Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Honduras Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Palček, ki jo vedno zagode Evropejcem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Honduras spada med manjše udeleženke SP v Braziliji. Na največjem turnirju je nastopil le dvakrat. Na svetovni lestvici je uvrščen med najboljših 30, tako da Franciji, Švici in Ekvadorju ne bo lahko.

Starejši ljubitelji nogometa se spominjajo prvenca Hondurasa na svetovnem prvenstvu. Prvič je nastopil pred 32 leti, ko je turnir vseh turnirjev gostila Španija. Drago je prodal kožo, remiziral z gostitelji ter Severno Irsko, nato pa tesno izgubil z Jugoslavijo, ki se je na račun pirove zmage z 1:0 (z nezadostno razliko v zadetkih) tudi poslovila od prvenstva. Tako kot Honduras, ki še čaka na priložnost, da bi si na svetovnem prvenstvu priigral napredovanje.

Pred štirimi leti se je tako kot Slovenija mudil v Južni Afriki, ponovno pa se je v skupini srečal s Španijo. Spet se je dobro kosal s favoriti, najprej tesno izgubil s Čilom (0:1), nato je njegovo mrežo dvakrat zatresel španski napadalec David Villa (0:2), v zadnji tekmi pa je Honduras častno osvojil točko in prekrižal načrte Švici. Z remijem 0:0 se je namreč Hitzfeldova četa, čeprav je v uvodnem nastopu senzacionalno odpravila Španijo, poslovila od tekmovanja. Honduras se na treh tekmah ni vpisal med strelce (brez gola je tekmovanje končala le še Alžirija), a je prejel le tri zadetke, kar priča o zbranosti in disciplinirani igri v obrambi.

Selektor ima izkušnje z napredovanjem na SP

Tako je postal Honduras na svetovnih prvenstvih svojevrsten strup za evropske tekmece. Na SP 1982 jo je zagodel Jugoslaviji, ki je pričakovala, da bo predstavnike Srednje Amerike odpravila z višjo razliko, na SP 2010 pa je bil usoden za ambiciozne Švicarje.

Honduras je država v Srednji Ameriki, ki ima nekaj več kot osem milijonov prebivalcev. Navijači imajo radi nogomet, največji štadioni, ki sprejmejo tudi okrog 50.000 obiskovalcev, so pogosto polni, reprezentanca pa je dosegla največji uspeh leta 1981, ko je postala srednjeameriški prvak in si priigrala krstno vozovnico za svetovno prvenstvo v Španijo. Igralce na dresih krasi črka H, reprezentanco pa vzdevek Los Catrachos, ki predstavlja starinski izraz za prebivalce Hondurasa, ko so se v 19. stoletju skupaj s srednjeameriškimi sosedi bojevali proti ZDA.

Izbrano vrsto vodi Luis Fernando Suarez. Nekdanji branilec iz Kolumbije, ki ni nikoli igral v Evropi, že ima izkušnje s svetovnimi prvenstvi. Pred osmimi leti je v Nemčiji vodil reprezentanco Ekvadorja in se z njo uvrstil med 16 najboljših.

V kvalifikacijah za SP 2014 je Honduras zaostal le za Kostariko in ZDA, prehitel pa Mehiko, ki si je morala reševati kožo (pa tudi ugled) v medcelinskih dodatnih kvalifikacijah, v katerih je pometla z Novo Zelandijo. Reprezentanca Hondurasa ni imela težav, ko je igrala z Mehičani, osvojila je tudi sloviti štadion Azteca v prestolnici Ciudad de Mexico, vedno boljše pa igra mladi rod, ki je navdušil na olimpijskem turnirju v Londonu (2012) in se uvrstil v četrtfinale.

Največ legionarjev si služi kruh v angleško govorečih državah, prevladuje Anglija. Nogometaši Hondurasa resda ne igrajo pri najbolj zvenečih klubih, so pa člani Hull Cityja (Maynor FigueroaWilson Palacios) in Wigna (Juan Carlos Garcia in Roger Espinoza), s katerim se je v Evropi pred meseci dvakrat pomeril Maribor. Družino Palacios, ki je izbrani vrsti dala številne brate, poleg Wilsona, nekdanjega zveznega igralca Tottenhama, zastopa še izkušeni Jerry. V reprezentanci je že tako dolgo, da je leta 2001, ko je Honduras v prijateljski tekmi v Hongkongu pomendral Katančevo Slovenijo s 5:1, sedel na klopi za rezervne igralce. Emilio Izaguirre (Celtic) je bil pred tremi leti na Škotskem izbran za najboljšega igralca prvenstva, kapetanski trak pa ima 37-letni vratar Noel Valladeras. V napadu sta najbolj nevarna Carlo Costly in Jerry Bengston. Honduras bo do začetka SP 2014 odigral tri pripravljalne tekme. Vse bo odigral v ZDA, tekmeci pa bodo Turčija, Izrael in Anglija. V Braziliji se bo najprej pomerila z močno Francijo.

Ne spreglejte