Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
16.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Luka Koper

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 16.55

7 let, 12 mesecev

Pestro evropsko poletje za slovenske klube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski nogomet bodo poleti v Evropi zastopali Maribor, ki bo igral v kvalifikacijah za ligo prvakov, ter Domžale, Luka Koper in Olimpija, ki bodo igrali v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Žreb obeh evropskih pokalov bo 20. junija v Nyonu. Kot prva bosta izmed slovenskih klubov na evropske zelenice stopila tretjeuvrščeni klub iz minule sezone državnega prvenstva Luka Koper in četrtouvrščena Olimpija. Prvi krog kvalifikacij za evropsko ligo bo namreč že 30. junija, povratne tekme pa bodo teden dni pozneje. V boljšem položaju pri žrebu bodo Koprčani, ki so nosilci in se ne bodo mogli pomeriti z nekaterimi boljšimi klubi, tudi londonskim Fulhamom. Olimpija ni med nosilci in jo čaka težje delo. V primeru napredovanja se bosta Luka Koper in Olimpija v drugem krogu kvalifikacij (14. in 21. julija) pomerila z močnejšimi nasprotniki, takrat namreč ne bosta več nosilca.

V drugem krogu bodo v podobnem položaju Domžale. Domžale (in preostala slovenska kluba, če bosta napredovala) čaka zahtevno delo, v drugem krogu bodo nosilci nekateri močni klubi, med njimi avstrijska Red Bull Salzburg in dunajska Austria, Šerif Tiraspol iz Moldavije, portugalski Nacional, nizozemski Ado Den Haag Aleksandra Radosavljeviča … Tretji krog kvalifikacij bo 28. julija in 4. avgusta (žreb 15. julija), v njem pa bodo igrali klubi kot so Palermo, madridski Atletico, praška Sparta, Stoke City, Rennes, Mainz in še nekateri.

Maribor bo v kvalifikacijah za ligo prvakov na zelenice stopil sredi julija. Ker je Maribor v drugem krogu kvalifikacije za ligo prvakov postavljen za nosilca, bo deležen ugodnejše izbire tekmecev.

Ne bo se mogel srečati s tako močnimi ekipami kot so Wisla Krakov, Malmö, Partizan Beograd, Dinamo Zagreb, Rosenborg, Sturm Gradec, APOEL Nikozija, BATE Borisov, Litex Loveč, Viktoria Plzen, Slovan Bratislava, Maccabi Haifa in podobnimi, ampak bo naletel na enega izmed nenosilcev, kjer pa vlada širok kakovostni razpon, od skromnih prvakov Ferskih otokov pa vse do najboljše madžarske ekipe, Videotona. Če bo Milaničeva četa preskočila uvodno oviro, se bo znašla v tretjem predkrogu, kjer se bo položaj nekoliko obrnil, saj bi kot nenosilka dobila občutno močnejšega tekmeca. Poleg nekaterih nosilcev iz drugega predkroga bi lahko ples kroglic na žrebu dodelil tudi Glasgow Rangers oziroma Köbenhavn. Deset srečnežev, vsi državni prvaki, bi v odločilnem krogu obračunali med seboj, s tem pa bi bilo znanih pet udeležencev skupinskega dela lige prvakov. Na srečo še vedno velja pravilo, da spadajo kandidati za ligo prvakov iz močnejših lig, ki niso osvojili naslov prvaka, v posebno kategorijo in se ne križajo z Mariborom ter njegovimi stanovskimi kolegi. Ker so v tej druščini tudi tako eminentna imena kot Arsenal, Bayern München, Lyon, Villarreal in Udinese, bodo imeli morebitni izzivalci (Benfica, Dinamo Kijev, Panathinaikos, Twente, Standard Liege, Rubin Kazan, Zürich, Odense, Trabzonspor in Vaslui - v poštev je prišel namesto obubožane Timisoare) v odločilnem predkrogu izjemno zahtevno nalogo. Kakšna čaka mariborskega tekmeca?

Ne spreglejte