Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Milivoje Novakovič slovenska nogometna reprezentanca Köln Brdo pri Kranju Nogometna zveza Slovenije NK Maribor NK Maribor

Sreda, 20. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Milivoje Novaković zavrnil vse ponudbe

Vedno bolj ga moti, da je brezposeln

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentančni nogomet je letos veliko izgubil. Po srečanju z Malto se je poslovil Milivoje Novaković, drugi najboljši strelec vseh časov. Odšel je kot zmagovalec, z zadetkom proti Malti, v objemu najbližjih in ob bučnem aplavzu navijačev. Nato si je z družino privoščil rekordno dolge počitnice, po katerih je spoznal, da mu nekaj manjka.

Karizmatični napadalec se po koncu kariere ni veliko pojavljal v medijih. Poletje je z družino preživel v toplih krajih ob morju, kjer se je zadržal kar tri mesece.

"Iskreno povedano sploh ne vem, ali sem bil kdaj že tako dolgo na morju. Sploh nisem vajen takšne gneče na plažah. Vedno sem šel na morje za en teden junija, zdaj pa sem bil tam avgusta in septembra, ko je bilo res pestro," se je Milivoju Novakoviću smejalo na Brdu pri Kranju, ko se je udeležil novoletnega srečanja Nogometne zveze Slovenije, na katerem ni manjkalo zanimivih sogovornikov.

Zadnjo tekmo v karieri je odigral v kvalifikacijah za SP 2018 proti Malti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zadnjo tekmo v karieri je odigral v kvalifikacijah za SP 2018 proti Malti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvič se je tradicionalnega večera udeležil kot nogometni upokojenec. Bil je iskriv, nasmejan, predvsem pa spočit. "Potreboval sem počitek, a zdaj že vidim, da mi nekaj manjka. Sem pač takšen človek, da potrebujem delo, zato mislim, da ne bom dolgo brezposeln," je napovedal 38-letni Ljubljančan, ki si je po zadnji klubski epizodi, ko je poldrugo leto nosil dres mariborskih vijolic, družinski dom ustvaril v Domžalah.

Nekje se bo že ustalil

V bogati karieri, v kateri je dokazal, da lahko uresničiš sanje tudi po najbolj trnovi poti, se je ogromno naučil.   | Foto: Vid Ponikvar V bogati karieri, v kateri je dokazal, da lahko uresničiš sanje tudi po najbolj trnovi poti, se je ogromno naučil. Foto: Vid Ponikvar Za zdaj je še brez dela, a temeljito razmišlja o tem, kje in kako bi prekinil počitek. Kdaj bo dokončno obrisal prah z delovne knjižice? "Imel sem dobro kariero, videl dosti držav in se veliko naučil. Imam določene izkušnje in uspehe, ki bi mi lahko kje odprla vrata. Po svetu imam ogromno vez in poznanstev. S tem, kje bom delal v prihodnje, se ne obremenjujem. Sem neodvisen človek, skušal bom ostati sam svoj gospodar. Nočem delati nekaj, kar bi moral, zato bom malce še počakal," sporoča Novaković.

V prihodnosti se vidi nekje v športu. "To znam, pa tudi razumem najbolje. Bom pa začel z ničle. Moral se bom boriti, a mi to ustreza. Vedno rad prevzamem odgovornost. Želja po uspehu je še vedno v meni. V bližnji prihodnosti bomo videli, zdaj pa je še prehitro govoriti. A nekje se bom že ustalil," je Novagol, z 32 zadetki drugi slovenski reprezentančni strelec vseh časov – zaostal je le za svojim nekdanjim "šefom" pri Mariboru Zlatkom Zahovićem – prepričan, da bo izbral posloven izziv, ki ga veseli.

V pogovoru s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem na Gorenjskem ni skrival dobre volje. | Foto: Vid Ponikvar V pogovoru s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem na Gorenjskem ni skrival dobre volje. Foto: Vid Ponikvar

O tem, kako graditi od začetka, bi lahko povedal ogromno. Kot igralec se je po velikem razočaranju pri Olimpiji, ko kot najboljši strelec pri mladincih – tudi zaradi siromašnih staršev – ni dobil priložnosti pri članih, odpravil v Avstrijo. Začel je v najnižji ligi, nato silovito napredoval in se že kmalu dokazoval v prvi ligi. Prehodil je najtežjo mogočo pot do zvezd.  

Izjemo bi predstavljal le Köln

Čeprav je star že 38 let, bi Novakovića marsikateri klub rad videl v svoji ekipi. Ljubljančan odločno zavrača ponudbe. Naredil bi le eno izjemo. | Foto: Vid Ponikvar Čeprav je star že 38 let, bi Novakovića marsikateri klub rad videl v svoji ekipi. Ljubljančan odločno zavrača ponudbe. Naredil bi le eno izjemo. Foto: Vid Ponikvar Zdaj se mu odpirajo možnosti, da bi postal zastopnik igralcev, kjer je že naveden na seznamu krovne zveze, bežno razmišlja tudi o direktorski vlogi. Nekaj časa je v njem gorela celo želja, da bi nadaljeval kariero in po dolgih letih oblekel dres Kölna, a je ostalo le pri besedah. Čeprav nogometa ni igral že pol leta, ga nekateri še vedno snubijo in upajo, da si bo premislil. "Ne manjka mi ponudb za aktivno igranje," se je pohvalil in postregel z zanimivostjo na Brdu pri Kranju, kjer je dolga leta treniral s slovensko reprezentanco.

Snubcem je hitro odgovoril in vse ponudbe gladko zavrnil. "Nisem jih sprejel. Preveč mi je lepo, da bi jih. Ugodil bi le želji Kölna, ki sem mu bil pripravljen pomagati, a se nato ni zgodilo nič konkretnega," je navedel izjemo in priznal, kako ga boli srce, ko gleda krizno obdobje kozličkov, prepričljivo najslabšega kluba v bundesligi, ki v tej sezoni sploh še ni okusil slasti zmage. Ve, kako stresno je, ko s tako velikim klubom izpadeš v drugo nemško ligo.

S Kölnom je doživel mnogo lepega. Stiska pesti, da bi kozlički v spomladanskem delu popravili uvrstitev. | Foto: Getty Images S Kölnom je doživel mnogo lepega. Stiska pesti, da bi kozlički v spomladanskem delu popravili uvrstitev. Foto: Getty Images

"Najlepša leta sem preživel v Kölnu. Bil sem pripravljen pomagati. Pogovarjal sem se z vplivnimi možmi, pokazal svojo voljo, nato pa so mediji malce napihnili zgodbo. Na koncu ni bilo nič konkretnega," je skomignil z rameni in optimistično dodal, da bo Köln izplaval iz krize in si vendarle zagotovil obstanek. To bi ga zelo razveselilo, saj ostaja njegov goreč navijač.

O novem selektorju Tomažu Kavčiču

Milivoje Novaković ima pohvalno mnenje o novem selektorju Tomažu Kavčiču, s katerim je sodeloval slabo leto dni. | Foto: Vid Ponikvar Milivoje Novaković ima pohvalno mnenje o novem selektorju Tomažu Kavčiču, s katerim je sodeloval slabo leto dni. Foto: Vid Ponikvar Izbor novega selektorja ga ni presenetil. "Bil je že z nami v reprezentanci. Dobro pozna reprezentante. Če smo iskreni, imamo Slovenci nekaj dobrih trenerjev, nimamo pa na razpolago veliko selektorjev. To je bila pametna izbira, bo pa čas povedal svoje. Selektor pozna fante, dosegel je dobre rezultate z mlado reprezentanco. To bo dobro delovalo. Moramo stopiti skupaj kot reprezentanca, kot narod in narediti pozitivno kemijo. Potrebujemo jo. Moramo verjeti, da gremo lahko na veliko tekmovanje. To moramo prenesti na igralce, da uživajo v reprezentanci. Da čutijo pozitivno energijo. V reprezentanci potrebujemo hierarhijo, da vsak ve, kdo je. Da vemo, kdo mora prevzeti odgovornost na igrišču. To v tem trenutku manjka. Reprezentanca je tako dodelana, da bo šla, o tem sem prepričan, na veliko tekmovanje," drži pesti za donedavne soigralce, ki jih v kratkem čakata dve tekmovanji. Najprej eksperimentalni pokal narodov, nato še kvalifikacije za EP 2020.

Ne spreglejte