Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 6. 2013,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miran Pavlin Koper

Sreda, 12. 6. 2013, 15.25

8 let

Pavlin: Mandarić ne bo potopil Kopra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vroče dogajanje na Obali spremlja tudi Miran Pavlin. Pred tremi leti je Koprčane v dvojni vlogi popeljal do naslova prvaka, zdaj pa opozarja, da je dolg Kopra do Mandarića le metanje peska v oči.

Klub, ki domuje na prenovljeni Bonifiki, je v zadnjih treh letih izkusil neverjetno preobrazbo. Po koncu sezone 2009/10 je s penino nazdravljal zgodovinskem državnem naslovu, prvem in do zdaj tudi zadnjem, ki je romal v nogometni Koper, zdaj pa ''kanarčke'' skrajno resno skrbi bojazen, da bi lahko klub pogorel in zdrsnil v najnižjo možno ligo. Finančni dolg je narasel skoraj do dveh milijonov evrov, zdaj bo največ odvisno od pogajanj z največjimi upniki. Takšna je koprska zgodba, ki bo v prihodnjih tednih nestrpno čakala na dokončni odgovor, ali bo sploh še zmožna vztrajati med najboljšimi. ''Naj se s Koprom ukvarjajo ljudje, ki so ga vodili zadnja leta. Oni so odgovorni za to. Ni mi jasno, kako so lahko klub pripeljali v tako stanje. Dolg do Mandarića je obstajal že davno pred mojim prihodom v klub, še v sezoni 2006/07. Od njega ne bi smel bežati nihče, takrat pa je bilo v klubu dovolj denarja, da bi lahko v zlatih časih kaj narediti in ga začeli vračati. Zato pa pravim, da čaka zdaj domača naloga tiste, ki odstopajo, kar ni zame nič drugega kot bežanje. Zakaj so sploh še v nogometu, če ne znajo speljati zadev do konca? Iz športnih ali pa poslovnih zadev greš lahko šele takrat, ko je vse na svojem mestu, sredi dela pa nikakor ne. In to, kar je zdaj, je metanje peska v oči ljudem. To je očitno možno le pri nas. V tujini je s tabo konec, če podjetje spraviš v stečaj, pri nas pa lahko vsak že drugi dan odpre novega. Noro,'' se sprašuje Miran Pavlin, ki je znamenito ''veteransko'' ekipo Kopra, podprto s številnimi in zelo motiviranimi upi, v sezoni 2009/10 popeljal do prvega mesta v 1. SNL in naslova državnega prvaka. ''Takrat smo bili na fenomenalni poti. In imeli večji potencial od tega, kar gledamo danes. S pomočjo župana je Koper dobil krasen objekt in najboljše pogoje za trening v Sloveniji. Pa to ne govorim na pamet, saj sem bil v treh največjih klubih v Sloveniji. Koper je imel sponzorja z največjim enkratnim vplačanim zneskom. Potem so bili tu še prestopi. Jelenić, Struna ... Žal mi je, da se s klubom dogajajo take reči. Z njim sem bil prvak, tam preživel skoraj dve leti in imel velike uspehe, tako da se imam pravico javiti in podati svoj pogled. Žal sem prepričan, da fantje ne znajo voditi kluba na tak način, da bi bil dolgoročno uspešen,'' je zaupal Sportalu.

Mandarić bo sodeloval, dobro voljo morajo pokazati tudi drugi

Le nekaj mesecev po tem, ko so postali prvaki, so Koprčani zaključili evropsko pot. Hitro in boleče, saj jih je z ogromno sreče izločil zagrebški Dinamo, dolgo časa pa so o visokem porazu ''kanarčkov'' v Zagrebu (1:5) krožile govorice in očitki, češ da naj bi dišalo po prirejenem rezultatu. Nekdanji slovenski reprezentant, ki je pri Kopru opravljal več nalog, poleg stebra v zvezni vrsti je bil tudi športni direktor, je zapustil Bonifiko in odšel novim športnim izzivom naproti. ''Takrat sem zapustil Koper tudi zaradi teh nejasnosti, ki se kažejo zdaj,'' sporoča Gorenjec, ki se je nedavno oprijel nove vloge. S klubom Sheffield Wednesday, ki nastopa v drugem kakovostnem angleškem razredu, opravlja poizkusno enoletno delo oglednika. Nekaj podobnega, kar počne že dlje časa Mladen Rudonja. ''Šef'' enega najstarejših otoških klubov je Milan Mandarić, največji upnik Kopra. Slednji mu po najnovejših razkritjih dolguje 1,3 milijona evrov.

Pavlin nam je zatrdil, da bo bogati ameriški poslovnež s srbskimi koreninami v petek prispel v Koper, na pogajanjih s posebno krizno skupino, ki bo v tem vročem mesecu vodila koprski klub, pa ga bo zastopal odvetnik Franci Matoz. Pavlin je prepričan, da Mandarić, po srcu goreč zaljubljenec v nogomet, ne bo trn v peti koprskemu klubu, ki mu grozi finančni propad. ''Mandarić ni težava. On ne bo potopil tega kluba, ampak bo z veseljem sodeloval. Dobro voljo morajo pokazati drugi. Težava je, da so blokade na klubu, in se lahko le sprašuješ, kdo je zdaj v tej državi nor. Verjamem pa, da bo zgodba s srečnim koncem. Tudi glavni pokrovitelj Luka Koper bi moral ostati. Ker ladje iz tega mesta odhajajo in prihajajo, nekaj pa moraš vrniti v nogomet,'' razmišlja dolgoletni znanec nogometnih dogajanj v Sloveniji, ki se zdaj ukvarja z vprašanji, kako okrepiti vrste Sheffield Wednesdayja. V tej sezoni bo možnost preboja v premierligo, če ne bo sprememb, naskakoval brez slovenskih igralcev, saj se je Nejc Pečnik razšel s klubom (v katerem ni igral vse od januarja), tako da že išče srečo drugod. Jo bo našla tudi pogajalska skupina koprskega kluba, ki jo čakajo pogovori z upniki? Z Mandarićem naj ne bi bilo težav ...

Ne spreglejte