Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
24. 2. 2015,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga prvakov Juventus Borussia Dortmund Ottmar Hitzfeld

Torek, 24. 2. 2015, 17.20

8 let

Oživel je spomin na največjo zmago od vseh

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S polnoletnostjo se spogleduje otrok, ki se je rodil na dan, ko sta se nazadnje med seboj udarila Juventus in Borussia Dortmund, nogometna velikana, ki se bosta pomerila danes zvečer.

Danes nas v Torinu čaka prva tekma osmine finala lige prvakov, v kateri bo italijanski prvak Juventus gostil Borussio Dortmund in si skušal priboriti prednost pred povratno tekmo, ki bo na nemških tleh.

To bo prva tekma Juventusa in Borussie po skorajda 18 letih. Kdaj sta se italijanski in nemški velikan med seboj udarila nazadnje, verjetno ve vsak malo bolj zagret spremljevalec nogometne igre. Od takrat se je pri obeh zgodilo marsikaj, Juventus je bil leta 2006 zaradi vpletenosti v podkupovalno afero celo izključen iz prve italijanske lige, Borussia se je v prvih letih tega tisočletja komajda rešila pred bankrotom, a spomin na leto 1997 je pri obeh še kako živ.

Na kolena spravili najboljši Juventus od vseh

Takrat, 28. maja 1997, sta se kluba pomerila v Münchnu, v zdaj že nekdanjem domu Bayerna, na Olimpijskem štadionu. Pred nekaj manj kot 60 tisoč navijači je Borussia osvojila prvi in tudi zadnji naslov evropskega prvaka. Premagala je zvezdniški Juventus, ki je takrat preživljal najbolj plodna leta klubske zgodovine.

Pod vodstvom Marcella Lippija je sezono pred tem osvojil drugi naslov evropskega prvaka, v Münchnu pa nastopil močnejši kot kadarkoli: pred začetkom sezone ga je okrepil eden izmed najboljših nogometašev vseh časov, Francoz Zinedine Zidane, v obrambi sta glavni vlogi igrala legendarni Ciro Ferrara in Urugvajec Paolo Montero, na sredini igrišča je imel pomembno vlogo Francoz Didier Deschamps, v napadu sta nasprotnike v obup spravljala Christian Vieri in Alen Bokšić, vse pomembnejšo vlogo je imel tudi poznejši ljubljenec navijačev Alessandro del Piero.

Zvezdniška imena niso bila dovolj

A vsa ta zvezdniška imena niso bila dovolj. Borussia, vodil jo je legendarni Nemec Ottmar Hitzfeld, ki se je pred letom in pol poslovil od trenerskega posla z naslovom evropskega prvaka na klopi Bayerna, je bila boljša. Sredi prvega polčasa je v petih minutah dvakrat zadel Karl-Heinz Riedle in poskrbel, da so Nemci na odmor odšli z lepo prednostjo 2:0.

V 65. minuti je z golom žarek upanja prinesel Del Piero in znižal zaostanek na 1:2, a le šest minut pozneje je bilo vsega konec. Le 16 sekund po tem, ko je prišel na igrišče, kar je še vedno rekord finalov lige prvakov, je za 3:1 zadel takrat komajda 20-letni Lars Ricken in rumeno-črnim prinesel najpomembnejšo lovoriko od vseh, ki jih ponuja klubski nogomet.

Zdaj, nekaj manj kot 18 let pozneje, se bo Borussia spet pomerila z Juventusom. Pomen tekme bo tokrat veliko manjši, a v dneh pred tekmo in tudi med njo bo spomin marsikateremu nemškemu navijaču ušel k sijajnemu koncu sezone 1996/97 in verjetno najbolj zgodovinski tekmi Borussie od vseh.

Ne spreglejte