o tujcih.

Ob 21.45 so policisti dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt med tekmo prižgala bakli.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • okdal2 / 14.09.2017. ob 12:12 +2 0

    Bravo,bravo, zdaj se pa vidi KAJ ste !

    +2 0
delitve: 95
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin