Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2017,
21.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Nemčija Čile Mehika pokal konfederacij Portugalska

Nedelja, 2. 7. 2017, 21.54

6 let, 6 mesecev

Pokal konfederacij, finale in tekma za 3. mesto

Nemci do premierne zmage na pokalu konfederacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Nemčija Čile | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalci pokala konfederacij so aktualni svetovni prvak Nemci, ki so v finalu z 1:0 premagali dvakratne zaporedne južnoameriške prvake Čilence. To je za Nemce prvi naslov na pokalu konfederacij. Že popoldne je portugalska reprezentanca, ki je nastopila brez kapetana Cristiana Ronalda, v boju za 3. mesto po preobratu v podaljšku po 120 minutah igre z 2:1 premagala Mehiko. 

Nemci so na jubilejni 10. pokal konfederacij pod taktirko Joachima Löwa pripotovali z nekoliko pomlajeno zasedbo brez nekaterih največjih zvezdnikov, medtem ko so Južnoameričani v Rusijo prispeli v najmočnejši postavi, s katero so dvakrat zapored osvojili naslov celinskega prvaka.

Obračun so bolje začeli Čilenci, bili nevarnejši, a svojih priložnosti niso znali izkoristiti. So pa zmedo v obrambi Čila, napako Marcela Diaza, v 20. minuti izkoristili Nemci in prek Larsa Stindla povedli z 1:0. Čilenci so v nadaljevanju napadali in lovili izenačenje, a ga v prvem polčasu niso dočakali. Ni veliko manjkalo, da bi bil njihov zaostanek po napakah zadnje vrste še večji, a jih je pred tem obvaroval tudi vratar Claudio Bravo.

Čilenci so si priigrali več priložnosti, a bili neučinkoviti.  | Foto: Reuters Čilenci so si priigrali več priložnosti, a bili neučinkoviti. Foto: Reuters

Čilenci so bili tudi v drugem polčasu več pri žogi in si ustvarili več priložnosti, a nikakor niso zmogli premagati razpoloženega Marca-Andrea ter Stegna, ki je ohranil mrežo nedotaknjeno in se s soigralci veselil premierne nemške lovorike na pokalu konfederacij.

Še druga lovorika v tem tednu

Odličen teden za nemški nogomet | Foto: Reuters Odličen teden za nemški nogomet Foto: Reuters

Čile bo moral na prvo lovoriko tega tekmovanja še nekoliko počakati, medtem ko se nemški ljubitelji nogometa veselijo še druge odmevne lovorike v tem tednu. Mladi nemški upi do 21 let so namreč v petek na EP na Poljskem v finalu premagali Španijo (1:0).

Bravo, Werner, Draxler

Nagrado za najboljšega vratarja na turnirju je dobil Claudio Bravo, najboljši strelec je bil Nemec Timo Werner, ki sta mu v izenačeni konkurenci v lastni ekipi do zmage ob treh golih pomagali še dve podaji. Najboljši igralec pokala konfederacij je postal kapetan zmagovite ekipe Julian Draxler.

Claudio Bravo je najboljši vratar turnirja, kar bo Čilencu po finalnem porazu v bolj slabo uteho. | Foto: Reuters Claudio Bravo je najboljši vratar turnirja, kar bo Čilencu po finalnem porazu v bolj slabo uteho. Foto: Reuters

Portugalci slavili po preobratu in 120 minutah

Na tekmi za 3. mesto sta se popoldne v Moskvi pomerili Portugalska in Mehika. Bolje je srečanje odprl prvak konfederacije CONCACAF, ki je povedel prek portugalskega branilca Neta, strelca avtogola v 55. minuti. Evropski prvaki, ki so nastopili brez kapetana in najboljšega strelca Cristiana Ronalda, so najlepšo priložnost za zadetek zapravili v 17. minuti, ko je Andre Silva zapravil strel z bele točke.

Mehičani so tesno vodstvo držali vse do sodnikovega podaljška, v katerem se je Portugalcem uspelo rešiti. V 91. minuti je Guillerma Ochoo premagal Pepe in izsilil polurni podaljšek.

Portugalska Mehika pokal konfederacij | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po tem se je smejalo prav Portugalcem, ki jim je sodnik v 104. minuti dosodil drugo 11-metrovko. Priložnosti tokrat niso zapravili, natančen je bil Adrien Silva. V nadaljevanju je vsaka stran zaradi rdečega kartona ostala brez enega igralca, Portugalci (106. minuta) brez Nelsona Semede, Mehičani pa šest minut zatem brez Raula Jimeneza. Rezultat se ni več spremenil, bron je po preobratu pripadel evropskim prvakom.

Pokal konfederacij, zadnji dan (finale in tekma za 3. mesto):

Ne spreglejte